Chapter 38: Targeted Therapies to Treat Cancer Nursing School Test Banks

Kee: Pharmacology, 7th Edition

Chapter 38: Targeted Therapies to Treat Cancer

Test Bank

MULTIPLE CHOICE

1. A patient is ordered to receive an angiogenesis inhibitor called bevacizumab (Avastin). During a client teaching session, the nurse instructs the patient that the primary function of this medication is to:

a.

prevent blood vessel growth in cancer tumors.

b.

inhibit DNA replication in cancer cells.

c.

treat opportunistic infections.

d.

suppress inflammatory tumor growth.

ANS: A

The primary action of the medication is to prevent blood vessel growth in cancer tumors.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: pp. 547-551

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

2. A patient is receiving targeted therapy for cancer and is told about apoptosis. The nurse explains that apoptosis refers to ________ cells.

a.

duplication of cancer

b.

slow, planned death of cancer

c.

increase in the replication of normal

d.

decrease in the blood flow to cancer

ANS: B

Apoptosis refers to the slow, planned death of cancer cells.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: pp. 561-564

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pathophysiology

3. A nurse is providing patient education about targeted cancer therapy. The nurse recognizes that the greatest disadvantage of this treatment is:

a.

lack of effectiveness.

b.

lack of research related to therapies.

c.

significant cost of treatment.

d.

extensive side effects and adverse reactions.

ANS: C

These medications are very expensive and are often not covered by insurance.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 547

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

4. The patient is trying to decide whether or not to use targeted cancer therapy. In teaching patients about targeted cancer therapy, the nurse teaches the patient that side effects:

a.

frequently include hypotension and hirsutism.

b.

are generally dose limiting.

c.

usually are minor.

d.

are usually predictable and may be treated proactively.

ANS: D

Side effects may be anticipated and treated proactively. Side effects include high blood pressure and alopecia. They may be significant.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 547

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

5. A patient with colon cancer is being treated with bevacizumab (Avastin). The nurse monitors for nephrotic syndrome, a known side effect of this medication, by:

a.

assessing for proteinuria.

b.

frequently taking vital signs.

c.

maintaining strict intake and output.

d.

assessing for dehydration.

ANS: A

Proteinuria is a sign of nephrotic syndrome in which the basement membranes of the nephrons have increased permeability, allowing protein to escape.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 558

TOP: Nursing Process: Assessment

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pathophysiology

6. The client is being treated with Rituxan. The nurse notices that the first IV infusion of the drug has been started at a rate of 100 mL/hr. The highest priority nursing intervention is:

a.

increasing the rate of the infusion.

b.

decreasing the rate of the infusion.

c.

stopping the infusion completely.

d.

calling the physician.

ANS: B

The initial infusion of the medication should be started at 50 mL/hr.

DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 547-551

TOP: Nursing Process: Intervention

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

7. The client is being treated with Herceptin. The nurse notes that the client is experiencing episodes of hypotension. The highest priority nursing intervention is to:

a.

stop the infusion.

b.

increase the rate of the infusion.

c.

decrease the rate of the infusion.

d.

notify the pharmacist.

ANS: A

The infusion should be interrupted if the client begins to experience hypotension.

DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 547-551

TOP: Nursing Process: Intervention

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

8. The client is being treated with 1200 mg of Vectibix. The nurse should plan to administer the infusion over a period of _____ minutes.

a.

15

b.

30

c.

60

d.

90

ANS: D

Doses of Vectibix over 1000 mg should be administered over 90 minutes.

DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 547-551

TOP: Nursing Process: Intervention

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

9. The client is being treated with Sprycel. The nurse notes that the tablets have been broken. What is the highest priority nursing intervention?

a.

Notify the physician and hold the medication.

b.

Send the medication back to the pharmacy.

c.

Don gloves to administer the medication.

d.

Notify the pharmacist that tablets are broken.

ANS: C

The nurse should wear gloves if tablets of Sprycel have been broken.

DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 547-551

TOP: Nursing Process: Intervention

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

MULTIPLE RESPONSE

1. The nurse is teaching a patient how to manage medication-related diarrhea. What does the nurse include in the instructions? (Select all that apply.)

a.

Encourage adequate fluid intake.

b.

Use laxatives liberally.

c.

Assess for fever and tarry stools.

d.

Eat a high-fiber diet.

e.

Take small, frequent feedings.

f.

Maintain a bland diet.

g.

Increase milk products.

h.

Increase intake of caffeinated beverages.

ANS: A, C, E, F

These measures should be implemented. The other measures are contraindicated.

DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 564-566

TOP: Nursing Process: Intervention

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Basic Care and Comfort

Copyright 2012, 2009, 2006, 2003 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.

Leave a Reply