Chapter 39- Oxygenation Nursing School Test Banks

 

1.

A patient has had a head injury affecting the brainstem. What is located in the brainstem that may affect respiratory function?

A)

chemoreceptors

B)

stretch receptors

C)

respiratory center

D)

oxygen center

2.

Which of the following diseases may result in decreased lung compliance?

A)

emphysema

B)

appendicitis

C)

acne

D)

chronic diarrhea

3.

A nurse is caring for a patient with pneumonia. The patients oxygen saturation is below normal. What abnormal respiratory process does this demonstrate?

A)

changes in the alveolar-capillary membrane and diffusion

B)

alterations in the structures of the ribs and diaphragm

C)

rapid decreases in atmospheric and intrapulmonic pressures

D)

lower-than-normal concentrations of environmental oxygen

4.

While reading a physicians progress notes, a student notes that an assigned patient is having hypoxia. What abnormal assessments would the student expect to find?

A)

abdominal pain, hyperthermia, dry skin

B)

diarrhea, flatulence, decreased skin turgor

C)

hypotension, reddened skin, edema

D)

dyspnea, tachycardia, cyanosis

5.

In what age group would a nurse expect to assess the most rapid respiratory rate?

A)

older adults

B)

middle adults

C)

adolescents

D)

infants

6.

A father of a preschool-aged child tells the nurse that his child has had a constant cold since going to daycare. How would the nurse respond?

A)

Your child must have a health problem that needs medical care.

B)

Children in daycare have more exposure to colds.

C)

Are you washing your hands before you touch the child?

D)

Be sure and have your child wear a protective mask at school.

7.

A 90-year-old woman has been in an automobile crash and sustained four fractured ribs on the left side of her thorax. Based on her age and the injury, what complication is she at risk for?

A)

pneumonia

B)

altered thought processes

C)

urinary incontinence

D)

viral influenza

8.

Which of the following individuals is at greater risk for respiratory illnesses from environmental causes?

A)

a farmer on a large farm

B)

a factory worker in a large city

C)

a woman living in a small town

D)

a child living in a rural area

9.

A nurse is beginning to conduct a health history for a patient with respiratory problems. He notes that the patient is having respiratory distress. What would the nurse do next?

A)

Continue with the health history, but more slowly.

B)

Ask questions of the family instead of the patient.

C)

Conduct the interview later and let the patient rest.

D)

Initiate interventions to help relieve the symptoms.

10.

A nurse is percussing the thorax of a patient with chronic emphysema. What percussion sound would most likely be assessed?

A)

resonance

B)

hyperresonance

C)

flat

D)

tympany

11.

An emergency room nurse is auscultating the chest of a child who is having an asthmatic attack. Auscultation reveals the presence of wheezes. During what part of respirations do wheezes occur?

A)

inspiration and expiration

B)

only on inspiration

C)

only on expiration

D)

when coughing

12.

A patient is experiencing hypoxia. Which of the following nursing diagnoses would be appropriate?

A)

Anxiety

B)

Nausea

C)

Pain

D)

Hypothermia

13.

A nurse is caring for a toddler who is having an acute asthmatic attack with copious mucus and difficulty breathing. The childs skin is cyanotic, respirations are labored and rapid, and pulse is rapid. What nursing diagnosis would have priority for care of this child?

A)

Anxiety

B)

Ineffective Airway Clearance

C)

Excess Fluid Volume

D)

Disturbed Sensory Perception

14.

What information would a home care nurse provide to a patient who is measuring peak expiratory flow rate at home?

A)

Although the test is uncomfortable, it is not painful.

B)

You will be asked to forcefully exhale into a mouthpiece.

C)

The test is used to determine how much air you inhale.

D)

You will do this each morning while still lying in bed.

15.

What does pulse oximetry measure?

A)

cardiac output

B)

peripheral blood flow

C)

arterial oxygen saturation

D)

venous oxygen saturation

16.

Of all factors, what is the most important risk factor in pulmonary disease?

A)

air pollution from vehicles

B)

dangerous chemicals in the workplace

C)

active and passive cigarette smoke

D)

loss of the ozone layer of the atmosphere

17.

A nurse is caring for a patient who suddenly begins to have respiratory difficulty. In what position would the nurse place the patient to facilitate respirations?

A)

supine

B)

prone

C)

high Fowlers

D)

dorsal recumbent

18.

A nurse is teaching a preoperative patient how to effectively deep breathe. Which of the following would be included?

A)

Make each breath deep enough to move the bottom ribs.

B)

Breathe through the mouth when you inhale and exhale.

C)

Breathe in through the mouth and out through the nose.

D)

Practice deep breathing at least once each week.

19.

A nurse is teaching a home care patient how to do pursed-lip breathing. What is the therapeutic effect of this procedure?

A)

using upper chest muscles more effectively

B)

replacing the use of incentive spirometry

C)

reducing the need for p.r.n. pain medications

D)

prolonging expiration to reduce airway resistance

20.

A nurse is explaining a chest tube to family members who do not understand where it is placed. What would the nurse tell them?

A)

It is inserted into the space between the lining of the lungs and the ribs.

B)

I dont exactly know, but I will make sure the doctor comes to explain.

C)

It is inserted directly into the lung itself, connecting to a lung airway.

D)

It is inserted into the peritoneal space and drains into the lungs.

21.

What prevents air from re-entering the pleural space when chest tubes are inserted?

A)

the location of the tube insertion

B)

the sutures that hold in the tube

C)

a closed water-seal drainage system

D)

respiratory inspiration and expiration

22.

What is the action of codeine when used to treat a cough?

A)

antisuppressant

B)

suppressant

C)

antihistamine

D)

expectorant

23.

A nurse is teaching a patient who has congested lungs how to keep secretions thin and more easily coughed up and expectorated. What would be one self-care measure to teach?

A)

Limit oral intake of fluids to less than 500 mL per day.

B)

Increase oral intake of fluids to 2 to 3 quarts per day.

C)

Maintain bedrest for at least 3 days.

D)

Take warm baths every night for a week.

24.

What category of medications may be administered by nebulizer or metered-dose inhaler to open narrowed airways?

A)

bronchoconstrictors

B)

antihistamines

C)

narcotics

D)

bronchodilators

25.

A nurse is teaching a home care patient and his family about using prescribed oxygen. What is a critical factor that must be included in teaching?

A)

the importance of communicating with the patient

B)

the safety measures necessary to prevent a fire

C)

the cost and source of supply for the oxygen

D)

the need to provide good skin care

26.

What can a nurse ask a patient to do before suctioning to prevent hypoxemia?

A)

Sit in an upright position and cough.

B)

Breathe normally for at least 5 minutes.

C)

Lie flat in bed and practice relaxation.

D)

Take several deep breaths.

27.

A patient has had a tracheostomy and the nurse is prepared to conduct tracheostomy care. What part of the tracheostomy tube is removed for cleaning?

A)

obturator

B)

outer cannula

C)

inner cannula

D)

cuff

28.

What is the rationale for placing a writing board in the room of a patient who has had surgery to insert a tracheostomy tube?

A)

The patient is not able to speak.

B)

Verbal communication will be too tiring.

C)

It will occupy the patients time.

D)

Voice rest will decrease pain levels.

29.

A student observes a nurse instilling a small amount of saline into a tracheostomy tube before suctioning. What should the student discuss with the nurse?

A)

a description of how the nurse is carrying out the skill

B)

saline is no longer recommended for routine suctioning

C)

nothing; the nurse has been doing this for years

D)

compliments for carrying out the procedure skillfully

30.

A home care nurse finds a patient lying on the floor. The patient is not breathing. Her response is based on the ABCs of basic life support. What does the B stand for in these initials?

A)

blood

B)

beware

C)

breathing

D)

be sure

31.

A nurse is caring for older adults in a nursing home. Which of the following age-related changes may affect the respiratory functioning of the patients living there? Select all that apply.

A)

increased elastic recoil of the lungs

B)

less fibrous tissue in alveoli

C)

increase in vital capacity and residual volume

D)

less air exchange, more secretions in lungs

E)

greater risk for aspiration due to slower gastric motility

F)

impaired mobility and inactivity, effects of medication

32.

Which of the following statements accurately describe a step for inserting an oropharyngeal airway? Select all that apply.

A)

Use an airway that is the correct size (size 90 mm is appropriate for the average adult).

B)

Airway should reach from opening of mouth to the back angle of the jaw.

C)

Position patient on his or her stomach with neck hyperextended (unless this is inappropriate).

D)

Open patients mouth by using your thumb and index finger to gently pry teeth apart.

E)

Insert the airway with the curved tip pointing up toward the roof of the mouth.

F)

Rotate the airway 360 degrees as it passes the uvula.

Answer Key

1.

C

2.

A

3.

A

4.

D

5.

D

6.

B

7.

A

8.

B

9.

D

10.

B

11.

A

12.

A

13.

B

14.

B

15.

C

16.

C

17.

C

18.

A

19.

D

20.

A

21.

C

22.

B

23.

B

24.

D

25.

B

26.

D

27.

C

28.

A

29.

B

30.

C

31.

D, E, F

32.

A, B, D, E

Page 1

Leave a Reply