Chapter 43: The Nurse in Occupational Health Nursing School Test Banks

Stanhope: Public Health Nursing, 8th Edition

Chapter 43: The Nurse in Occupational Health

Test Bank

MULTIPLE CHOICE

1. The first industrial nurse is considered to be:
a. Betty Moulder
b. Ada Mayo Stewart
c. Lillian Wald
d. Florence Nightingale
ANS: B
Ada Mayo Stewart was hired in 1885 by the Vermont Marble Company.

DIF: COG: Remembering REF: 936 OBJ: 1

2. Which population would have been the focus of care for an occupational health nurse in the early 1900s?
a. Injured workers
b. All workers
c. Families
d. The community
ANS: C
In the early days of occupational health nursing, the nurses work was holistic and centered on the family.

DIF: COG: Understanding REF: 936 OBJ: 1

3. A nurse working in an occupational health setting will most likely work as a nurse:
a. Administrators
b. Clinicians/practitioners
c. Consultants
d. Educators
ANS: B
The majority of occupational health nurses work as nurse clinicians/practitioners.

DIF: COG: Applying REF: 937 OBJ: 1

4. A nurse is pursuing certification as an occupational health nurse. Which organization will provide this certification?
a. American Board for Occupational Health Nurses
b. Center for Occupational and Environmental Health
c. National Institute for Occupational Safety and Health
d. Occupational Safety and Health Administration
ANS: A
Certification in occupational health nursing is provided by the American Board for Occupational Health Nurses.

DIF: COG: Applying REF: 937 OBJ: 1

5. Secondary prevention in the occupational health arena may include:
a. Providing education on safety in the workplace to prevent injury
b. Working with chronically diabetic workers to ensure appropriate medications
c. Screening for hearing loss resulting from noise levels in the plants
d. Ensuring that a person with cardiovascular disease attends a rehab program
ANS: C
Secondary prevention occurs after a disease process has already begun. The other answers are examples of primary and tertiary levels of prevention.

DIF: COG: Applying REF: 948 OBJ: 1

6. The nurse doing a walk-through to identify workplace hazards is providing which level of prevention?
a. Primary prevention
b. Secondary prevention
c. Tertiary prevention
d. Assessment
ANS: A
Primary prevention refers to those interventions aimed at preventing the occurrence of disease, injury, or disability.

DIF: COG: Applying REF: 948 OBJ: 1

7. Limited duty programs after a cumulative trauma injury is an example of which level of prevention?
a. Primary prevention
b. Secondary prevention
c. Tertiary prevention
d. Assessment
ANS: C
Tertiary prevention includes those interventions aimed at disability limitation and rehabilitation from disease, injury, or disability.

DIF: COG: Applying REF: 948 OBJ: 1

8. Which activity would be the primary role of an occupational health nurse?
a. Caring for employees and their families
b. Providing health promotion and emergency care
c. Updating the Material Safety Data Sheets
d. Reporting communicable diseases
ANS: B
The customary role of the occupational health nurse extends beyond emergency treatment and prevention of illness and injury and also includes the promotion and maintenance of health, overall risk management, care for the environment, and efforts to reduce health-related costs in business.

DIF: COG: Analyzing REF: 936 OBJ: 1

9. Which is the best method an occupational health nurse can use when assessing workplace hazards?
a. Review incident reports.
b. Walk through the worksite.
c. Interview key employees.
d. Read the Standard Industrial Classification Code.
ANS: B
One of the best methods an occupational health nurse can use in assessing workplace hazards is to walk through the worksite.

DIF: COG: Evaluating REF: 948 OBJ: 1

10. Which was the first legislation that specifically required certain prevention programs for workers?
a. Occupational Safety and Health Act (OSHA)
b. National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH)
c. Mine Safety and Health Act
d. Standard Industrial Classification (SIC) Code
ANS: C
The Mine Safety and Health Act was enacted in 1968. It was the first legislation that specifically required certain prevention programs for workers.

DIF: COG: Understanding REF: 952-953 OBJ: 2

11. Which types of industries are noted for high degrees of hazards associated with the work?
a. Data entry, animal rescue, and hospice
b. Engineering, science, and laboratories
c. Manufacturing, mining, and agriculture
d. Aeronautics, plastics, and nursing
ANS: C
Even though these are known for high degrees of hazard, no worksite is free of occupational health and safety hazards.

DIF: COG: Understanding REF: 939 OBJ: 2

12. The most disabling occupational condition reported in 2005 was:
a. Cuts and punctures
b. Fractures
c. Bruises
d. Sprains and strains
ANS: D
In 2005, sprains and strains were by far the most frequent disabling conditions, accounting for 40.7% of the cases of days away from work.

DIF: COG: Remembering REF: 945 OBJ: 3

13. Which work-related hazard may be encountered by all workers?
a. Workplace stress leading to hypertension and cardiovascular disease
b. Asbestos, plastics, lead, and solvents leading to dermatitis
c. Cement dust and metals leading to bronchitis
d. Hormones and nitroglycerine leading to reproductive effects
ANS: A
All the other answers are specific to certain occupations and jobs.

DIF: COG: Applying REF: 943 OBJ: 3

14. Which would be considered agents in the epidemiologic triad?
a. Flexible management styles of the authorities
b. Temperature extremes and crowding
c. Susceptible human beings
d. High-risks groups of individuals
ANS: B
Temperature extremes and crowding are agents.

DIF: COG: Applying REF: 942 OBJ: 4

15. In the epidemiologic triad, an example of a host factor would be:
a. Crowding
b. Shift work
c. Workers family
d. Chemical exposure
ANS: C
Crowding and shift work are environmental factors, and chemical exposure is the agent factor.

DIF: COG: Applying REF: 942 OBJ: 4

16. Which population is at greatest risk for experiencing work-related accidents with subsequent injuries?
a. Workers of childbearing age
b. Workers with less than 1 year of experience
c. Workers with diminished sensory abilities
d. Workers with chronic illnesses
ANS: B
New workers with less than 1 year of experience on the current job are at greatest risk for experiencing work-related accidents with subsequent injuries.

DIF: COG: Understanding REF: 943 OBJ: 5

17. A worker who has a health reaction to safe low-level exposures is experiencing:
a. An allergic reaction
b. A compromised immune system
c. Hypersusceptibility
d. Malnutrition
ANS: C
A worker who has a health reaction to safe low-level exposures is experiencing hypersusceptibility.

DIF: COG: Applying REF: 943 OBJ: 5

18. Which statement about chemical agents is accurate?
a. Chemicals are not ordinarily found in the body tissues of the general population.
b. Most chemicals have been studied to determine the effects of exposure on humans.
c. Chronic exposure to low-level doses of workplace chemicals below standards constitutes a potential health risk.
d. Human effects of chemical exposure are associated with single agents rather than with the interaction of agents.
ANS: C
It is true that chronic exposure to low-level doses of workplace chemicals below standards constitutes a potential health risk.

DIF: COG: Understanding REF: 944 OBJ: 6

19. An occupational health nurse has conducted a walk through assessment and has identified potential hazards in the workplace. The nurse recognizes that it will be easiest to modify exposure to which hazard?
a. Bacteria
b. Aerosols
c. Noise
d. Burnout
ANS: C
Controlling physical agents, such as noise, can usually be accomplished through engineering strategies and personal protective equipment. It is much harder to change biological agents (bacteria), chemical agents (aerosols), and psychosocial agents (burnout).

DIF: COG: Evaluating REF: 946 OBJ: 6

20. An employee has come into contact with a biological agent. The occupational health nurse recognizes that a biological agent:
a. May cause accidents in the work environment
b. Is commonly found in the agriculture industry
c. May potentiate stress in the workplace
d. Indicates exposure to bacteria, viruses, fungi, or parasites
ANS: D
Biological agents are living organisms whose excretions or parts are capable of causing human disease, usually by an infectious process. Biological hazards are common in workplaces such as health care facilities and clinical laboratories where employees are potentially exposed to a variety of infectious agents, including viruses, fungi, and bacteria.

DIF: COG: Applying REF: 943 OBJ: 6

21. Slippery floors are an example of which type of hazard?
a. Enviromechanical
b. Physical
c. Chemical
d. Psychosocial
ANS: A
Slippery floors cause or potentiate accidents, injuries, strain, or discomfort.

DIF: COG: Applying REF: 945 OBJ: 6

22. An occupational health nurse refers an employee to an employee assistance program. Which problem will most likely be addressed?
a. Obesity
b. Smoking
c. Alcohol abuse
d. Lack of exercise
ANS: C
Employee assistance programs are designed to address personal problems such as marital/family issues, substances abuse, or financial difficulties.

DIF: COG: Analyzing REF: 948 OBJ: 6

23. Why would a nurse conduct an occupational health assessment?
a. It is required by the Occupational Safety and Health Administration (OSHA).
b. It is required by the National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH).
c. It helps to identify agent and host factors that place employees at risk.
d. It helps to educate workers about potential hazards.
ANS: C
The reason to obtain an occupational health assessment is to identify agent and host factors that place employees at risk.

DIF: COG: Analyzing REF: 949 OBJ: 7

24. What is the purpose of the Occupational Safety and Health Administration?
a. To educate occupational health and safety professionals
b. To identify and research occupational health and safety hazards
c. To distribute research findings relevant to occupational health and safety
d. To educate employers about occupational health and safety
ANS: D
OSHA educates employers about occupational health and safety.

DIF: COG: Understanding REF: 936 OBJ: 8

25. What is the purpose of the National Institute for Occupational Safety and Health?
a. To examine potential hazards of new work technologies and practices
b. To educate employees about environmental risks and hazards
c. To develop and maintain a database of work-related deaths
d. To set standards that regulate workers exposure to potentially toxic substances
ANS: A
The National Institute for Occupational Safety and Health examines potential hazards of new work technologies and practices.

DIF: COG: Understanding REF: 936 OBJ: 8

26. Which item found in the workplace would require a Material Safety Data Sheet (MSDS)?
a. Hand soap
b. Eye goggles
c. Aprons
d. Earplugs
ANS: A
Eye goggles, aprons, and earplugs are not toxic agents and therefore do not need an MSDS.

DIF: COG: Analyzing REF: 953 OBJ: 8

27. Which is a requirement of the Superfund Amendment and Reauthorization Act (SARA)?
a. Applying stricter rules to determine Superfund sites
b. Sharing written disaster plans with key resources in the community
c. Authorizing each industry to write their own disaster plan
d. Evaluating the effectiveness of a written disaster plan
ANS: B
SARA requires that written disaster plans be shared with key resources in the community.

DIF: COG: Understanding REF: 953 OBJ: 9

28. Which action would an occupational health nurse take while involved in disaster planning?
a. Assess for possible disasters.
b. Prevent injuries and death of workers.
c. Store Medical Data Sheets in a safe place.
d. Collaborate with government authorities to plan disaster management.
ANS: B
The occupational health nurse is a key player in occupational disasters.

DIF: COG: Analyzing REF: 953-954 OBJ: 9

MULTIPLE RESPONSE

1. An occupational health nurse working in an occupational health and safety program is likely to provide which services? Select all that apply.
a. Health/medical surveillance
b. Health screening
c. Case management
d. Job task analysis
ANS: A, B, C, D
An occupational health and safety program may include health/medical surveillance, health screening, case management, and job task analysis.

DIF: COG: Applying REF: 947 OBJ: 1

2. An occupational health has become a member of the American Association of Occupational Health Nurses (AAOHN). Why would a nurse join this organization? Select all that apply.
a. To promote the health and safety of workers
b. To lobby in Congress for safer work places
c. To advance the profession by supporting research
d. To promote and provide continuing education in the specialty
ANS: A, C, D
AAOHN does not lobby in congress for safer work places.

DIF: COG: Analyzing REF: 937 OBJ: 1

Leave a Reply