Chapter 41: Drugs for Lower Respiratory Disorders Nursing School Test Banks

Kee: Pharmacology, 7th Edition

Chapter 41: Drugs for Lower Respiratory Disorders

Test Bank

MULTIPLE CHOICE

1. The nurse instructs a client to administer montelukast (Singulair):

a.

in the morning.

b.

at noon.

c.

late in the afternoon.

d.

in the evening.

ANS: D

For maximum effectiveness, this drug should be taken in the evening.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 610

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

2. A client who smokes is receiving theophylline products. Because of his history of smoking, the nurse would expect that the dose would be affected in which way?

a.

Increased

b.

Decreased

c.

The same

d.

Closely monitored

ANS: A

Smoking interferes with theophylline metabolism; the dose will need to be increased in order to have a therapeutic effect.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: pp. 607-608

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

3. A nurse is teaching a client about the side effects and adverse reactions of theophylline (Theo-Dur). The side effects include:

a.

headache and an aura.

b.

hypertension and flushing.

c.

tachycardia and palpitations.

d.

diarrhea and dehydration.

ANS: C

As a medication to stimulate the sympathetic nervous system, theophylline (Theo-Dur) may cause tachycardia and palpitations.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 607

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

4. When using a mucolytic drug and a bronchodilator in a nebulizer, the highest priority instruction that the nurse should give the client is that the _____ should be given _____ minutes before the _____.

a.

mucolytic drug; 30; bronchodilator

b.

bronchodilator; 30; mucolytic drug

c.

mucolytic drug; 5; bronchodilator

d.

bronchodilator; 5; mucolytic drug

ANS: D

The bronchodilator is given to open the airway, followed by the other medication.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 612

TOP: Nursing Process: Planning

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

5. Clients taking a theophylline drug must be aware of herbal drug(s) that may cause drug interaction. Which is an herb that can cause cardiac dysrhythmias and theophylline toxicity when taken with theophylline?

a.

Ginkgo

b.

Ginseng

c.

Ginger

d.

Ephedra

ANS: D

Ephedra is a stimulant that potentiates theophylline. Ephedra stimulates the sympathetic nervous system.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 608

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

6. A client who uses an inhaler is taught strategies to prevent Candida infections. Which instruction would the nurse include in the teaching?

a.

Soak the spacer in alcohol between uses.

b.

Do not use a spacer.

c.

Rinse the mouth with water after each use.

d.

Use fluconazole (Diflucan) prophylactically.

ANS: C

Rinsing the mouth with water after each inhaler use will be beneficial in preventing Candida infections. This is the step indicated to prevent Candida.

DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 611-612

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

7. A client is ordered to receive metaproterenol (Alupent) for asthma by inhaler, rather than orally. The nurse recognizes that when the medication is given by inhaler rather than orally:

a.

the inhaled dose is higher than the oral dose.

b.

the onset of the inhaled dose is faster than that of the oral dose.

c.

there are more side effects with the inhaled dose.

d.

the oral dose has a shorter half-life.

ANS: B

The inhaled dose has a more rapid onset, requires a smaller dose, has fewer side effects, and has a shorter half-life than the oral dose.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: p. 603

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

8. The client is ordered to be treated with Singulair. The nurse anticipates the client will experience what type of change in her laboratory values?

a.

Abnormal liver function tests

b.

Hyperglycemia

c.

Increased potassium level

d.

Change in cardiac enzymes

ANS: A

Singulair will produce abnormal liver function tests in the client.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 610

TOP: Nursing Process: Planning

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

9. The client is being treated with Alupent. The nurse anticipates the client will experience what type of change in his laboratory values?

a.

Hypoglycemia

b.

Decreased serum potassium

c.

Increased calcium

d.

Decreased serum magnesium

ANS: B

Alupent will produce a decreased serum potassium level.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 603

TOP: Nursing Process: Planning

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

10. The client is being treated with Alupent. The client is also being treated with a beta-blocker drug. The nurse anticipates that the interaction of the two drugs will result in:

a.

increased action of the Alupent.

b.

toxicity of the beta blocker.

c.

decreased action of the Alupent.

d.

anaphylactic reaction to the beta blocker.

ANS: C

Combining Alupent and a beta blocker will result in decreased action of the Alupent.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 603

TOP: Nursing Process: Planning

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

11. The client has been started on Zyflo. The nurses highest priority intervention while the client is receiving this medication is to monitor:

a.

liver enzymes.

b.

serum glucose.

c.

calcium level.

d.

potassium level.

ANS: A

Hepatotoxicity may result; liver enzymes should be closely monitored.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 609

TOP: Nursing Process: Intervention

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

12. The client has been started on an oral dosage of aminophylline. The nurse recognizes that the dosage of this medication is prepared based on the clients:

a.

remaining medication regimen.

b.

body weight in kilograms.

c.

breathing pattern and lung capacity.

d.

current pulmonary function test.

ANS: B

Loading dosage of the drug is 400 mg; then the dose is increased according to body weight.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 607

TOP: Nursing Process: Planning

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

13. The client is ordered to receive Mucomyst after an overdose of acetaminophen. The nurse recognizes that the most effective time for the client to receive the drug is _____ hours after the overdose.

a.

8 to 12

b.

12 to 24

c.

24 to 36

d.

36 to 48

ANS: B

Mucomyst should be given 12 to 24 hours after an acetaminophen overdose in order to be effective.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 612

TOP: Nursing Process: Planning

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

14. To promote elimination of theophylline from the clients system, the clients diet should emphasize high _____ and low _____.

a.

fat; carbohydrate

b.

carbohydrate; fat

c.

fiber; protein

d.

protein; carbohydrate

ANS: D

Advise client that a high-protein, low-carbohydrate diet increases theophylline elimination. Conversely, a low-protein, high-carbohydrate diet prolongs the half-life; the dosage may need adjustment.

DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 607-608

TOP: Nursing Process: Planning

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

Copyright 2012, 2009, 2006, 2003 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.

Leave a Reply