Chapter 42 Nursing School Test Banks

 

1.

A 34-year-old woman has a urinary tract infection and has been prescribed SMZ-TMP. She has had chronic urethritis for the past 4 years. The nurse has instructed the patient to drink 1.5 L of water daily, and they have discussed the drug and its adverse effects. Further instruction to the patient should include:

A)

Performing periodic urine testing to check for crystals

B)

Performing random glucose testing while taking the medication

C)

The need to administer an aminoglycoside drug along with the SMZ-TMP to treat urosepsis

D)

Advising the patient to take bubble baths to ensure cleanliness

2.

A 48-year-old female patient has acute pyelonephritis. Her urine pH is below 5.5, which indicates that it is acidic. Which of the following medications would serve to decrease the acidity of her urine?

A)

A sulfonamide

B)

Dihydrofolic acid

C)

Sodium bicarbonate

D)

Gentamicin

3.

A 32-year-old female patient has a urinary tract infection. Her record reveals that she has recently been treated for anemia. The physician has indicated that drug therapy for the urinary tract infection will last more than 2 weeks. The most important nursing action will be to:

A)

Measure the urine pH and check if it is acidic.

B)

Obtain a complete blood count to establish baseline values.

C)

Determine whether the patient should be given medication orally or parenterally.

D)

Measure the patients blood pressure and heart rate.

4.

A 58-year-old female patient with a history of high blood pressure, chronic laryngitis, and glucose-6-phosphate dehydrogenase (G6PD) deficiency is being seen in the clinic for a urinary tract infection and is prescribed SMZ-TMP. The nurse immediately tells the physician who prescribed the SMZ-TMP that she is concerned because the patient:

A)

Is a 58-year-old woman

B)

Has G6PD deficiency

C)

Has chronic laryngitis

D)

Has high blood pressure

5.

A 45-year-old male patient is to be treated for pyelonephritis with fosfomycin. The nurse will instruct him to:

A)

Take the fosfomycin 1 hour before or 2 hours after a meal with a glassful of water.

B)

Place the entire contents of a sachet containing the equivalent of 3 g of fosfomycin into 3 to 4 oz of water and stir to dissolve it.

C)

Schedule a visit for IV administration with the home health nurse.

D)

Check his urine pH level before taking the medication.

6.

A professional female cyclist is immunocompromised and has been prescribed SMZ-TMP for chronic urethritis. She has informed the nurse that she has a cross-country race in 2 days. Which of the following would be an appropriate response by the nurse?

A)

I dont see any harm in participating in the race if you feel like it.

B)

It would not be a good idea to be outside while taking this medication because of possible photosensitivity occurring.

C)

If you participate in the race you may be at risk for peripheral neuropathy.

7.

A nurse is instructing a female patient in the use of medications that the physician has prescribed for her lower urinary tract infection. When discussing the use of phenazopyridine the nurse will tell the patient to take:

A)

50 mg bid

B)

100 mg 4 times a day

C)

200 mg tid after meals

D)

300 mg every 6 hours

8.

A 26-year-old woman was prescribed SMZ-TMP for a severe UTI and has now returned to the clinic and is being prescribed Amantadine to limit the symptoms of the influenza A virus. The nurse is concerned the drug combination will result in:

A)

Cardiac arrhythmias

B)

Skin flushing

C)

Mental confusion

D)

Signs of bleeding

9.

A nurse is helping with the discharge of a 92-year-old female patient who has been hospitalized for a serious upper urinary tract infection. The patient will continue taking SMZ-TMP at home. She is to be discharged into her daughters care. The nurse will instruct the daughter to watch for which of the following most common adverse effects of the drug?

A)

Urticaria

B)

Nausea and vomiting

C)

Photosensitivity reactions

D)

Jaundice

10.

A nurse will instruct a patient who is taking a sulfonamide for a urinary tract infection to avoid which of the following while on drug therapy?

A)

Milk

B)

Tea

C)

Cola

D)

Cranberry juice

Answer Key

1.

A

2.

C

3.

B

4.

B

5.

B

6.

B

7.

C

8.

C

9.

B

10.

D

Page 1

Leave a Reply