Chapter 37- Urinary Elimination Nursing School Test Banks

 

1.

The student nurse studying the anatomy and physiology of the urinary system knows that the following are functions of the bladder. Select all that apply.

A)

The bladder serves as a temporary reservoir for urine.

B)

The sympathetic system carries inhibitory impulses to the bladder .

C)

Urine from the bladder empties into the pelvis of each kidney.

D)

A fold of membrane in the bladder closes the entrance to the ureters when pressure exists.

E)

The parasympathetic system carries motor impulses to the bladder and inhibitory impulses to the internal sphincter.

F)

From the bladder, urine is transported by rhythmic peristalsis through the ureters to the kidneys.

2.

A nurse is preparing to catheterize a female patient. What will the nurse consider when comparing the anatomy of the female urethra with that of the male urethra?

A)

has different innervation

B)

no connection with bladder

C)

shorter in length

D)

longer in length

3.

Which of the following describes the term micturition?

A)

emptying the bladder

B)

catheterizing the bladder

C)

collecting a urine specimen

D)

experiencing total incontinence

4.

A nurse working in a community pediatric clinic explains the process of toilet training to mothers of toddlers. Which of the following is a recommended guideline for initiating this training?

A)

The child should be able to hold urine for 4 hours.

B)

The child should be between 18 and 24 months old.

C)

The child should be able to communicate the need to void.

D)

The child does not need to desire to gain control of voiding.

5.

A nurse is caring for elderly patients in an assisted-living facility. Which of the following effects of aging should the nurse consider when performing a urinary assessment?

A)

The diminished ability of the kidneys to concentrate urine may result in urinary tract infection.

B)

Increased bladder muscle tone may reduce the capacity of the bladder to hold urine, resulting in frequency.

C)

Decreased bladder contractility may lead to urine retention and stasis, which increase the likelihood of urinary tract infection.

D)

Neuromuscular problems may result in the patient finding urinary control too much trouble, resulting in incontinence.

6.

A nurse is assessing the urine output of a patient with Parkinsons disease who is on levodopa. Which of the following is a common finding for a patient on this medication?

A)

The urine may be brown or black.

B)

The urine may be blood tinged.

C)

The urine may be green or blue-green.

D)

The urine may be orange or orange-red.

7.

A patient tells the nurse, Every time I sneeze, I wet my pants. What is this type of involuntary escape of urine called?

A)

urinary incontinence

B)

urinary incompetence

C)

normal micturition

D)

uncontrolled voiding

8.

During a health history interview, a male patient tells the nurse that he does not feel that he completely empties his bladder when he voids. He has been diagnosed with an enlarged prostate. What is the name of this symptom?

A)

urinary incontinence

B)

urinary retention

C)

involuntary voiding

D)

urinary frequency

9.

A nurse is assessing the urine on a newborns diaper. What would be a normal assessment finding?

A)

scanty to no urine

B)

highly concentrated urine

C)

light in color and odorless

D)

dark in color and odorous

10.

An older woman who is a resident of a long-term care facility has to get up and void several times during the night. This can be the result of what physiologic change with normal aging?

A)

diminished kidney ability to concentrate urine

B)

increased bladder muscle tone causing urinary frequency

C)

increased bladder contractility causing urinary stasis

D)

decreased intake of fluids during daytime hours

11.

A nurse is conducting a health history interview for an office patient who is having problems with urinary control. What would be an appropriate interview question to collect further data?

A)

Why dont you go to the bathroom more?

B)

How have you handled this problem?

C)

What does your wife think about this problem?

D)

What makes you think you have a problem?

12.

After surgery, a postoperative patient has not voided for 8 hours. Where would the nurse assess the bladder for distention?

A)

between the symphysis pubis and the umbilicus

B)

over the costovertebral region of the flank

C)

in the left lower quadrant of the abdomen

D)

between ribs 11 and 12 and the umbilicus

13.

A nurse is delegating the collection of urinary output to an assistant. What should the nurse tell the assistant to do while measuring the urine?

A)

Compare the amount of output with intake.

B)

Use a clean measuring cup for each voiding.

C)

Tell the patient to wash the urethra before voiding.

D)

Wear gloves when handling a patients urine.

14.

A nurse has instructed a clinic patient about collecting a specimen for a routine urinalysis. The patient makes the following statements. Which one indicates a need for more teaching?

A)

I need to tell you that I am having my menstrual period.

B)

I will void into the specimen bottle you gave me.

C)

I will keep the toilet paper in the specimen.

D)

I will be sure that no stool is included in my urine.

15.

A student is collecting a sterile urine specimen from an indwelling catheter. How will the student correctly obtain the specimen?

A)

Pour urine from the collecting bag.

B)

Remove the catheter and ask the patient to void.

C)

Aspirate urine from the collecting bag.

D)

Aspirate urine from the collection port.

16.

A nurse is initiating a 24-hour urine collection for a patient at home. What will be the first thing the nurse will ask the patient to do at the beginning of the specimen collection?

A)

Void and discard the urine.

B)

Begin the collection at a specific time.

C)

Add the first voiding to the specimen.

D)

Keep the urine warm during collection.

17.

An elderly woman living alone at home is incontinent of urine. Which of the following nursing diagnoses would be appropriate for a plan of care?

A)

Risk for Activity Intolerance

B)

Risk for Impaired Skin Integrity

C)

Risk for Falls

D)

Risk for Infection

18.

An older adult woman has constant dribbling of urine. The associated discomfort, odor, and embarrassment may support which of the following nursing diagnoses?

A)

Social Isolation

B)

Impaired Adjustment

C)

Defensive Coping

D)

Impaired Memory

19.

A male patient who has had outpatient surgery is unable to void while lying supine. What can the nurse do to facilitate his voiding?

A)

Assist him to a standing position.

B)

Tell him he has to void to be discharged.

C)

Pour cold water over his genitalia.

D)

Ask his wife to assist with the urinal.

20.

A nurse is teaching a patient about the amount of water to drink each day. What is the recommended daily fluid intake for adults?

A)

1 to 2 (4-oz) glasses per day

B)

5 to 6 (6-oz) glasses per day

C)

8 to 10 (8-oz) glasses per day

D)

16 to 20 (12-oz) glasses per day

21.

A nurse is carrying out an order to remove an indwelling catheter. What is the first step of this skill?

A)

Deflate the balloon by aspirating the fluid.

B)

Ask the patient to take several deep breaths.

C)

Tell the patient burning may initially occur.

D)

Wash hands and put on gloves.

22.

A nurse has catheterized a patient to obtain urine to measure postvoid residual (PVR) amount. The nurse obtains 40 mL of urine. What should the nurse do next?

A)

Report this abnormal finding to the physician.

B)

Perform another catheterization to verify the amount.

C)

Document this normal finding for postvoid residual.

D)

Palpate the abdomen for a distended bladder.

23.

A nurse is inserting an indwelling urethral catheter. What type of supplies will the nurse need for this procedure?

A)

a clean catheter and rubber gloves

B)

a sterile catheterization kit or tray

C)

solutions to sterilize the urethra

D)

solutions to sterilize the vagina

24.

A patient has been taught how to do Kegel exercises. What statement by the patient indicates a need for further information?

A)

I understand these will help me control stress incontinence.

B)

I know this is also called pelvic floor muscle training.

C)

I will do these 30 to 80 times a day for 2 months.

D)

I will contract the muscles in my abdomen and thighs.

25.

A man with urinary incontinence tells the nurse he wears adult diapers for protection. What risks should the nurse discuss with this patient?

A)

public embarrassment

B)

skin breakdown and UTI

C)

inability to control urine

D)

odor and leakage

26.

A patient complains of having to void frequently, burning on urination, and odorous urine. Based on these assessment findings, the nurse would suspect the patient has which of the following conditions?

A)

stress incontinence

B)

urge incontinence

C)

urinary tract infection

D)

lower colon infection

27.

A school nurse is teaching a class of middle-school girls how to promote urinary system health. Which of the following statements by one of the girls indicates a need for more information?

A)

I will take showers rather than baths.

B)

I will wear underpants with cotton crotches.

C)

I will tell my parents if I have burning or pain.

D)

I will wipe back to front after going to the toilet.

28.

A home care patient has an indwelling catheter connected to a leg bag. What can the nurse recommend to help prevent development of a urinary tract infection?

A)

Empty the leg bag at regular intervals.

B)

Always wipe from front to back after voiding.

C)

Restrict intake of fluids to decrease amount of urine.

D)

Take the tubing apart and wash it each day.

29.

A patient is taking diuretics. What should the nurse teach the patient about his urine?

A)

Urinary output will be decreased.

B)

Urinary output will be increased.

C)

Urine will be a pale yellow color.

D)

Urine may be brown or black.

30.

A nurse is preparing a patient for an invasive diagnostic procedure of the urinary system. What statement by the nurse would help reduce the patients anxiety?

A)

We do these procedures every day, so you dont need to worry.

B)

I have had this done to me, and it only hurt for a little while.

C)

Why are you so worried? Do you think you have a tumor?

D)

Let me explain to you what they do during this procedure.

Answer Key

1.

A, B, D, E

2.

C

3.

A

4.

C

5.

C

6.

A

7.

A

8.

B

9.

C

10.

A

11.

B

12.

A

13.

D

14.

C

15.

D

16.

A

17.

B

18.

A

19.

A

20.

C

21.

D

22.

C

23.

B

24.

D

25.

B

26.

C

27.

D

28.

A

29.

C

30.

D

Page 1

Leave a Reply