Chapter 41: Assessment of the Nervous System Nursing School Test Banks

Chapter 41: Assessment of the Nervous System
Ignatavicius: Medical-Surgical Nursing, 8th Edition

MULTIPLE CHOICE

1. A nurse prepares to teach a client who has experienced damage to the left temporal lobe of the brain. Which action should the nurse take when providing education about newly prescribed medications to this client?
a. Help the client identify each medication by its color.
b. Provide written materials with large print size.
c. Sit on the clients right side and speak into the right ear.
d. Allow the client to use a white board to ask questions.
ANS: C
The temporal lobe contains the auditory center for sound interpretation. The clients hearing will be impaired in the left ear. The nurse should sit on the clients right side and speak into the right ear. The other interventions do not address the clients left temporal lobe damage.

DIF: Applying/Application REF: 831
KEY: Patient education| brain trauma/injury/tumor
MSC: Integrated Process: Teaching/Learning
NOT: Client Needs Category: Psychosocial Integrity

2. A nurse plans care for a client who has a hypoactive response to a test of deep tendon reflexes. Which intervention should the nurse include in this clients plan of care?
a. Check bath water temperature with a thermometer.
b. Provide the client with assistance when ambulating.
c. Place elastic support hose on the clients legs.
d. Assess the clients feet for wounds each shift.
ANS: B
Hypoactive deep tendon reflexes and loss of vibration sense can impair balance and coordination, predisposing the client to falls. The nurse should plan to provide the client with ambulation assistance to prevent injury. The other interventions do not address the clients problem.

DIF: Applying/Application REF: 838
KEY: Patient safety| motor/sensory impairment
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Implementation
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Basic Care and Comfort

3. A nurse teaches an 80-year-old client with diminished touch sensation. Which statement should the nurse include in this clients teaching?
a. Place soft rugs in your bathroom to decrease pain in your feet.
b. Bathe in warm water to increase your circulation.
c. Look at the placement of your feet when walking.
d. Walk barefoot to decrease pressure ulcers from your shoes.
ANS: C
Older clients with decreased sensation are at risk of injury from the inability to sense changes in terrain when walking. To compensate for this loss, the client is instructed to look at the placement of her or his feet when walking. Throw rugs can slip and increase fall risk. Bath water that is too warm places the client at risk for thermal injury. The client should wear sturdy shoes for ambulation.

DIF: Applying/Application REF: 836
KEY: Patient safety| motor/sensory impairment
MSC: Integrated Process: Teaching/Learning
NOT: Client Needs Category: Safe and Effective Care Environment: Safety and Infection Control

4. A nurse assesses a clients recent memory. Which client statement confirms that the clients remote memory is intact?
a. A young girl wrapped in a shroud fell asleep on a bed of clouds.
b. I was born on April 3, 1967, in Johnstown Community Hospital.
c. Apple, chair, and pencil are the words you just stated.
d. I ate oatmeal with wheat toast and orange juice for breakfast.
ANS: D
Asking clients about recent events that can be verified, such as what the client ate for breakfast, assesses the clients recent memory. The clients ability to make up a rhyme tests not memory, but rather a higher level of cognition. Asking clients about certain facts from the past that can be verified assesses remote or long-term memory. Asking the client to repeat words assesses the clients immediate memory.

DIF: Applying/Application REF: 839
KEY: Memory| assessment/diagnostic examination
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Assessment
NOT: Client Needs Category: Health Promotion and Maintenance

5. A nurse assesses a client who demonstrates a positive Rombergs sign with eyes closed but not with eyes open. Which condition does the nurse associate with this finding?
a. Difficulty with proprioception
b. Peripheral motor disorder
c. Impaired cerebellar function
d. Positive pronator drift
ANS: A
The client who sways with eyes closed (positive Rombergs sign) but not with eyes open most likely has a disorder of proprioception and uses vision to compensate for it. The other options do not describe a positive Rombergs sign.

DIF: Applying/Application REF: 842
KEY: Motor/sensory impairment
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Analysis
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Physiological Adaptation

6. A nurse asks a client to take deep breaths during an electroencephalography. The client asks, Why are you asking me to do this? How should the nurse respond?
a. Hyperventilation causes vascular dilation of cerebral arteries, which decreases electoral activity in the brain.
b. Deep breathing helps you to relax and allows the electroencephalograph to obtain a better waveform.
c. Hyperventilation causes cerebral vasoconstriction and increases the likelihood of seizure activity.
d. Deep breathing will help you to blow off carbon dioxide and decreases intracranial pressures.
ANS: C
Hyperventilation produces cerebral vasoconstriction and alkalosis, which increases the likelihood of seizure activity. The client is asked to breathe deeply 20 to 30 times for 3 minutes. The other responses are not accurate.

DIF: Applying/Application REF: 849
KEY: Assessment/diagnostic examination
MSC: Integrated Process: Teaching/Learning
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Reduction of Risk Potential

7. A nurse assesses a client recovering from a cerebral angiography via the clients right femoral artery. Which assessment should the nurse complete?
a. Palpate bilateral lower extremity pulses.
b. Obtain orthostatic blood pressure readings.
c. Perform a funduscopic examination.
d. Assess the gag reflex prior to eating.
ANS: A
Cerebral angiography is performed by threading a catheter through the femoral or brachial artery. The extremity is kept immobilized after the procedure. The nurse checks the extremity for adequate circulation by noting skin color and temperature, presence and quality of pulses distal to the injection site, and capillary refill. Clients usually are on bedrest; therefore, orthostatic blood pressure readings cannot be performed. The funduscopic examination would not be affected by cerebral angiography. The client is given analgesics but not conscious sedation; therefore, the clients gag reflex would not be compromised.

DIF: Applying/Application REF: 845
KEY: Assessment/diagnostic examination
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Assessment
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Reduction of Risk Potential

8. A nurse obtains a focused health history for a client who is scheduled for magnetic resonance angiography. Which priority question should the nurse ask before the test?
a. Have you had a recent blood transfusion?
b. Do you have allergies to iodine or shellfish?
c. Are you taking any cardiac medications?
d. Do you currently use oral contraceptives?
ANS: B
Allergies to iodine and/or shellfish need to be explored because the client may have a similar reaction to the dye used in the procedure. In some cases, the client may need to be medicated with antihistamines or steroids before the test is given. A recent blood transfusion or current use of cardiac medications or oral contraceptives would not affect the angiography.

DIF: Applying/Application REF: 845
KEY: Assessment/diagnostic examination| allergies
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Assessment
NOT: Client Needs Category: Safe and Effective Care Environment: Safety and Infection Control

9. A nurse is caring for a client with a history of renal insufficiency who is scheduled for a computed tomography scan of the head with contrast medium. Which priority intervention should the nurse implement?
a. Educate the client about strict bedrest after the procedure.
b. Place an indwelling urinary catheter to closely monitor output.
c. Obtain a prescription for intravenous fluids.
d. Contact the provider to cancel the procedure.
ANS: C
If a contrast medium is used, intravenous fluid may be given to promote excretion of the contrast medium. Contrast medium also may act as a diuretic, resulting in the need for fluid replacement. The client will not require bedrest. Although urinary output should be monitored closely, there is no need for an indwelling urinary catheter. There is no need to cancel the procedure as long as actions are taken to protect the kidneys.

DIF: Applying/Application REF: 847
KEY: Assessment/diagnostic examination
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Implementation
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Reduction of Risk Potential

10. A nurse obtains a focused health history for a client who is scheduled for magnetic resonance imaging (MRI). Which condition should alert the nurse to contact the provider and cancel the procedure?
a. Creatine phosphokinase (CPK) of 100 IU/L
b. Atrioventricular graft
c. Blood urea nitrogen (BUN) of 50 mg/dL
d. Internal insulin pump
ANS: D
Metal devices such as internal pumps, pacemakers, and prostheses interfere with the accuracy of the image and can become displaced by the magnetic force generated by an MRI procedure. An atrioventricular graft does not contain any metal. CPK and BUN levels have no impact on an MRI procedure.

DIF: Understanding/Comprehension REF: 848
KEY: Assessment/diagnostic examination
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Planning
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Reduction of Risk Potential

11. A nurse teaches a client who is scheduled for a positron emission tomography scan of the brain. Which statement should the nurse include in this clients teaching?
a. Avoid caffeine-containing substances for 12 hours before the test.
b. Drink at least 3 liters of fluid during the first 24 hours after the test.
c. Do not take your cardiac medication the morning of the test.
d. Remove your dentures and any metal before the test begins.
ANS: A
Caffeine-containing liquids and foods are central nervous system stimulants and may alter the test results. No contrast is used; therefore, the client does not need to increase fluid intake. The client should take cardiac medications as prescribed. Metal does not have to be removed; this is done for magnetic resonance imaging.

DIF: Applying/Application REF: 846
KEY: Assessment/diagnostic examination
MSC: Integrated Process: Teaching/Learning
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Reduction of Risk Potential

12. A nurse cares for a client who is experiencing deteriorating neurologic functions. The client states, I am worried I will not be able to care for my young children. How should the nurse respond?
a. Caring for your children is a priority. You may not want to ask for help, but you have to.
b. Our community has resources that may help you with some household tasks so you have energy to care for your children.
c. You seem distressed. Would you like to talk to a psychologist about adjusting to your changing status?
d. Give me more information about what worries you, so we can see if we can do something to make adjustments.
ANS: D
Investigate specific concerns about situational or role changes before providing additional information. The nurse should not tell the client what is or is not a priority for him or her. Although community resources may be available, they may not be appropriate for the client. Consulting a psychologist would not be appropriate without obtaining further information from the client related to current concerns.

DIF: Applying/Application REF: 844
KEY: Patient-centered care| therapeutic communication
MSC: Integrated Process: Communication and Documentation
NOT: Client Needs Category: Psychosocial Integrity

13. A nurse plans care for an 83-year-old client who is experiencing age-related sensory perception changes. Which intervention should the nurse include in this clients plan of care?
a. Provide a call button that requires only minimal pressure to activate.
b. Write the date on the clients white board to promote orientation.
c. Ensure that the path to the bathroom is free from equipment.
d. Encourage the client to season food to stimulate nutritional intake.
ANS: C
Dementia and confusion are not common phenomena in older adults. However, physical impairment related to illness can be expected. Providing opportunities for hazard-free ambulation will maintain strength and mobility (and ensure safety). Providing a call button, providing the date, and seasoning food do not address the clients impaired sensory perception.

DIF: Applying/Application REF: 840
KEY: Patient safety| fall prevention| older adult
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Implementation
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Basic Care and Comfort

14. After teaching a client who is scheduled for magnetic resonance imaging (MRI), the nurse assesses the clients understanding. Which client statement indicates a correct understanding of the teaching?
a. I must increase my fluids because of the dye used for the MRI.
b. My urine will be radioactive so I should not share a bathroom.
c. I can return to my usual activities immediately after the MRI.
d. My gag reflex will be tested before I can eat or drink anything.
ANS: C
No postprocedure restrictions are imposed after MRI. The client can return to normal activities after the test is complete. There are no dyes or radioactive materials used for the MRI; therefore, increased fluids are not needed and the clients urine would not be radioactive. The procedure does not impact the clients gag reflex.

DIF: Applying/Application REF: 846
KEY: Assessment/diagnostic examination| patient education
MSC: Integrated Process: Teaching/Learning
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Reduction of Risk Potential

15. A nurse performs an assessment of pain discrimination on an older adult client. The client correctly identifies, with eyes closed, a sharp sensation on the right hand when touched with a pin. Which action should the nurse take next?
a. Touch the pin on the same area of the left hand.
b. Contact the provider with the assessment results.
c. Ask the client about current medications.
d. Continue the assessment on the clients feet.
ANS: A
If testing is begun on the right hand and the client correctly identifies the pain stimulus, the nurse should continue the assessment on the left hand. This is a normal finding and does not need to be reported to the provider, but instead documented in the clients chart. Medications do not need to be assessed in response to this finding. The nurse should assess the left hand prior to assessing the feet.

DIF: Understanding/Comprehension REF: 842
KEY: Assessment/diagnostic examination| motor/sensory impairment
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Assessment
NOT: Client Needs Category: Health Promotion and Maintenance

16. A nurse is teaching a client with cerebellar function impairment. Which statement should the nurse include in this clients discharge teaching?
a. Connect a light to flash when your door bell rings.
b. Label your faucet knobs with hot and cold signs.
c. Ask a friend to drive you to your follow-up appointments.
d. Use a natural gas detector with an audible alarm.
ANS: C
Cerebellar function enables the client to predict distance or gauge the speed with which one is approaching an object, control voluntary movement, maintain equilibrium, and shift from one skilled movement to another in an orderly sequence. A client who has cerebellar function impairment should not be driving. The client would not have difficulty hearing, distinguishing between hot and cold, or smelling.

DIF: Applying/Application REF: 831
KEY: Brain trauma/injury/tumor MSC: Integrated Process: Teaching/Learning
NOT: Client Needs Category: Safe and Effective Care Environment: Safety and Infection Control

17. A nurse delegates care to the unlicensed assistive personnel (UAP). Which statement should the nurse include when delegating care for a client with cranial nerve II impairment?
a. Tell the client where food items are on the breakfast tray.
b. Place the client in a high-Fowlers position for all meals.
c. Make sure the clients food is visually appetizing.
d. Assist the client by placing the fork in the left hand.
ANS: A
Cranial nerve II, the optic nerve, provides central and peripheral vision. A client who has cranial nerve II impairment will not be able to see, so the UAP should tell the client where different food items are on the meal tray. The other options are not appropriate for a client with cranial nerve II impairment.

DIF: Applying/Application REF: 835
KEY: Brain trauma/injury/tumor| delegation| unlicensed assistive personnel (UAP)
MSC: Integrated Process: Communication and Documentation
NOT: Client Needs Category: Safe and Effective Care Environment: Management of Care

18. A nurse prepares a client for lumbar puncture (LP). Which assessment finding should alert the nurse to contact the health care provider?
a. Shingles on the clients back
b. Client is claustrophobic
c. Absence of intravenous access
d. Paroxysmal nocturnal dyspnea
ANS: A
An LP should not be performed if the client has a skin infection at or near the puncture site because of the risk of infection. A nurse would want to notify the health care provider if shingles were identified on the clients back. If a client has shortness of breath when lying flat, the LP can be adapted to meet the clients needs. Claustrophobia, absence of IV access, and paroxysmal nocturnal dyspnea have no impact on whether an LP can be performed.

DIF: Applying/Application REF: 849
KEY: Assessment/diagnostic examination| interdisciplinary team| communication
MSC: Integrated Process: Communication and Documentation
NOT: Client Needs Category: Safe and Effective Care Environment: Management of Care

19. A nurse assesses a client who is recovering from a lumbar puncture (LP). Which complication of this procedure should alert the nurse to urgently contact the health care provider?
a. Weak pedal pulses
b. Nausea and vomiting
c. Increased thirst
d. Hives on the chest
ANS: B
The nurse should immediately contact the provider if the client experiences a severe headache, nausea, vomiting, photophobia, or a change in level of consciousness after an LP, which are all signs of increased intracranial pressure. Weak pedal pulses, increased thirst, and hives are not complications of an LP.

DIF: Remembering/Knowledge REF: 831
KEY: Assessment/diagnostic examination| interdisciplinary team| communication
MSC: Integrated Process: Communication and Documentation
NOT: Client Needs Category: Safe and Effective Care Environment: Management of Care

20. A nurse cares for a client who is recovering from a single-photon emission computed tomography (SPECT) with a radiopharmaceutical agent. Which statement should the nurse include when discussing the plan of care with this client?
a. You may return to your previous activity level immediately.
b. You are radioactive and must use a private bathroom.
c. Frequent assessments of the injection site will be completed.
d. We will be monitoring your renal functions closely.
ANS: A
The client may return to his or her previous activity level immediately. Radioisotopes will be eliminated in the urine after SPECT, but no monitoring or special precautions are required. The injection site will not need to be assessed after the procedure is complete.

DIF: Applying/Application REF: 846
KEY: Assessment/diagnostic examination| patient education
MSC: Integrated Process: Teaching/Learning
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

21. A nurse assesses a client and notes the clients position as indicated in the illustration below:

How should the nurse document this finding?
a. Decorticate posturing
b. Decerebrate posturing
c. Atypical hyperreflexia
d. Spinal cord degeneration
ANS: A
The client is demonstrating decorticate posturing, which is seen with interruption in the corticospinal pathway. This finding is abnormal and is a sign that the clients condition has deteriorated. The physician, the charge nurse, and other health care team members should be notified immediately of this change in status. Decerebrate posturing consists of external rotation and extension of the extremities. Hyperreflexes present as increased reflex responses. Spinal cord degeneration presents frequently with pain and discomfort.

DIF: Applying/Application REF: 841
KEY: Assessment/diagnostic examination
MSC: Integrated Process: Communication and Documentation
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Physiological Adaptation

22. A nurse assesses the left plantar reflexes of an adult client and notes the response shown in the photograph below:

Which action should the nurse take next?
a. Contact the provider with this abnormal finding.
b. Assess bilateral legs for temperature and edema.
c. Ask the client about pain in the lower leg and calf.
d. Document the finding and continue the assessment.
ANS: A
This finding indicates Babinskis sign. In clients older than 2 years of age, Babinskis sign is considered abnormal and indicates central nervous system disease. The nurse should notify the health care provider and other members of the health care team because further investigation is warranted. This finding does not relate to perfusion of the leg or to pain. This is an abnormal assessment finding and should be addressed immediately.

DIF: Applying/Application REF: 841
KEY: Assessment/diagnostic examination
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Implementation
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Physiological Adaptation

23. A nurse assesses a client with a brain tumor. The client opens his eyes when the nurse calls his name, mumbles in response to questions, and follows simple commands. How should the nurse document this clients assessment using the Glasgow Coma Scale shown below?

a. 8
b. 10
c. 12
d. 14
ANS: C
The client opens his eyes to speech (Eye opening: To sound = 3), mumbles in response to questions (Verbal response: Inappropriate words = 3), and follows simple commands (Motor response: Obeys commands = 6). Therefore, the clients Glasgow Coma Scale score is: 3 + 3 + 6 = 12.

DIF: Applying/Application REF: 843
KEY: Assessment/diagnostic examination
MSC: Integrated Process: Communication and Documentation
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Reduction of Risk Potential

MULTIPLE RESPONSE

1. A nurse assesses a client with an injury to the medulla. Which clinical manifestations should the nurse expect to find? (Select all that apply.)
a. Loss of smell
b. Impaired swallowing
c. Visual changes
d. Inability to shrug shoulders
e. Loss of gag reflex
ANS: B, D, E
Cranial nerves IX (glossopharyngeal), X (vagus), XI (accessory), and XII (hypoglossal) emerge from the medulla, as do portions of cranial nerves VII (facial) and VIII (acoustic). Damage to these nerves causes impaired swallowing, inability to shrug shoulders, and loss of the gag reflex. The other manifestations are not associated with damage to the medulla.

DIF: Applying/Application REF: 832
KEY: Brain trauma/injury/tumor| assessment/diagnostic examination
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Assessment
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Physiological Adaptation

2. An emergency department nurse assesses a client who was struck in the temporal lobe with a baseball. For which clinical manifestations that are related to a temporal lobe injury should the nurse assess? (Select all that apply.)
a. Memory loss
b. Personality changes
c. Difficulty with sound interpretation
d. Speech difficulties
e. Impaired taste
ANS: A, C, D
Wernickes area (language area) is located in the temporal lobe and enables the processing of words into coherent thought as well as the understanding of written or spoken words. The temporal lobe also is responsible for the auditory centers interpretation of sound and complicated memory patterns. Personality changes are related to frontal lobe injury. Impaired taste is associated with injury to the parietal lobe.

DIF: Remembering/Knowledge REF: 831
KEY: Brain trauma/injury/tumor| assessment/diagnostic examination
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Assessment
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Physiological Adaptation

3. After administering a medication that stimulates the sympathetic division of the autonomic nervous system, the nurse assesses the client. For which clinical manifestations should the nurse assess? (Select all that apply.)
a. Decreased respiratory rate
b. Increased heart rate
c. Decreased level of consciousness
d. Increased force of contraction
e. Decreased blood pressure
ANS: B, D
Stimulation of the sympathetic nervous system initiates the fight-or-flight response, increasing both the heart rate and the force of contraction. A medication that stimulates the sympathetic nervous system would also increase the clients respiratory rate, blood pressure, and level of consciousness.

DIF: Applying/Application REF: 835
KEY: Medication safety| sympathetic medication
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Assessment
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

4. A nurse assesses a client with a brain tumor. Which newly identified assessment findings should alert the nurse to urgently communicate with the health care provider? (Select all that apply.)
a. Glasgow Coma Scale score of 8
b. Decerebrate posturing
c. Reactive pupils
d. Uninhibited speech
e. Diminished cognition
ANS: A, B, E
The nurse should urgently communicate changes in a clients neurologic status, including a decrease in the Glasgow Coma Scale score, abnormal flexion or extension, changes in cognition or speech, and pinpointed, dilated, and nonreactive pupils.

DIF: Applying/Application REF: 844
KEY: Brain trauma/injury/tumor
MSC: Integrated Process: Communication and Documentation
NOT: Client Needs Category: Safe and Effective Care Environment: Management of Care

5. A nurse is caring for a client who is prescribed a computed tomography (CT) scan with iodine-based contrast. Which actions should the nurse take to prepare the client for this procedure? (Select all that apply.)
a. Ensure that an informed consent is present.
b. Ask the client about any allergies.
c. Evaluate the clients renal function.
d. Auscultate bilateral breath sounds.
e. Assess hematocrit and hemoglobin levels.
ANS: A, B, C
A client who is scheduled to receive iodine-based contrast should be asked about allergies, especially allergies to iodine or shellfish. The clients kidney function should also be evaluated to determine if it is safe to administer contrast during the procedure. Finally, the nurse should ensure that an informed consent is present because all clients receiving iodine-based contrast must give consent. The CT will have no impact on the clients breath sounds or hematocrit and hemoglobin levels. Findings from these assessments will not influence the clients safety during the procedure.

DIF: Understanding/Comprehension REF: 845
KEY: Assessment/diagnostic examination| allergies
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Assessment
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

6. A nurse assesses an older client. Which assessment findings should the nurse identify as normal changes in the nervous system related to aging? (Select all that apply.)
a. Long-term memory loss
b. Slower processing time
c. Increased sensory perception
d. Decreased risk for infection
e. Change in sleep patterns
ANS: B, E
Normal changes in the nervous system related to aging include recent memory loss, slower processing time, decreased sensory perception, an increased risk for infection, changes in sleep patterns, changes in perception of pain, and altered balance and/or decreased coordination.

DIF: Remembering/Knowledge REF: 836 KEY: Aging| older adult
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Assessment
NOT: Client Needs Category: Health Promotion and Maintenance

7. A nurse delegates care for an older adult client to the unlicensed assistive personnel (UAP). Which statements should the nurse include when delegating this clients care? (Select all that apply.)
a. Plan to bathe the client in the evening when the client is most alert.
b. Encourage the client to use a cane when ambulating.
c. Assess the client for symptoms related to pain and discomfort.
d. Remind the client to look at foot placement when walking.
e. Schedule additional time for teaching about prescribed therapies.
ANS: A, B, D
The nurse should tell the UAP to schedule activities when the client is normally awake, encourage the client to use a cane when ambulating, and remind the client to look where feet are placed when walking. The nurse should assess the client for symptoms of pain and should provide sufficient time for older adults to process information, including new teaching. These are not items the nurse can delegate.

DIF: Applying/Application REF: 836
KEY: Older adult| delegation| unlicensed assistive personnel (UAP)
MSC: Integrated Process: Communication and Documentation
NOT: Client Needs Category: Safe and Effective Care Environment

Leave a Reply