Chapter 42: The Nurse in the Schools Nursing School Test Banks

Stanhope: Public Health Nursing, 8th Edition

Chapter 42: The Nurse in the Schools

Test Bank

MULTIPLE CHOICE

1. Which legislation required that schools make allowances to balance educational and health care needs of children with special needs?
a. Rehabilitation Act
b. Individuals with Disabilities Education Act
c. No Child Left Behind
d. Education for All Handicapped Children Act
ANS: B
The Individuals with Disabilities Education Act guarantees educational services.

DIF: COG: Understanding REF: 915 OBJ: 1

2. The National Association of School Nurses recommends which educational preparation for school nurses?
a. Licensed practical nursing
b. Bachelor of science in nursing and certification in school nursing
c. School nurse practitioner
d. Master of science in nursing with specialization in school nursing
ANS: B
The NASN recommends that school nurses be RNs with BSNs and special certification in school nursing.

DIF: COG: Understanding REF: 916 OBJ: 1

3. A school nurse reviews the standards of professional practice published by the National Association of School Nurses. Which professional standard will the school nurse rely upon when providing care?
a. Interact with interdisciplinary health team members.
b. Communicate with teachers to effectively manage classrooms.
c. Teach CPR to every member of the school staff.
d. Do research on students at the school.
ANS: A
Interacting with interdisciplinary health team members is one of the criteria for school nurses developed by the NASN.

DIF: COG: Applying REF: 916 OBJ: 1

4. How does a school nurse demonstrate community outreach in practice?
a. Coordinating health care of students with complex health problems
b. Teaching students about the importance of proper nutrition
c. Providing direct care to ill and injured students
d. Participating in a community health fair
ANS: D
When participating in community outreach, nurses are involved in community health fairs, using that opportunity to teach others.

DIF: COG: Applying REF: 918 OBJ: 2

5. Which role is the school nurse performing when coordinating the health care for children with complex health problems?
a. Health educator
b. Case manager
c. Consultant
d. Counselor
ANS: B
The nurse may perform the role of case manager for the child who is disabled or chronically ill needing to see many health care providers.

DIF: COG: Applying REF: 917 OBJ: 2

6. Which role is the school nurse performing when providing health information to school administrators, teachers, and parent-teacher groups?
a. Health educator
b. Case manager
c. Consultant
d. Counselor
ANS: C
As a consultant, the school nurse provides health information to various school groups.

DIF: COG: Applying REF: 917 OBJ: 2

7. Which activity is most appropriate for a school nurse to perform?
a. Care for children who are home sick from school.
b. Coordinate the health education program of the school.
c. Facilitate school attendance for students with communicable diseases.
d. Schedule appointments to specialists for students with chronic disease.
ANS: B
The school nurses role is comprehensive and often involves coordinating activities, such as coordinating the school health program.

DIF: COG: Evaluating REF: 914 OBJ: 2

8. A site that provides primary health care services to children and youths by nurse practitioners in the school setting is a:
a. Primary care clinic
b. School-based health center
c. School health service
d. Child health improvement plan
ANS: B
A site that provides primary health care services to children and youths by nurse practitioners in the school setting is a school-based health center.

DIF: COG: Remembering REF: 919 OBJ: 3

9. The leading cause of death in children and teenagers is:
a. Leukemia
b. Injuries
c. Suicide
d. Diabetes
ANS: B
The leading cause of death in children and teenagers is injuries.

DIF: COG: Remembering REF: 921 OBJ: 4

10. Which statement about head lice is true?
a. Prevalence of head lice in U.S. schools is nearly 50%.
b. Most cases of head lice are found in white, middle-class children.
c. Having head lice is associated with living in an unclean home.
d. Most incidents of head lice occur in those with dirty hair.
ANS: B
Lice are mostly found in white, middle-class children as a result of the oval shape of the hair shaft.

DIF: COG: Understanding REF: 925 OBJ: 4

11. A school nurse is teaching a group of teenagers about the dangers of using club drugs. The nurse provides information that which drug may cause a very high body temperature leading to death?
a. GHB
b. Rohypnol
c. Alcohol
d. Ecstasy
ANS: D
A very high body temperature can lead to death when taking ecstasy.

DIF: COG: Applying REF: 921 OBJ: 4

12. Which guideline should a nurse follow when administering medications at school?
a. A current drug reference should be available in case information is needed.
b. The nurse should administer medications brought in from home by the child.
c. Medications cannot be administered without a physician order.
d. Narcotics and controlled substances should be kept in a locked cabinet.
ANS: A
A current drug reference should always be available so it can be consulted for information.

DIF: COG: Applying REF: 924 OBJ: 4

13. A nurse providing education to prevent health problems in children is performing:
a. Primary prevention
b. Secondary prevention
c. Tertiary prevention
d. Assessment
ANS: A
Primary prevention refers to those interventions aimed at preventing the occurrence of disease, injury, or disability.

DIF: COG: Applying REF: 920 OBJ: 4

14. The nurse caring for children when they need health care is providing which level of prevention?
a. Primary prevention
b. Secondary prevention
c. Tertiary prevention
d. Health promotion
ANS: B
Secondary prevention includes the screening of children for various illnesses, monitoring their growth and development, and caring for them when they are ill or injured.

DIF: COG: Applying REF: 920 OBJ: 4

15. Providing ongoing care to the pregnant teenager is considered:
a. Primary prevention
b. Secondary prevention
c. Tertiary prevention
d. Health promotion
ANS: C
Tertiary prevention is the continued care of children who need long-term health care services, along with education within the community.

DIF: COG: Applying REF: 920 OBJ: 4

16. When a nurse identifies a child who may be abused or receives information from a teacher that a child may have been abused, which action must the nurse take?
a. Call the police immediately to take the child to a safe place.
b. Contact the parents and ask about it.
c. Contact the legal authorities as well as the schools principal.
d. Examine the child to see if the abuse really occurred.
ANS: C
It is the law in most states for child abuse or suspected child abuse to be reported.

DIF: COG: Analyzing REF: 925 OBJ: 4

17. Which information is needed for the school nurse to administer a prescription medication to a student?
a. A copy of the prescription label on bottle
b. A small container for the medication
c. Signed consent parental consent form
d. A signed order from the physician
ANS: C
A current, signed parental consent form for administering the medication is essential for the students file. The prescribed drug must have the original prescription label on it and be in the original container so that there are no errors. It is recommended that the physician contact the school nurse or vice versa, but a signed order from the physician is not necessary.

DIF: COG: Analyzing REF: 924 OBJ: 4

18. A childs parents have requested that their child be exempt from obtaining the required immunizations for a religious reason. What action should a school nurse take related to this request?
a. Deny entry into school for children without the required immunizations.
b. Educate the parents about the need for immunizations.
c. Be aware of the state laws regarding acceptable reasons for exemption.
d. Allow the student to attend school without the immunizations.
ANS: C
The state mandates the rules about having immunizations that the nurse must follow. Thus, it is the responsibility of the school nurse to be aware of the laws in the state regarding acceptable reasons for immunization exemption.

DIF: COG: Evaluating REF: 922 OBJ: 4

19. Which school health practice may occur in the future?
a. Teaching health education using telehealth and telecounseling
b. Using robotic nurses in schools
c. Fulfilling the role of both classroom teacher and nurse by nurses
d. Developing private practices for treatment of the entire family
ANS: A
Using telehealth and telecounseling to provide health education is useful for homebound students and their parents.

DIF: COG: Understanding REF: 930-931 OBJ: 5

MULTIPLE RESPONSE

1. A nurse is implementing the Centers for Disease Control and Prevention (CDC) School Health Program within a school. Which components of school health will need to be evaluated? Select all that apply.
a. Health promotion for students
b. Nutrition services
c. Counseling, psychological, and social services
d. Health education
ANS: B, C, D
Components of the CDC School Health Program includes: health education, physical education, health services, nutrition services, counseling, psychological, social services, healthy school environment, health promotion for staff, and family/community involvement.

DIF: COG: Applying REF: 918 OBJ: 3

2. Which characteristics may be displayed by a student who is considering violence? Select all that apply.
a. Venting
b. Vocalizing
c. Vandalism
d. Victimizing
ANS: A, B, C, D
Venting, vocalizing, vandalism, and victimizing all may help point out a student who may be thinking about violence.

DIF: COG: Understanding REF: 926 OBJ: 4

3. A school nurse develops emergency plans for students who may need immediate care while at school. Which elements should be included in this plan? Select all that apply.
a. When to call 911 for local emergency personnel
b. Education about standard precautions for staff members
c. Role children may play in providing basic first aid
d. How to maintain confidentiality and privacy of injured students
ANS: A, B, C
According to the AAPs and AHAs guidelines, the plan should address when to call 911 for local emergency personnel, education about standard precautions for staff members, and the role that children may play in providing basic first aid. Information related to how to maintain confidentiality and privacy of injured students is not part of the emergency plan.

DIF: COG: Applying REF: 923 OBJ: 4

Leave a Reply