Chapter 38: Violence and Human Abuse Nursing School Test Banks

Stanhope: Public Health Nursing, 8th Edition

Chapter 38: Violence and Human Abuse

Test Bank

MULTIPLE CHOICE

1. Which group has the highest rate of violence?
a. Older, Caucasian men
b. Young, minority men
c. Young, Caucasian women
d. Older, minority women
ANS: B
Young, minority men have the highest rate of violence.

DIF: COG: Remembering REF: 830 OBJ: 1

2. Homicide is the leading cause of death among which population?
a. Children and youth between 1 and 19 years of age
b. Native American women between 20 and 34 years of age
c. White women between 25 and 34 years of age
d. African American children between 15 and 19 years of age
ANS: A
Homicide is the leading cause of death for children and youth between 1 and 19 years of age. It is the second leading cause of death among Native American women ages 20 to 34, and the fifth leading cause of death of white women ages 25 to 34.

DIF: COG: Remembering REF: 832 OBJ: 1

3. Why is violence a concern for community health nursing practice?
a. Violence is a universal problem.
b. Violence impacts everyone in the United States.
c. Nurses must spend a great deal of time on the results of violence.
d. Significant mortality and morbidity results from violence.
ANS: D
Communities across the United States are concerned about crime and violence rates because of significant mortality and morbidity that often results.

DIF: COG: Understanding REF: 829 OBJ: 1

4. Which statement about rape is true?
a. Rural areas are higher-risk areas for rape to occur.
b. Most rapes occur in the winter.
c. Male victims suffer more emotional trauma than females.
d. Rapes are more likely to occur on a weekend.
ANS: D
For reported rapes, cities constitute higher risk areas than do rural areas, and the hours between 8 PM and 2 AM, weekends, and the summer months are the most critical times.

DIF: COG: Understanding REF: 834 OBJ: 1

5. Homicides are least likely to be perpetrated by a(n):
a. Friend
b. Acquaintance
c. Family member
d. Stranger
ANS: D
Homicides are usually perpetrated by friends, acquaintances, or family members during an argument.

DIF: COG: Understanding REF: 833 OBJ: 1

6. The greatest risk factor for suicide in adult women is:
a. Divorce
b. Unemployment
c. Intimate partner violence
d. Terminal illness
ANS: C
The greatest risk factor for actual and attempted suicide in adult women is intimate partner violence.

DIF: COG: Understanding REF: 835 OBJ: 2

7. A public health nurse is working in a community where there have been multiple closures of large factories leaving many individuals without employment. Unemployment places this population at risk for:
a. Becoming an abuser at home
b. Committing violence in and outside the home
c. Applying for unemployment benefits
d. Neglecting the needs of their children
ANS: B
Unemployment is associated with violence within and outside the home.

DIF: COG: Analyzing REF: 830 OBJ: 2

8. Which is the first action a nurse should take when developing a community program to prevent violence?
a. Talk to people who are victims of violence for their opinion.
b. Identify factors that lead to violence.
c. Develop a plan of action to combat violence.
d. Evaluate current community programs.
ANS: B
The starting point is the identification of factors that lead to violence, such as poverty, urban crowding, and racial inequality.

DIF: COG: Analyzing REF: 832 OBJ: 2

9. A nurse is counseling a client who has been abusive towards a spouse. Which experience has the client most likely had in the past?
a. Perceived or actual crisis
b. History of social isolation
c. Previous exposure to violence
d. Long-term marital strain
ANS: C
Perpetrators of intimate partner violence often believe that violence within an interpersonal relationship is a normal behavior pattern, based on their upbringing, living conditions, and increased stress.

DIF: COG: Analyzing REF: 835 OBJ: 2

10. In which situation is child abuse most likely to occur?
a. When the parents have realistic expectations for their children
b. When the parents sense of control is threatened
c. When the parents are overly sensitive to their childrens needs
d. When the parents lack a social support network
ANS: D
Parents with a lack of social support, history of abuse as a child, have minimum education, a tendency toward depression, or multiple stress factors may be at risk for abusing their children.

DIF: COG: Evaluating REF: 837 OBJ: 4

11. What type of abuse is occurring when a child does not receive the basic nurturing and caring needed for healthy development?
a. Sexual abuse
b. Emotional neglect
c. Physical neglect
d. Child abuse
ANS: B
Emotional neglect is the omission of basic nurturing, acceptance, and caring of a child.

DIF: COG: Applying REF: 838 OBJ: 5

12. A child who lives in extreme poverty is at greatest risk for which type of abuse?
a. Sexual abuse
b. Emotional neglect
c. Physical neglect
d. Child abuse
ANS: C
Physical neglect is failure to provide adequate food, proper clothing, shelter, hygiene, or necessary medical care.

DIF: COG: Applying REF: 838 OBJ: 5

13. When making a home visit to a low income, frail, older persons home, a nurse would most likely suspect adult maltreatment if:
a. The older person reports giving money to family members on a regular basis.
b. The windows of the house are in need of repair.
c. The older person spends a great deal of time watching television.
d. There are dogs running loose in the yard of the home.
ANS: A
Older adults are at risk for financial abuse through fraud, coercion to relinquish property rights, and money mismanagement. A low-income, frail, older person would most likely not be giving money to family members on a regular basis, because the client would need the money to meet basic needs.

DIF: COG: Analyzing REF: 839|841 OBJ: 6

14. Which action would be most appropriate for the nurse to take when working with a rape survivor?
a. Provide continuous care once the victim enters the health care system.
b. Examine evidence for its authenticity.
c. Work with the criminal justice system to find the rapist.
d. Provide long-term therapy for psychological trauma.
ANS: A
Not only do nurses often provide continuous care, in some states nurses are trained as sexual assault examiners who gather forensic evidence.

DIF: COG: Evaluating REF: 834 OBJ: 7

15. When assessing a community, the nurse identifies which factor as a community characteristic for violence?
a. Lack of family cohesion
b. High crime rate
c. Social isolation
d. Substance abuse
ANS: B
High crime rate is the only community characteristic. The others are individual or family factors.

DIF: COG: Applying REF: 845 OBJ: 8

16. When the nurse helps the community to take a stand against violence and advocates for elected officials and local media to make non-violence a priority, the nurse is engaged in which level of prevention?
a. Primary
b. Secondary
c. Tertiary
d. Primary care
ANS: A
Primary prevention refers to those interventions aimed at preventing the occurrence of disease, injury, or disability.

DIF: COG: Applying REF: 843 OBJ: 8

17. Placing an injured victim in a safe location after being abused is _____ prevention.
a. Primary
b. Secondary
c. Tertiary
d. Primary health care
ANS: B
Secondary prevention focuses on early detection and prompt treatment of disease, injury, or disability.

DIF: COG: Applying REF: 845 OBJ: 8

18. When providing tertiary prevention, the nurse should include:
a. Education
b. Prevention
c. Referral
d. Detection
ANS: C
Nurses should know about available community resources for abuse victims and perpetrators.

DIF: COG: Applying REF: 846 OBJ: 8

19. A nurse is assessing an individual who has been the victim of domestic violence. Which part of the body should the nurse assess first?
a. Front of the body
b. Back of the body
c. Proximal parts of the body
d. Distal parts of the body
ANS: C
Attacks are often inflicted on proximal parts of the body which can easily be disguised by clothing, so the nurse should assess this area first.

DIF: COG: Analyzing REF: 839 OBJ: 9

20. A nurse anticipates that a woman who has been battered for a number of years has most likely seen an increase in:
a. Self-blame
b. Remorse by the man
c. Severity of the abuse
d. Emotional strength
ANS: C
Severity of abuse and its frequency is most likely to increase over time.

DIF: COG: Analyzing REF: 840 OBJ: 9

21. A nurse working at a battered womans shelter is counseling a pregnant woman who has just entered the shelter. When assessing the clients history, which information would the client most likely report?
a. A history of abuse before pregnancy
b. A history of child abuse
c. A history of multiple pregnancies
d. A history of substance abuse
ANS: A
Abuse before pregnancy is the most important risk factor for physical battery during pregnancy.

DIF: COG: Analyzing REF: 841 OBJ: 9

22. A nurse is counseling a client who has just ended an abusive relationship. Which emotion would the client most likely display?
a. Anger
b. Apathy
c. Grief
d. Guilt
ANS: C
Grief is a response to the relationship when it is over.

DIF: COG: Evaluating REF: 840 OBJ: 9

23. A community health nurse visits a home and notices multiple bruises on a 4-year-old child. The mother reports that her husband is an alcoholic and is currently sleeping. What is the most appropriate action for the nurse to take?
a. Question the mother about sexual abuse.
b. Initiate interventions directed at family violence.
c. Report the case of suspected child abuse to authorities.
d. Refer the mother to a social worker or Al-Anon group.
ANS: C
It is required by law that nurses report all cases of suspected child abuse.

DIF: COG: Evaluating REF: 846 OBJ: 10

24. A nurse working in a correctional facility recognizes that the majority of women who experience violence in prison:
a. Are violent themselves
b. Have committed homicides
c. Have a history of experiencing multiple types of abuse
d. Are in prison for child abuse
ANS: C
The majority of women who experience abuse in prison have a history of experiencing multiple types of abuse as a child and as an adult.

DIF: COG: Applying REF: 849 OBJ: 11

MULTIPLE RESPONSE

1. When assisting with community planning, nurses should encourage the development of which facilities to reduce the potential for crime and violence in the community? Select all that apply.
a. Playgrounds
b. Movie theaters
c. Swimming pools
d. Shopping malls
ANS: A, B, C
Recreational facilities including playgrounds, movie theaters, and swimming pools all provide socially acceptable outlets for a variety of feelings, including aggression.

DIF: COG: Analyzing REF: 832 OBJ: 3

2. A nurse is providing care to a child who has been abused. Which characteristics are most likely present in this childs family? Select all that apply.
a. The parents are unemployed.
b. There is no support network willing to offer assistance.
c. The parents are not knowledgeable about child development.
d. The mother seems frightened of her partner.
ANS: A, B, C, D
Risk factors for child abuse include unemployed parents, no support network, parents not knowledgeable about child development, and a mother who is scared of her partner.

DIF: COG: Analyzing REF: 837 OBJ: 4

Leave a Reply