Chapter 40: Drugs for Upper Respiratory Disorders Nursing School Test Banks

Kee: Pharmacology, 7th Edition

Chapter 40: Drugs for Upper Respiratory Disorders

Test Bank

MULTIPLE CHOICE

1. The client is experiencing cold symptoms. The nurse anticipates that the client will be ordered:

a.

antivirals.

b.

antifungals.

c.

antitussives.

d.

antibiotics.

ANS: C

Antitussives are used to decrease coughs.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 595

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

2. A client is ordered to receive azelastine (Optivar) nasal spray. This antihistamine has a half-life of 22 hours. The nurse anticipates this medication to be ordered _____ per day.

a.

once

b.

twice

c.

three times

d.

four times

ANS: A

With a half-life of 22 hours, azelastine (Optivar) nasal spray should be dosed every day.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 589

TOP: Nursing Process: Planning

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

3. A client has had a sinus infection for 1 week. She was seen in the clinic 4 days ago and was instructed to take over-the-counter decongestants and antipyretics. She returns to the clinic with continued symptoms and green nasal mucus. The nurse anticipates that which medication will be ordered?

a.

Narcotic

b.

Antibiotic

c.

Antiviral agent

d.

Antifungal agent

ANS: B

This client may have progressed from a viral to a bacterial sinus infection.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 589

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

4. The client is being ordered Robitussin DM. He complains of experiencing dizziness. What is the highest priority nursing intervention?

a.

Call the physician; this is indicative of an anaphylactic reaction to the medication.

b.

Call the physician; this is an expected side effect of the medication.

c.

Call the pharmacist; this is evidence that the drug was prepared incorrectly.

d.

Call the pharmacist; this is evidence that this is not the correct drug.

ANS: B

Dizziness is an expected side effect of the medication.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 594

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

5. The client has been taking Robitussin DM in the home setting. The nurse suspects that she is taking an excessive amount of the medication when she complains of:

a.

nausea.

b.

drowsiness.

c.

hallucinations.

d.

bloody sputum.

ANS: C

Hallucinations are evidence of receiving a high dose of the medication.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 594

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

6. The client has been ordered Nasonex. The highest priority instruction that the nurse should give the client is to direct the spray:

a.

upwards in the nasal passages.

b.

downwards in the nasal passages.

c.

towards the nasal septum.

d.

away from the nasal septum.

ANS: D

Nasonex is most effective if it is directed away from the nasal septum.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 594

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

7. The client is taking Flonase in the home setting. Once the clients symptoms have subsided; the nurses highest priority instruction to the client should be to reduce the spray to:

a.

three times daily.

b.

two times daily.

c.

once daily.

d.

once every other day.

ANS: C

Once the clients symptoms have decreased, Flonase should be decreased to one spray daily.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 594

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

8. The client tells the nurse that he has been taking Neo-Synephrine for the past month. What is the nurses highest priority response to the client?

a.

Neo-Synephrine can be taken indefinitely while it is still effective.

b.

Neo-Synephrine should not be taken longer than 24 hours.

c.

Neo-Synephrine can be taken until symptoms decrease.

d.

Neo-Synephrine should not be taken for longer than 3 to 5 days.

ANS: D

Neo-Synephrine should not be taken for longer than 3 to 5 days, regardless of symptoms.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 593

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

9. The client requires a nasal decongestant and tells the nurse that she is very interested in using herbal remedies. She has been using peppermint as an herbal decongestant. The nurses most accurate interpretation of this is that peppermint __________ nasal decongestant.

a.

can be effectively used as an herbal

b.

is usually ineffective when used as a

c.

can cause an anaphylactic reaction when used as a

d.

can cause fatality when used as a

ANS: A

Peppermint can be safely used as an herbal nasal decongestant.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 593

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

10. The client has symptoms of the common cold and is to be treated with a decongestant nasal spray. What is the nurses highest priority instruction to the client?

a.

Use as many puffs as needed as often as necessary for up to 10 days.

b.

Use one to two puffs four to six times daily for up to 5 to 7 days.

c.

Use no more than one puff three times daily for up to 7 days.

d.

Use two puffs two times daily for no longer than 3 days.

ANS: B

Instruct client not to use more than one or two puffs, four to six times a day, for 5 to 7 days. Rebound congestion can occur with overuse.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 596

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

Copyright 2012, 2009, 2006, 2003 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.

Leave a Reply