Chapter 44: Forensic Nursing in the Community Nursing School Test Banks

Stanhope: Public Health Nursing, 8th Edition

Chapter 44: Forensic Nursing in the Community

Test Bank

MULTIPLE CHOICE

1. What has been the focus of the majority of scientific research in forensic nursing?
a. Role of the forensic nurse and client population
b. Sexual assault team response
c. Client satisfaction with forensic nurses
d. Collaboration with other disciplines
ANS: A
Scientific research in forensic nursing is in its early stages. Currently, research is largely a description of the forensic nursing role and client population.

DIF: COG: Remembering REF: 964 OBJ: 1

2. Which is an example of trace evidence that would be collected by a forensic nurse?
a. Fingerprints
b. Bloodstains
c. Hand gun
d. Autopsy report
ANS: B
The most common types of trace evidence from victims of violence are clothing, bullets, bloodstains, hairs, fibers, and small pieces of material, such as fragments of metal, glass, paint, and wood.

DIF: COG: Applying REF: 960 OBJ: 1

3. A nurse uses the scope and standards for forensic nursing practice to differentiate this practice from other nursing specialties. Which parameter best describes the practice of forensic nursing?
a. Assessment includes assessing the community for potential violence.
b. Identification of outcomes of care are accomplished by collaborating with health care professionals.
c. Coordination of care involves education and other strategies to prevent injuries well after the occurrence.
d. Evaluation of outcomes relates to program evaluation.
ANS: D
Coordination of care relevant to forensic outcomes often involves education and other strategies to prevent injuries well after the occurrence, perhaps after the death of an individual who has been injured. Assessment includes the collection of forensic data, identification of realistic outcomes of care are most commonly performed in collaboration with a team of professionals outside of nursing and medicine, and evaluation of outcomes may involve dissemination of results to the client and the community.

DIF: COG: Analyzing REF: 963 OBJ: 1

4. A forensic nurse assesses a child who has injuries that indicate possible abuse. What is the best way to document the assessment findings?
a. Tape recorded statements from the child
b. Digital photographs of injuries
c. Video recording to record statements and show injuries
d. Written documentation and photography
ANS: D
Documentation of all forms of violence should include written documentation as well as photography.

DIF: COG: Evaluating REF: 960 OBJ: 1

5. What is the main purpose of the National Center for Injury Prevention and Control?
a. Assist victims of violence.
b. Maintain records of the incidence of injuries.
c. Coordinate the prevention of injuries, violence, and their consequences.
d. Encourage collaboration among professionals from various disciplines.
ANS: C
The National Center for Injury Prevention and Control was established to coordinate the prevention of injuries, violence, and their consequences.

DIF: COG: Understanding REF: 959 OBJ: 2

6. How can a forensic nurse demonstrate the role of advocate?
a. Partner with public health professionals to implement programming.
b. Promote programs that prevent injuries.
c. Investigate injuries in the community.
d. Provide holistic care to victims of violence.
ANS: B
Forensic nurses can demonstrate the role of advocate by promoting programs that prevent injuries.

DIF: COG: Applying REF: 960 OBJ: 2

7. A homicide has occurred in a community. To whom would this information need to be reported?
a. United States Public Health Service
b. World Health Organization (WHO)
c. Centers for Disease Control and Prevention (CDC)
d. National Violent Death Reporting System (NVDRS)
ANS: D
The National Violent Death Reporting System (NVDRS) was initiated by the CDC in effort to develop a national state based surveillance system that could identify the cause and manner of death leading to prevention efforts by pulling together data on violent deaths, unintentional firearm injury deaths, and deaths of undetermined intent.

DIF: COG: Analyzing REF: 962 OBJ: 2

8. What is the extent of the economic burden of injuries in the United States?
a. It is extensive, including medical treatment and lost productivity.
b. It is minimal, as limited funds are spent treating injuries.
c. It varies depending on the extent of the injury.
d. It has been reduced through risk reduction strategies.
ANS: A
The economic burden of injuries in the United States is extensive, especially when considering the costs of medical care and treatment, productivity losses (lost wages, accompanying fringe benefits), and lost ability to perform normal household responsibilities.

DIF: COG: Understanding REF: 958 OBJ: 3

9. Which is the most appropriate action for a nurse to take when providing emergency care to an assault victim?
a. Support the privacy of the victim.
b. Assess the socioeconomic status of the victim.
c. Question the victim about the details of the assault.
d. Educate the victim about violence prevention.
ANS: A
Supporting the privacy of the assault victim is the most appropriate action for the nurse to take when providing care. When providing emergency care it is not the most appropriate time to assess the clients socioeconomic status or educate the victim about violence prevention. The forensic nurse will need to document the victims account of the assault; however, there will law enforcement involved to collect this data.

DIF: COG: Evaluating REF: 960 OBJ: 3

10. Which level of prevention is being implemented when a forensic nurse implements a program aimed at preventing domestic abuse?
a. Primary prevention
b. Secondary prevention
c. Tertiary prevention
d. Assessment
ANS: A
Primary prevention focuses on preventing violence and injuries before they occur.

DIF: COG: Applying REF: 959 OBJ: 4

11. A nurse collects evidence from a victim following a sexual assault. Which level of prevention is being used?
a. Primary prevention
b. Secondary prevention
c. Tertiary prevention
d. Assessment
ANS: B
Secondary prevention occurs following the occurrence of injuries and crime. This includes direct care provided to victims and perpetrators as well as the collection of evidence.

DIF: COG: Applying REF: 959 OBJ: 4

12. A nurse working in a correctional setting is implementing care using which level of prevention?
a. Primary prevention
b. Secondary prevention
c. Tertiary prevention
d. Assessment
ANS: C
If disability, incarceration, or death occurs, tertiary prevention is applied in settings appropriate to address rehabilitation or identify factors that have put individuals at risk.

DIF: COG: Applying REF: 959 OBJ: 4

13. Which characteristic would a nurse expect to find when conducting a community assessment in a healthy community?
a. Low crime rates
b. High rates of injury
c. More health disparities
d. Low mortality rates
ANS: A
The rate of injury and crime is lower in communities that promote good health. Where inequities of resources and education exist, health disparity, violence, and other crimes rise and accidental injuries occur more often.

DIF: COG: Analyzing REF: 958 OBJ: 5

14. Which individual would be at the highest risk to be a victim of trauma?
a. A middle-class, Caucasian female
b. A high-income, African American male
c. A low-income, Caucasian male
d. A low-income, African American female
ANS: D
Trauma victims are over represented in minority, disenfranchised, and disadvantaged groups.

DIF: COG: Applying REF: 958 OBJ: 5

15. A nurse assesses the factors which may place a client at risk for injury from a violent act by considering the role these factors play before, during, and after the violent act. The work of which theorist is being applied?
a. Matrix
b. Maslow
c. Haddon
d. Hammer
ANS: C
Haddon developed the Matrix when examining methods to identify the risk of injury. The Matrix looks at factors related to personal attributes, vector or agent attributes, and environmental attributes before, during, and after an injury or death.

DIF: COG: Applying REF: 962 OBJ: 6

16. What would a forensic nurse in the 1950s most likely have been doing?
a. Working in a sexual assault clinic
b. Identifying indicators of assault
c. Implementing protocols for sexual assault care
d. Receiving SANE training
ANS: B
During the 1940s through the 1960s, nurses became aware of their role in identifying indicators of assault. The first nurse run sexual assault clinic opened in 1974 with subsequent development of the first protocols for sexual assault care. SANE programs appeared in the 1990s.

DIF: COG: Analyzing REF: 961 OBJ: 6

17. Which action would the forensic nurse most likely take when implementing Hammers definition of caring?
a. Utilizing intuition when assessing a client
b. Providing self-care and care for the client
c. Assuring that the clients basic needs are met
d. Assessing the bio-psychosocial and spiritual characteristics of the client
ANS: B
Hammer recognized that in forensic nursing practice the caring component must address caring for one self as well as caring for clients.

DIF: COG: Analyzing REF: 962 OBJ: 6

18. Which setting is a forensic nurse most likely to be employed?
a. Physicians office
b. Urgent care center
c. School-based health center
d. Medical examiners office
ANS: D
Practice arenas for forensic nurses include health care facilities such as private clinics and emergency departments, criminal justice centers for victims of crime, medical examiner offices, police departments, correctional facilities, and mental health centers.

DIF: COG: Understanding REF: 966 OBJ: 7

19. The presence of which medical diagnosis in a client would make it most likely that a nurse may need to use medical coercion?
a. Human immunodeficiency virus (HIV)
b. Depression
c. Schizophrenia
d. Hypertension
ANS: C
Medical coercion may be necessary in certain situations. These situations include incapacity to make decision and making decisions that could result in harm to self or harm to others in the absence of interventions. For instance, mentally ill inmates may be medically coerced to take psychotropic medications against their will if the mental disorder is serious, the inmate is dangerous to himself, and the medication prescribed is in the inmates best medical interest. Schizophrenia is the diagnosis most likely to require medical coercion.

DIF: COG: Evaluating REF: 965 OBJ: 7

20. A nurse vocalizes a concern that a group of refugees in the community is not receiving equal access to health care services when compared to the other residents in the community. Which concept is being applied?
a. Victimization
b. Perceptivity
c. Questioning
d. Beneficence
ANS: A
Victimization occurs when individuals or groups are treated unfairly generally when there is an imbalance of power.

DIF: COG: Applying REF: 963 OBJ: 8

21. Which question would be most appropriate for a forensic nurse to ask when applying the concept of distributive justice?
a. How will limited funds be spent?
b. Who will benefit the most from the services?
c. How will an additional service benefit the population?
d. How will the privacy of the population be respected?
ANS: A
Principles of distributive justice address questions in deciding what goods will be distributed to which persons in what proportions. This is best addressed by asking How will limited funds be spent?

DIF: COG: Evaluating REF: 965 OBJ: 8

22. A forensic nurse is most likely to collaborate with which professional?
a. Social worker
b. Corrections officer
c. Clinic manager
d. Dietician
ANS: B
Forensic nurses collaborate with corrections officers and law enforcement, epidemiologists, emergency department providers, psychiatric practitioners, and public health nurses.

DIF: COG: Analyzing REF: 958 OBJ: 9

MULTIPLE RESPONSE

1. How would a registered nurse become a forensic nurse? Select all that apply.
a. No additional education is needed after obtaining an undergraduate nursing degree.
b. Complete additional course work in police science.
c. Enroll in a certificate program for forensic nursing.
d. Select a graduate program which offers a track in forensic nursing.
ANS: C, D
There are three primary routes for training in forensic nursing. Additional skills and knowledge can be gained through continuing education courses or basic concepts introduced in generalist education. Certificate programs and graduate programs offer additional opportunities to specialize in forensic nursing.

DIF: COG: Analyzing REF: 961 OBJ: 1

2. A nurse would like to obtain certification as a forensic nurse. Which specialty certifications are available for the forensic nurse? Select all that apply.
a. Legal Nurse Consultant
b. Death Investigator
c. Adolescent and adult sexual assault nurse examiner (SANE A)
d. Forensic Consultant
ANS: A, B, C
Certification is available as an adolescent and adult sexual assault nurse examiners (SANE A), Legal Nurse Consultant, and Death Investigator. Forensic Consultant is not a certification that is available.

DIF: COG: Analyzing REF: 964 OBJ: 1

3. Which is considered a forensic environment? Select all that apply.
a. Crime scene
b. Courtroom
c. Mental health nursing unit
d. Prison
ANS: B, D
Forensic environments include courtrooms, jails, prisons, and psychiatric facilities for the criminally insane.

DIF: COG: Applying REF: 965 OBJ: 7

Leave a Reply