Chapter 4: Complementary and Alternative Therapies Nursing School Test Banks

Black & Hawks: Medical-Surgical Nursing, 8th Edition

Test Bank

Chapter 4: Complementary and Alternative Therapies

MULTIPLE CHOICE

1. According to the National Center for Complementary and Alternative Medicine, complementary medicine is

a.

prescribed and overseen by a medical physician.

b.

treatment of a physical illness by a spiritual intervention.

c.

used in place of conventional medicine.

d.

used together with conventional medicine.

ANS: D

Complementary medicine is used together with conventional medicine, such as using aromatherapy to help reduce discomfort after surgery.

PTS: 1 DIF: Comprehension/Understanding REF: p. 48

OBJ: N/A

MSC: Physiologic Integrity Basic Care and Comfort-Complementary and Alternative Therapies

2. Of the many complementary and alternative medicine (CAM) modalities available in the United States, the most rapidly growing area is

a.

acupressure.

b.

acupuncture.

c.

dietary supplementation.

d.

meditation.

ANS: C

Dietary supplementation is currently the most rapidly growing CAM modality in the United States.

PTS: 1 DIF: Comprehension/Understanding REF: p. 49

OBJ: N/A

MSC: Physiologic Integrity Basic Care and Comfort-Complementary and Alternative Therapies

3. A nurse taking the history of a client with rheumatoid arthritis might be alerted to the clients use of CAM when the client says

a.

A bunch of nuts believe that putting nice smells in the air cures arthritis.

b.

Doctors dont know everything, you know.

c.

Ive heard something about alternative medicine. What is that?

d.

What do you think about biofeedback?

ANS: D

The most nondisclosing client remark is asking the nurse about a specific alternative modality and testing the waters relative to the nurses response to that specific modality.

PTS: 1 DIF: Analysis/Analyzing REF: p. 50

OBJ: Assessment MSC: Psychosocial Integrity Therapeutic Communication

4. When the client asks the nurse about the use of therapeutic herbs, the nurses most instructional response would be

a.

Herbs are not regulated and may pose health risks if used with prescribed drugs.

b.

Herbs have many qualities; some effects are good, and some are not.

c.

I have heard many people have used some herbal remedies and had good results.

d.

If you are getting relief from some herbal remedy, there is probably no harm in it.

ANS: A

Herbs are not regulated, and some herbs can interfere with the therapeutic effects of some drugs and can react unfavorably with anesthesia and surgical intervention.

PTS: 1 DIF: Application/Applying REF: p. 50

OBJ: Intervention

MSC: Physiological Integrity Basic Care and Comfort-Complementary and Alternative Therapies

5. The nurse reminds a client that the Dietary Supplement and Health Act of 1994 prevented manufacturers of dietary supplements from

a.

making specific therapeutic claims for the product on their labels.

b.

manufacturing products that are not tested or proven.

c.

offering products for sale except through pharmacies.

d.

publishing outrageous claims for the product on promotional materials.

ANS: A

This act forbids claims for specific results from being placed on the label, although outrageous claims may be made on websites and in promotional materials.

PTS: 1 DIF: Comprehension/Understanding REF: pp. 50-51

OBJ: Intervention

MSC: Physiological Integrity Basic Care and Comfort-Complementary and Alternative Therapies

6. When the client asks the nurse what placebo effect means, the nurse includes in the response that the placebo effect describes a

a.

deterioration of the product to the point that it renders the product incapable of offering any therapeutic benefit.

b.

phenomenon of a person taking the placebo and claiming positive effects because of psychological factors unrelated to the product.

c.

practice of manufacturers to make hugely inflated claims to induce the potential user to believe in the worth of the product.

d.

product that, although producing therapeutic effects for many users, has no effect on others.

ANS: B

Placebo effect is the phenomenon of persons given the placebo in testing and then claiming positive benefits from the product based on psychological factors unrelated to the product.

PTS: 1 DIF: Comprehension/Understanding REF: p. 51

OBJ: Intervention

MSC: Physiological Integrity Basic Care and Comfort-Complementary and Alternative Therapies

7. A nurse understands that many conventional drugs are derived from plants, such as

a.

meperidine (Demerol).

b.

penicillin.

c.

quinine.

d.

steroids.

ANS: C

Quinine is derived from cinchona. The other options are manufactured from chemical compounds or derived from hormones.

PTS: 1 DIF: Comprehension/Understanding REF: p. 52

OBJ: Intervention

MSC: Physiological Integrity Basic Care and Comfort-Complementary and Alternative Therapies

8. The nurse cautions that, when consumed in large quantities, antioxidants can become pro-oxidants, which

a.

absorb large quantities of free radicals.

b.

can produce free radicals.

c.

create a free radical shield.

d.

enhance the immune system.

ANS: B

Pro-oxidants, which can develop from the concentrated use of large amounts of antioxidants, can produce millions of free radicals. They do not absorb free radicals, create a free radical shield, or enhance the immune system.

PTS: 1 DIF: Comprehension/Understanding REF: p. 52

OBJ: Intervention

MSC: Physiological Integrity Basic Care and Comfort-Complementary and Alternative Therapies

9. A young Hispanic woman tells the nurse that she is going to have a healing ritual to center her spirit after the recent death of her husband. The nurse recognizes the alternative medicine system of

a.

Ayurveda.

b.

Curanderismo.

c.

Reiki.

d.

Tai Chi.

ANS: B

Curanderismo is the practice prevalent in the Hispanic culture of spiritual rites and rituals to promote healing. Ayurveda is practiced primarily in the Indian subcontinent and includes diet, herbal remedies, and massage.Reiki is the Japanese health belief that when spiritual energy is channeled through a Reiki practitioner, the clients spirit is healed, subsequently healing the physical body. Tai Chi is an ancient form of martial arts that uses slow, controlled movements, meditation, and breathing to improve overall health and well-being.

PTS: 1 DIF: Comprehension/Understanding REF: p. 54

OBJ: Assessment

MSC: Psychosocial Integrity Religious and Spiritual Influences on Health

10. An elderly Chinese woman tells the nurse that she must improve the flow of her Qi. The nurse asks the client how long she has been using

a.

acupuncture.

b.

Ayurveda.

c.

Tai Chi.

d.

yoga.

ANS: A

Acupuncture is an ancient Oriental practice of placing needles in certain points of the body to improve the energy flow of Qi throughout the body to improve health. Ayurveda is practiced primarily in the Indian subcontinent and includes diet, herbal remedies, and massage. Tai Chi is an ancient form of martial arts that uses slow, controlled movements, meditation, and breathing to improve overall health and well-being. Yoga is an exercise that teaches specific postures and breathing exercises. It has been shown to reduce stress levels and improve relaxation.

PTS: 1 DIF: Comprehension/Understanding REF: p. 54

OBJ: Assessment

MSC: Physiological Integrity Basic Care and Comfort-Complementary and Alternative Therapies

11. Because of the repetitive, slow, controlled movement involved, the nurse suggests that a client with arthritis may benefit from the CAM therapy of

a.

Ayurveda.

b.

biofeedback.

c.

Reiki.

d.

Tai Chi.

ANS: D

Tai Chi is a practice of moving through a series of motions slowly and in a controlled manner to improve balance and flexibility. Ayurveda is practiced primarily in the Indian subcontinent and includes diet, herbal remedies, and massage. Reiki is the Japanese health belief that when spiritual energy is channeled through a Reiki practitioner, the clients spirit is healed, subsequently healing the physical body. Biofeedback helps clients become more aware of their physiology and allows them to gain more control over certain body functions like blood pressure and muscle tension.

PTS: 1 DIF: Application REF: p. 54 OBJ: Intervention

MSC: Physiological Integrity Basic Care and Comfort-Complementary and Alternative Therapies

12. A nurse is planning a comprehensive health promotion program to help clients with stress and healthy lifestyle choices. A CAM practice that could be included that would help clients with relaxation and stress reduction is

a.

Ayurveda.

b.

biofeedback.

c.

shamanism.

d.

yoga.

ANS: D

Yoga is an exercise that teaches specific postures and breathing exercises. It has been shown to reduce stress levels and improve relaxation. Ayurveda is practiced primarily in the Indian subcontinent and includes diet, herbal remedies, and massage. Biofeedback helps clients become more aware of their physiology and allows them to gain more control over certain body functions like blood pressure and muscle tension. Shamanism is a folk medicine system in which a shaman uses special powers to help heal individuals.

PTS: 1 DIF: Application/Applying REF: p. 54

OBJ: Planning

MSC: Health Promotion and Maintenance Health Promotion Programs

Elsevier items and derived items 2009 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.

Some material was previously published.

Leave a Reply