Chapter 41- Self-Concept Nursing School Test Banks

 

1.

Which of the following terms best describes an individuals self-concept?

A)

self-esteem

B)

self-actualization

C)

self-realization

D)

self-image

2.

A young woman patient admits to a nurse that she cannot control her jealousy when she and her partner are out together and states, Its like were back in high school again. This is an example of which of the following identity disorders?

A)

self-actualization

B)

identity diffusion

C)

depersonalization

D)

lack of self-esteem

3.

Which of the following are specific components of self-concept? Select all that apply.

A)

personal identity

B)

personal wealth

C)

body image

D)

self-esteem

E)

role performance

F)

personal space

4.

The wife of an elderly man has recently died. The couple was married for 32 years. What part of the mans self-concept may be influenced by this loss?

A)

ideal self

B)

global self

C)

body image

D)

false self

5.

A teenager describes herself as tall, attractive, female, student, intelligent. What part of her self-concept is she describing?

A)

self-expectations

B)

self-esteem

C)

self-knowledge

D)

self-evaluation

6.

As a child grows, he unconsciously develops a component of self-concept based on the image of role models. What part of the self-concept does this describe?

A)

false self

B)

evolving self

C)

self-knowledge

D)

self-expectations

7.

What is the name given to the evaluative and affective component of the self-concept?

A)

ideal self

B)

body image

C)

self-esteem

D)

self-knowledge

8.

Which of the following are components of Maslows self-esteem needs? Select all that apply.

A)

strength

B)

status

C)

independence

D)

mastery and competence

E)

importance

F)

appreciation

9.

A nurse working with patients in a healthcare facility influences them to make healthy lifestyle choices. According to Coopersmith, which of the following bases of self-esteem for the nurse does this example represent?

A)

power

B)

significance

C)

competence

D)

virtue

10.

A child learns to feel secure within the bonds of his immediate family by interacting with his caretakers. What is the term for this process?

A)

self-reflection

B)

adaptation

C)

attachment

D)

globalization

11.

An infant learns that the physical self is different from the environment. What term is used to describe this stage of self-concept?

A)

self-awareness

B)

self-recognition

C)

self-definition

D)

self-concept

12.

Who or what plays the most influential role in the internalization of self-concept in children?

A)

peers

B)

parents

C)

school

D)

church

13.

An adolescent rapidly develops secondary sex characteristics and body changes. What should the nurse assess to determine how these changes might affect the adolescents self-concept?

A)

expectations of the parents

B)

developmental environment

C)

meaningful use of time

D)

understanding of changes

14.

In which of the following age groups do interpersonal losses play a role in disturbances in self-concept?

A)

child

B)

teenager

C)

adult

D)

older adult

15.

The children of immigrants may have different values and practices than do their parents, causing them to abandon their parents cultural beliefs. What is this called?

A)

cultural expectations

B)

cultural competence

C)

cultural dissonance

D)

cultural modernization

16.

Which of the following statements is an example of the effect of aging, illness, or trauma on self-concept?

A)

society values the wisdom of aging

B)

society devalues aging and chronic illness

C)

few people take a healthy body for granted

D)

most people accept the inevitability of illness

17.

During an assessment of a patients self-esteem, a 45-year-old man tells the nurse that he lost his job due to downsizing and has been unemployed for 6 months. What would be the appropriate response from the nurse?

A)

You shouldnt feel bad about losing a job, it happens to everyone.

B)

Do you need your job to support a family?

C)

How has losing your job affected your life and the lives of your significant others?

D)

There are more important things in life to worry about other than losing a job.

18.

According to Aguilera, which of the following are factors that influence a persons response to crisis? Select all that apply.

A)

the persons perception of the event or situation

B)

the persons social standing

C)

the persons mental acuity

D)

the persons situational supports (external resources)

E)

the coping mechanisms the person possesses (internal resources.)

F)

the persons disposition

19.

What might a nurse ask during a health history to assess personal identity?

A)

Tell me how your illness has affected you in your job.

B)

Tell me what you do for fun and what you do for work.

C)

How do you believe others see you? Why do you believe that?

D)

How would you describe yourself to others?

20.

During a self-esteem assessment of a young woman undergoing a complicated divorce, a nurse states: Tell me something about the moralethical principles that govern your life. What aspect of self-esteem is the nurse assessing?

A)

significance

B)

virtue

C)

power

D)

competence

21.

A young woman has been in an automobile crash and sustained a laceration across the left side of her face, resulting in a large scar. What nursing diagnosis would be appropriate for this disfigurement?

A)

Anxiety

B)

Disturbed Body Image

C)

Deficient Knowledge

D)

Impaired Memory

22.

Which of the following nursing diagnoses reflects disturbance in self-concept as the etiology?

A)

Disturbed Personal Identity

B)

Ineffective Role Performance

C)

Chronic Low Self-Esteem

D)

Impaired Adjustment

23.

Which of the following strategies can be used to help patients overcome powerlessness?

A)

Encourage patients to identify their weaknesses.

B)

Encourage patients to identify their strengths.

C)

Provide advice on how to handle problems.

D)

Set goals and make decisions for the patient.

24.

A nurse always addresses patients by the preferred name when entering a patients home or room. What is the nurse facilitating by this action?

A)

a sense of self and worth

B)

reorientation to who they are

C)

personal strengths

D)

negative self-concept

25.

A nurse caring for critically ill patients uses interventions to help patients maintain a sense of self. Which of the following are recommended interventions?

A)

Disregard the patients status.

B)

Do not use touch out of respect for the patients privacy.

C)

Converse with the patient about his or her life experience.

D)

Do not acknowledge or allow expression of negative feelings.

26.

A nurse who works on the pediatric unit wants to help a child cope with the loss of a leg in a hunting accident. What would the nurse implement to help the child express feelings?

A)

support from other family members

B)

television cartoons

C)

story books

D)

dolls or animals

27.

A school nurse is teaching parents how to build self-esteem in their children. Which of the following is a recommended strategy?

A)

use praise and compliments judiciously

B)

wait for your child to initiate conversation

C)

focus on remedying the childs negative qualities

D)

give your child many opportunities to display abilities

Answer Key

1.

D

2.

B

3.

A, C, D, E

4.

B

5.

C

6.

D

7.

C

8.

A, C, D

9.

A

10.

C

11.

A

12.

B

13.

D

14.

D

15.

C

16.

B

17.

C

18.

A, D, E

19.

D

20.

B

21.

B

22.

D

23.

B

24.

A

25.

C

26.

D

27.

D

Page 1

Leave a Reply