Chapter 43 Nursing School Test Banks

 

1.

A 43-year-old man has been diagnosed with active TB. He is prescribed a multiple drug therapy, including INH and rifampin. A priority assessment by the nurse will be to monitor which combination of laboratory test results?

A)

Serum alanine transaminase, aspartate transaminase, and bilirubin

B)

Red blood count, white blood count, and differential

C)

Thyroid-stimulating hormone, thyroxine, and triiodothyronine levels

D)

Fasting blood sugar and 2-hour postprandial blood sugar

2.

A patient is taking rifampin (Rifadin) for active TB. When discussing this drug with the patient, the nurse should stress that:

A)

The drug usually causes cardiac arrhythmias.

B)

The drug frequently causes seizure activity.

C)

Facial flushing may appear but will go away once therapy is concluded.

D)

Body fluids such as urine, saliva, tears, and sputum may become discolored.

3.

The son of an 82-year-old man calls the clinic and reports that his father missed his morning dose of INH. The nurse should instruct the son to:

A)

Forget the missed dose and continue with the next prescribed dose.

B)

Contact the physician who prescribed the drug therapy.

C)

Double the drug dosage with the next scheduled dose.

D)

Take one dose now and take the next scheduled dose 8 hours later.

4.

A 34-year-old male has been diagnosed with TB and will be started on INH therapy. The medication history reveals that he currently takes antacids on a regular basis. The nurse will instruct the patient to take:

A)

Antacids during the day and INH only at night

B)

Antacids before meals and INH 1 or 2 hours after meals

C)

INH before meals and antacids 1 or 2 hours after meals

D)

Antacids not less than 1 hour before or 2 hours after taking INH

5.

A nurse is providing education to a patient who is taking INH. The nurse will advise the patient to avoid which of the following foods?

A)

Cheese, dairy products, and bananas

B)

Potatoes and root vegetables

C)

Citrus fruits

D)

Chicken and fish

6.

A nurse works in a community setting where she follows patients who have TB. Which of the following patients would require the most follow-up from rifampin therapy?

A)

A new mother who is nursing

B)

A 45-year-old man

C)

A cancer patient

D)

An HIV-positive patient

7.

A 30-year-old African-American woman tested positive for TB and is prescribed isoniazid. The nurse will plan the patients care to include close monitoring of the drug therapy because:

A)

The process of drug elimination will be faster in this patient.

B)

The therapeutic effect of the drug may be too slow to be effective.

C)

The patient is at greater risk for high serum levels of the drug.

D)

The process of drug metabolism may be faster in this patient.

8.

A nurse is caring for a patient who is taking rifabutin (Mycobutin) for prophylaxis of TB. On follow-up visits to the clinic, the nurse will observe for signs and symptoms of which of the following?

A)

Gastrointestinal distress

B)

Hepatotoxicity

C)

Photosensitivity

D)

Uveitis and blood dyscrasias

9.

A patient has just been diagnosed with TB. She is extremely upset and is asking questions concerning the medications she will have to take and how long she will have to take them. Which of the following is an appropriate response by the nurse?

A)

Oh, please dont worry. Your doctor will explain everything to you.

B)

You will take one drug for 1 month.

C)

You will have multidrug therapy for 6 to 24 months.

D)

We will discuss this when you are calmer.

10.

A 19-year-old Mexican American is about to start taking ethambutol (Myambutol). Before beginning drug therapy, it would be critical for the nurse to assess the patients:

A)

Alcohol use and that it is carefully documented

B)

Blood glucose level

C)

Gross hearing and establish a baseline

D)

Visual acuity and establish a baseline

Answer Key

1.

A

2.

D

3.

B

4.

D

5.

A

6.

D

7.

C

8.

D

9.

C

10.

D

Page 1

Leave a Reply