Chapter 37 Nursing School Test Banks

 

1.

A 39-year-old woman has chronic leukemia. She is receiving cyclophosphamide (Cytoxan). After each treatment the patient has acute nausea and vomiting, accompanied by a slightly increased heart rate. The nurse will advise her to:

A)

Perform relaxation techniques after the treatments.

B)

Make an appointment for cardiac function tests.

C)

Take the drug only at bedtime.

D)

Take the drug with a meal.

2.

A 51-year-old female patient has been receiving doxorubicin (Adriamycin) for metastatic breast cancer. Her medical record indicates she has cardiomyopathy and a cumulative dose of 300 mg/m2 of doxorubicin. Which of the following measures would help limit the severity of the cardiomyopathy in this patient?

A)

A reduced dose of 300 mg/m2

B)

A single large dose instead of multiple doses

C)

The use of dexrazoxane in conjunction with doxorubicin

D)

Meticulous monitoring during drug administration

3.

A 57-year-old male patient who has been prescribed doxorubicin for small-cell lung cancer is advised by the nurse to avoid taking aspirin or drugs that contain aspirin because it may:

A)

Cause extravasation injury

B)

Promote bleeding

C)

Cause a radiation recall reaction

D)

Cause acute nausea and vomiting

4.

A male patient has been on long-term bicalutamide (Casodex) therapy. In order to assess adverse effects of the drug therapy, the nurse will closely monitor which of the following?

A)

Visual function

B)

Blood counts

C)

Pap test results

D)

Liver function

5.

A patient receiving high-dose cisplatin therapy exhibits symptoms of hypomagnesemia. Which of the following should the nurse suggest to help offset the magnesium losses from the cisplatin therapy?

A)

Consuming dairy products

B)

Consuming chocolates

C)

Drinking 2 to 3 liters of fluid a day

D)

Consuming potassium-rich foods

6.

A nurse has been assigned to a 55-year-old woman who has a malignant brain tumor. The patient is receiving her first dose of carmustine. It will be critical for the nurse to observe for which of the following?

A)

Nausea and vomiting

B)

Respiratory difficulty

C)

Inability to drink fluids for 6 hours

D)

Reddish urine

7.

A 62-year-old patient taking tamoxifen exhibits increased bone and tumor pain along with a local disease flare. The nurse interprets this as an indication of which of the following?

A)

A hypersensitivity reaction

B)

The tumor responding to treatment

C)

Nephrotoxic effects of tamoxifen

D)

Cardiomyopathy

8.

Intravenous streptozocin has been prescribed for a patient with pancreatic cancer. The nurse will help relieve the discomfort of pain and burning during the infusion by:

A)

Slowing the infusion

B)

Decreasing the volume used for dilution

C)

Decreasing the total volume of the primary IV infusion

D)

Administering a dose of 2 units of bleomycin before streptozocin

9.

A nurse is providing patient education to a 35-year-old woman who has been prescribed cyclophosphamide therapy. When discussing possible hair loss, the nurse will advise the patient to:

A)

Seek chemical treatment

B)

Brush her hair vigorously to stimulate growth

C)

Use strong shampoo to maintain hair length

D)

See a wig specialist

10.

A female patient is taking oral cyclophosphamide therapy for breast cancer. Because of possible adverse effects of the drug, the nurse will instruct the patient to do which of the following?

A)

Drink a lot of water

B)

Limit fluid intake

C)

Take the medication at bedtime

D)

Increase the protein in her diet

Answer Key

1.

A

2.

C

3.

B

4.

D

5.

B

6.

B

7.

B

8.

A

9.

D

10.

A

Page 1

Leave a Reply