Chapter 45- Sexuality Nursing School Test Banks

 

1.

Which of the following best describes sexuality?

A)

external appearance of ones genitalia

B)

internal organ structure and function

C)

physical, emotional, and mental gender

D)

pleasure experienced during sexual activity

2.

Which statement is true of gender identity?

A)

It is the opposite of biologic identity.

B)

It may be the same as or different from biologic identity.

C)

It is determined by male (XY) or female (XX) chromosomes.

D)

It guides ones gender role behavior as male or female.

3.

A male patient tells the nurse taking a sexual history that he finds sexual pleasure with both female and male companions. What is the sexual orientation of this patient?

A)

homosexual

B)

heterosexual

C)

bisexual

D)

transsexual

4.

Which of the following are considered internal female genitalia? Select all that apply.

A)

mons pubis

B)

labia majora

C)

ovaries

D)

uterus

E)

fallopian tubes

F)

clitoris

5.

Which of the following are considered external male genitalia? Select all that apply.

A)

testes

B)

scrotum

C)

epididymis

D)

prostate gland

E)

penis

F)

seminal vesicles

6.

As a result of loss of estrogen, postmenopausal women have decreased vaginal lubrication. What may occur as a result?

A)

frequent urination

B)

excess fatigue

C)

painful intercourse

D)

painful menses

7.

A woman tells a nurse, My husband wants to have sex when I have my period. Is that safe? What is an appropriate answer?

A)

No, the flow of blood could be slowed down.

B)

No, it will tend to make your cramps worse.

C)

Yes, but be sure to douche after sex.

D)

Yes, there is no reason not to have sex then.

8.

A 15-year-old male patient is experiencing nocturnal emissions. What nursing intervention would be appropriate for this patient?

A)

Ask the parents to consult with a specialist.

B)

Tell the patient to limit physical activity in the evening.

C)

Ask the primary care provider to perform a physical examination.

D)

No intervention is necessary as this is a normal phenomenon.

9.

In which of the phases of the sexual response cycle may secretions from Cowpers glands appear at the glans of the penis?

A)

excitement

B)

plateau

C)

orgasm

D)

resolution

10.

Which of the following occurs in the male during the resolution phase of the sexual response cycle?

A)

The penis becomes erect due to increased pelvic congestion of blood.

B)

Involuntary spasmodic contractions occur in the penis.

C)

The male orgasm occurs usually with ejaculation of semen from the penis.

D)

The male experiences a period during which he is incapable of sexual response.

11.

A male patient tells the nurse that he does not understand why he feels the way he does when he is sexually excited. What would the nurse teach the patient?

A)

I dont know, but I will ask my boyfriend if he can describe his feelings to me.

B)

The sexual response cycle includes excitement, plateau, orgasm, and resolution.

C)

That is something that just happens and nobody knows why.

D)

Isnt sex wonderful? I think it has different parts to the experience.

12.

A female nurse is giving a complete bed bath to a young male patient. She notices the patient has an erection. What should she do?

A)

Nothing; an erection is not under voluntary control.

B)

Report and document the incident as sexual harassment.

C)

Share the information to protect other staff.

D)

Tell the patient she is offended by his physical response.

13.

A 70-year-old woman tells the nurse that she is still sexually active. How would the nurse respond?

A)

You are too old for that kind of behavior.

B)

Tell me what you enjoy the most.

C)

You can be sexually active as long as you want to be.

D)

There comes a time in life when this is no longer important.

14.

A young woman has been diagnosed with human papilloma virus (HPV). As a result, she will be at increased risk for which of the following?

A)

infertility

B)

genital warts

C)

vaginal bleeding

D)

cervical cancer

15.

A nurse is teaching a student nurse how STIs affect the health of their patients. Which of the following statements accurately describes an effect of an STI?

A)

STIs are most common in young to middle adulthood populations.

B)

The incidence of STIs is decreasing due to health promotion efforts.

C)

Most of the time STIs cause no symptoms, especially in women.

D)

Health problems caused by STIs are more severe and frequent in men.

16.

What term is used to describe painful intercourse?

A)

dyspareunia

B)

dysmenorrhea

C)

impotence

D)

vulvodynia

17.

An adolescent male tells the nurse that he is afraid his penis will be damaged because he masturbates every day. The nurses response is based on what knowledge?

A)

Masturbation is not a normal activity.

B)

Only adult men masturbate.

C)

Masturbation may delay puberty.

D)

Self-stimulation is a normal activity.

18.

A heterosexual couple enjoys anal intercourse. What may result from this type of intercourse?

A)

feelings of guilt and shame

B)

vaginal infections

C)

damage to the vagina

D)

penile infections

19.

Parents of a toddler express concern because he is touching his genitals. What should the nurse teach the parents?

A)

Self-manipulation of genitals is normal behavior.

B)

Have the child wear clothes that prohibit touching.

C)

If this bad behavior continues, seek counseling.

D)

Make him have time out every time it happens.

20.

A nurse is conducting a health history for a woman at a local clinic. The woman tells the nurse, I feel like I am a man trapped in this womans body. What term is given to this feeling?

A)

heterosexual

B)

homosexual

C)

bisexual

D)

transsexual

21.

Which of the following questions or statements would be most useful in eliciting information about a patients sexual history?

A)

I know this is hard to talk about, but it is important.

B)

Why did you have unprotected sex?

C)

How would you describe your problem?

D)

I need to know sex partners numbers.

22.

While answering questions posed by a nurse during a health history, a young woman says, Before my period I get headaches, am moody, and my breasts hurt. What is the patient experiencing?

A)

perimenopause

B)

menarche

C)

PMS

D)

menses

23.

What are the primary nursing considerations when assisting with or conducting a physical assessment of the genitalia?

A)

ensuring sterility of all equipment and supplies

B)

respecting the patients privacy and modesty

C)

providing a means for cleansing the area

D)

leaving the room during the assessment

24.

What is the most significant difficulty regarding sexuality faced by people taking medications for hypertension?

A)

Medications result in increased desire for sex.

B)

Medications change sexual functioning.

C)

Patients experience a growth of body hair.

D)

Patients experience increased body odors.

25.

What do most nursing interventions pertaining to sexuality involve?

A)

teaching to promote sexual health

B)

examinations to identify sexually transmitted infections

C)

advocacy for those with sexual dysfunctions

D)

maintaining confidentiality and privacy

26.

A nurse is teaching a female patient about breast self-examination (BSE). At what time of the month would the nurse recommend BSE?

A)

any day of the month is satisfactory

B)

once a month right after the menstrual period

C)

once a month right before the menstrual period

D)

on Friday evening or Saturday morning each week

27.

A woman is using Depo-Provera as a method of birth control. What common side effect should the nurse explain to the patient?

A)

constipation

B)

nausea

C)

irregular bleeding

D)

pregnancy

28.

A nurse is explaining the use of an IUD to a female patient interested in obtaining contraception. Which of the following statements regarding the IUD is correct?

A)

The intrauterine device (IUD) is an object that is placed by the patient within the uterus to prevent implantation of a fertilized ovum.

B)

IUDs are small devices made of flexible plastic that provide irreversible birth control.

C)

IUDs do not prevent fertilization of the egg.

D)

IUDs seem to affect the way the sperm or egg moves.

29.

A nurse is counseling a female victim of sexual assault. Which of the following statements accurately describe the increased risks for this patient?

A)

The patient is 3 times more likely to suffer from depression.

B)

The patient is 10 times more likely to suffer from post-traumatic stress disorder.

C)

The patient is 20 times more likely to abuse alcohol and 26 times more likely to abuse drugs.

D)

The patient is 20 times more likely to contemplate suicide.

30.

A nurse is responding to sexual harassment from a patient at work. Which of the following are recommended guidelines for dealing with this behavior?

A)

If confronted by management, deny any feelings about being harassed.

B)

Do not confront the person harassing you in person.

C)

Set and enforce limits to the behavior and maintain boundaries.

D)

Document the incident but do not report it to the supervisor unless harassment continues.

Answer Key

1.

C

2.

B

3.

C

4.

C, D, E

5.

A, B, E

6.

C

7.

D

8.

D

9.

B

10.

D

11.

B

12.

A

13.

C

14.

D

15.

C

16.

A

17.

D

18.

B

19.

A

20.

D

21.

C

22.

C

23.

B

24.

B

25.

A

26.

B

27.

C

28.

D

29.

A

30.

C

Page 1

Leave a Reply