Chapter 44- Sensory Functioning Nursing School Test Banks

 

1.

Which of the following accurately describe senses by which individuals maintain contact with the external environment? Select all that apply.

A)

vision

B)

hearing

C)

smell

D)

taste

E)

kinesthesia

F)

visceral

2.

What term is used to describe the sense, usually at a subconscious level, of the movements and position of the body and especially its limbs, independent of vision?

A)

stereognosis

B)

visceral

C)

proprioception

D)

sensory perception

3.

A patient says, What is that awful smell? What sense is being used?

A)

olfactory

B)

gustatory

C)

tactile

D)

auditory

4.

Which of the following best describes a stimulus?

A)

a sense organ that receives a message and converts it into a nerve impulse

B)

conduction along a nerve pathway from the receptor to the brain

C)

reception and translation of an impulse into a sensation

D)

an act or agent that initiates a response by the nervous system

5.

Which of the following are conditions that must be met for a person to receive the necessary data to experience the world? Select all that apply.

A)

A stimulus must be present.

B)

A receptor or sense organ must receive the stimulus and convert it to a nerve impulse.

C)

The nerve impulse must be conducted along a nervous pathway from the receptor or sense organ to the brain.

D)

The stimulus must be recognized by the cardiovascular system and sent to the brain.

E)

The person must physically and mentally recognize the stimulus and accept or reject it in the brain.

F)

A particular area in the brain must receive and translate the impulse into a sensation.

6.

After assessing a patient, a nurse documents the state of awareness as confused. What part of the brain controls awareness?

A)

cranial nerves

B)

reticular activating system

C)

hypothalamus

D)

medulla

7.

How would a nurse document the condition in which a patient has a normal state of awareness?

A)

Aware of self and environment, responsive, well-oriented.

B)

Easily distracted, alternates between drowsiness and excitability.

C)

Disoriented, restless, agitated, hallucinating.

D)

Cant be aroused and does not respond to stimuli.

8.

A nurse documents the following on a patient chart: patient manifests difficulties with spatial orientation, memory language, and changes in personality. What state of arousal/awareness does this describe?

A)

delirium

B)

dementia

C)

confusion

D)

locked-in syndrome

9.

Which of the following hospital units is more likely to cause severe sensory alterations?

A)

general unit

B)

short-stay surgery

C)

eye clinic

D)

intensive care

10.

In which of the following healthcare settings is a patient more likely to be at risk for sensory deprivation?

A)

hospital newborn nursery

B)

community health center

C)

emergency department

D)

long-term care

11.

What type of cognitive responses might a nurse assess in a patient with sensory deprivation?

A)

uncoordinated movements, altered sense of smell

B)

decreased attention span, difficulty problem solving

C)

apathy, depression

D)

rapid mood changes, anxiety

12.

A patient admitted to the hospital for major surgery is at risk for what type of sensory alteration?

A)

sensory deprivation

B)

sensory deficits

C)

sensory overload

D)

sensory stimulation

13.

What intervention is recommended to reduce sensory stimulation for infants in the neonatal ICU?

A)

use bright lights

B)

use limited light

C)

play loud music

D)

avoid touch

14.

A patient tells his nurse that he has difficulty hearing related to working in a loud factory setting for 15 years. What is the term for this condition?

A)

sensory deficit

B)

sensory deprivation

C)

sensory overload

D)

sensory stimulation

15.

A nurse assesses a mother who rocks and cuddles her newborn son. What sense is the mother stimulating?

A)

auditory

B)

kinesthetic

C)

visual

D)

gustatory

16.

Is it important for a nurse to consider a patients culture when providing physical care?

A)

Yes, culture dictates the amount of sensory stimulation considered normal.

B)

Yes, the nurses culture and the patients culture are often different.

C)

No, the nurse must provide needed physical care to all patients.

D)

No, the nurse is not required to consider culture when providing care.

17.

A nurse is assessing a patient on the first day after major abdominal surgery. Which of the following internal stimuli would be increased and affect patient responses?

A)

lights and noise

B)

visitors and caregivers

C)

intravenous lines, pain

D)

ambulating, coughing

18.

A nurse assessing older adults in a long-term care facility is aware that which of the following may result in sensory alterations for these patients?

A)

constipation

B)

anorexia

C)

dry skin

D)

presbyopia

19.

A patient has an abrupt onset of a cluster of global changes in attention, cognition, and level of consciousness. What would be the most appropriate nursing diagnosis?

A)

Acute Confusion

B)

Chronic Confusion

C)

Impaired Memory

D)

Disturbed Sensory Perception

20.

Which of the following nursing diagnoses describes disturbed sensory perception as the etiology?

A)

Altered environmental stimuli: excessive

B)

Altered sensory reception, transmission

C)

Impaired memory related to situational causes

D)

Ineffective Coping related to sensory overload

21.

A home care patient has both visual and hearing deficits. Although all of the following are important, what would be a high priority concern when planning and implementing care?

A)

nutrition

B)

comfort

C)

safety

D)

communication

22.

A nurse asks the mother of a hospitalized 2-year-old patient to bring in his favorite blanket or stuffed animal. What sense is the nurse trying to stimulate with this intervention?

A)

gustatory

B)

visual

C)

tactile

D)

auditory

23.

Which of the following nonpharmacologic, independent nursing interventions may be used to promote relaxation without also causing sensory overload?

A)

talking with the patient

B)

playing music the patient chooses

C)

watching talk shows the nurse chooses

D)

watching television reality shows that visitors choose

24.

A community health nurse is conducting a seminar on vision self-care. What might be one topic included in the teaching plan?

A)

Wear sunglasses when working outside.

B)

Close the eyes when working with chemicals.

C)

Use over-the-counter eye drops when necessary.

D)

When using aerosol sprays, spray toward self.

25.

A nurse is teaching a lawn-care worker about the risk of hearing loss. What might be recommended?

A)

Listen to loud music with earphones while mowing.

B)

Just ignore the noise; you are too young for damage.

C)

Wear earplugs while using lawn equipment.

D)

Clean your ears with cotton-tipped applicators daily.

26.

A nurse is making a home care visit to a patient with a hearing deficit. What can she do to facilitate communication with the patient?

A)

Ask for permission to turn off the television set during the visit.

B)

Talk in a loud tone of voice at all times during the visit.

C)

Use written communication rather than verbal communication.

D)

Reduce the time spent with the patient to decrease frustration.

27.

A nurse is caring for a person who is delusional. What is important for the nurse to do while communicating with the patient?

A)

Touch the patient gently while talking.

B)

Avoid arguing about erroneous statements.

C)

Reinforce reality for delusional statements.

D)

Maintain eye contact at all times.

28.

A nurse is caring for a patient who is unconscious. Which of the following is a recommended guideline for communication with this patient?

A)

Do not assume the person can hear you.

B)

Keep environmental noise level high to stimulate the patient.

C)

Be careful what is said in front of the patient as he or she might hear you.

D)

Touch the person before speaking to them.

Answer Key

1.

A, B, C, D

2.

C

3.

A

4.

D

5.

A, B, C, F

6.

B

7.

A

8.

A

9.

D

10.

D

11.

B

12.

C

13.

B

14.

A

15.

B

16.

A

17.

C

18.

D

19.

A

20.

D

21.

C

22.

C

23.

B

24.

A

25.

C

26.

A

27.

C

28.

C

Page 1

Leave a Reply