Chapter 4 Nursing School Test Banks

 

1.

In which of the following patients would a nurse expect to experience alterations in drug metabolism?

A)

A 35-year-old woman with cervical cancer

B)

A 41-year-old man with kidney stones

C)

A 50-year-old man with cirrhosis of the liver

D)

A 62-year-old woman in acute renal failure

2.

A patient has a blood serum drug level of 50 units/mL. The drugs half-life is 1 hour. If concentrations above 25 units/mL are toxic and no more of the drug is given, how long will it take for the blood level to reach the non-toxic range?

A)

30 minutes

B)

1 hour

C)

3 hours

3.

A nurse has been administering a drug to a patient intramuscularly (IM). The physician discontinued the IM dose and wrote an order for the drug to be given orally. The nurse notices that the oral dosage is considerably higher than the parenteral dose and understands that this due to:

A)

Passive diffusion

B)

Active transport

C)

Glomerular filtration

D)

First-pass effect

4.

A nurse receives an order to administer a critically ill patient two drugs immediately (stat). The nurse begins the process by:

A)

Washing her hands before handling the medications

B)

Consulting a drug guide for compatibility

C)

Questioning the patient concerning allergies

D)

Identifying the patient by checking the armband and asking the patient to state his name

5.

A 38-year-old patient is obese and has abscesses around his inner thigh muscles. He is receiving IV antibiotics, but no improvement has been seen. The patient questions the nurse about the most likely cause for the drug therapy failure. The nurse explains to the patient that the:

A)

Surface area of the abscesses is not large enough for the drug to have the desired therapeutic effect

B)

Route of administering the medication should not have been IV

C)

Distribution of the drug to the area of the abscesses is impaired

D)

Distribution of the drug to the thigh muscles is generally impaired, even in healthy individuals

6.

A patient has been receiving regular doses of an agonist for 2 weeks. Which of the following should the nurse anticipate?

A)

The drug will decrease in effectiveness.

B)

The drug will increase in effectiveness.

C)

There will be a steady state with no anticipated changes.

D)

The drug will cause excessive therapeutic effects even when administered in small doses.

7.

A nurse is discussing with a patient the efficacy of a drug that his physician has suggested he begin taking. Efficacy of a drug means which of the following?

A)

The amount of the drug that must be given to produce a particular response

B)

How well a drug produces its desired effect

C)

A drugs strength of attraction for a receptor site

D)

A drugs ability to stimulate its receptor

8.

A patient has been admitted to the intensive care unit following a myocardial infarction. His nurse is preparing to administer his ordered medications when she notices that one drug ordered is used for treating seizure disorders. The nurse does not find a history of seizures in the patients record. The most appropriate action for the nurse is to:

A)

Ask the charge nurse if she knows why the drug has been ordered.

B)

Look up the drug to see if there are other conditions that the drug could be prescribed for.

C)

Question the physician about the prescribed medication.

D)

Call the pharmacist and inquire about therapeutic uses of the drug.

9.

A nurse notes new drug orders for her patient who is already getting several medications. Which of the following is the most important consideration when she is preparing to administer the new drugs?

A)

How the patient will feel about new medications added to her drug therapy

B)

Possible drugdrug interactions that might occur

C)

Any special nursing considerations that the nurse must be aware of

D)

If generic preparations of the drugs can be used

10.

A nurse is caring for a patient who has had part of her small intestine removed due to cancer. She has also now developed hypertension and has been prescribed a new medication to decrease her blood pressure. While planning her care, the nurse should consider a possible alteration in which of the following aspects of pharmacokinetics?

A)

Absorption

B)

Distribution

C)

Metabolism

D)

Elimination

Answer Key

1.

C

2.

B

3.

D

4.

B

5.

C

6.

A

7.

B

8.

C

9.

B

10.

A

Page 1

Leave a Reply