Chapter 37: Anticancer Drugs Nursing School Test Banks

Kee: Pharmacology, 7th Edition

Chapter 37: Anticancer Drugs

Test Bank

MULTIPLE CHOICE

1. A client with cancer is on chemotherapy and neutropenic precautions. This is a priority intervention because clients taking anticancer drugs are susceptible to infections resulting from a(n) _____ count.

a.

decreased white blood cell

b.

increased white blood cell

c.

decreased platelet

d.

decreased red blood cell

ANS: A

The decrease in white blood cell count reduces the bodys defenses to infection.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 528

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

2. A client is ordered to receive cyclophosphamide (Cytoxan). The client is advised to drink increased water and fluids to:

a.

prevent renal failure.

b.

prevent liver dysfunction.

c.

prevent hemorrhagic cystitis.

d.

increase the red blood cell count.

ANS: C

Cytoxan can cause hemorrhagic cystitis and irritation of the bladder wall.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 521

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

3. A client is discharged on anticancer medications. What is an advantage of home use of these medications?

a.

It can be closely monitored for potency of the drug.

b.

Adequate hydration can be more easily provided in the home.

c.

It is cost-effective for providing cancer care.

d.

The client and family can readily monitor side effects and adverse reactions.

ANS: C

Receiving chemotherapy at home is less expensive because of decreased hospital costs.

DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 518, 520-521

TOP: Nursing Process: Planning

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

4. The nurse suspects that the client may be experiencing peripheral neuropathy as a result of receiving paclitaxel (Taxol). What is the highest priority nursing intervention to use in monitoring the client for this adverse reaction?

a.

Decrease in levels of white blood cells and platelets

b.

Increase in overactive deep tendon reflexes

c.

Numbness and/or tingling of the fingers and toes

d.

Paralysis of the muscles in the lower extremities

ANS: C

Symptoms of neuropathy include feelings of numbness and/or tingling in the fingers and toes.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: pp. 535-536

TOP: Nursing Process: Assessment

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

5. A client with cancer is taking an antimetabolite. The client complains of nausea. The nurse may suggest taking the drug with:

a.

milk.

b.

crackers.

c.

yogurt.

d.

a full meal.

ANS: B

Eating crackers is known to relieve nausea.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 532

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

6. Estrogen therapy is a treatment for progressive prostatic cancer and breast cancer (postmenopausal women). The nurse administers the estrogen with the awareness that what is the proposed action of estrogen?

a.

Suppresses tumor growth

b.

Kills malignant tumor cells

c.

Increases tumor growth

d.

Stimulates normal cell growth

ANS: A

Estrogen is given to suppress tumor growth.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 534

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

7. To reduce a nurses exposure to chemotherapy drugs during IV administration, what is the nurses highest priority nursing intervention?

a.

Wear a mask during administration of the medication.

b.

Clean up a spill with paper towels as quickly as possible.

c.

Wear a face shield if there is any danger of splashing.

d.

Wear triple-layered gloves during administration.

ANS: C

A face shield should always be worn if there is danger of splashing to prevent exposure to the nurse.

DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 518, 520-521

TOP: Nursing Process: Intervention

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

8. A client with cancer is being treated with medication via intravenous therapy. The client is noted to have swelling at the IV site, pain at the IV site, and cool and pale skin. What is the highest priority nursing intervention?

a.

Consult the pharmacist.

b.

Increase the rate of the infusion.

c.

Stop the infusion.

d.

Administer pain medication.

ANS: C

This is extravasation produced by a vesicant drug. The infusion should be stopped.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: p. 532

TOP: Nursing Process: Planning

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

9. The client will be undergoing anticancer therapy in the home setting. The nurse is preparing written educational materials for the client and family. In preparing the materials, the nurses highest priority intervention is to:

a.

ensure that materials are written at a 10th-grade level.

b.

assess the learning needs of the client and family.

c.

provide information as an audio file as well as in written format.

d.

provide detailed information on each medication given.

ANS: B

Before actually preparing the materials, the nurse should assess the learning needs of the client and family members.

DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 518, 520-521

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

10. The client is receiving chemotherapy while remaining in the home setting. To ensure that caregivers properly dispose of body fluids while the client is receiving these drugs, what is the nurses highest priority instruction to the client and caregiver?

a.

Wear protective gloves and mask when flushing a toilet.

b.

Wash soiled linen in cold water to prevent staining.

c.

Flush the toilet twice while the client is receiving the drugs.

d.

Clean the toilet with undiluted bleach while the client is receiving the drug.

ANS: C

While the client is in the home setting and is receiving chemotherapy, toilets should be flushed twice since chemotherapy remains in the body for 48 to 72 hours after administration.

DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 518, 520-521

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

11. The client will be remaining in the home while receiving chemotherapy. Her caregiver is concerned about how her skin should be cleaned if she is incontinent while undergoing treatment. The nurse should instruct the caregiver to clean the skin with ________ after an incontinent episode.

a.

soap and water

b.

prescribed skin care products

c.

diluted hydrogen peroxide

d.

water-based lubricant

ANS: A

Proper skin care for the client who is incontinent while receiving chemotherapy consists of cleaning the area with soap and water after an episode of incontinence.

DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 518, 520-521

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

12. A male client is receiving chemotherapy and is concerned about endangering his female sexual partner while he is receiving the drugs. The nurses highest priority instruction to this client is to __________ receiving the drugs.

a.

continue to use his preferred method of birth control while

b.

abstain from sexual activity for 7 days after

c.

use a second form of birth control while

d.

use condoms for up to seven days after

ANS: D

Condoms should be used for up to 7 days after receiving the drugs to prevent endangering the clients sexual partner.

DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 518, 520-521

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

Copyright 2012, 2009, 2006, 2003 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.

Leave a Reply