Chapter 45: The Nurse in the Faith Community Nursing School Test Banks

Stanhope: Public Health Nursing, 8th Edition

Chapter 45: The Nurse in the Faith Community

Test Bank

MULTIPLE CHOICE

1. Which person believed that congregations should play a key role in holistic health care and focused on implementing nurse-clergy teams to work with individuals and their families?
a. Pope John Paul
b. President Reagan
c. Rev. Granger Westburg
d. Lillian Wald
ANS: C
Rev. Granger Westburg explored ways to address holistic healing through the body-mind-spirit connection. He believed that congregations should have a key role in holistic health care, focusing on using the nurse-clergy team to work with individuals and their families.

DIF: COG: Remembering REF: 973 OBJ: 1

2. Where is faith community nursing practiced?
a. In all United States states
b. Only in North America
c. In most United States states and some other countries
d. In every country in the world
ANS: C
Faith community nursing is practiced in most states and some other countries.

DIF: COG: Remembering REF: 970 OBJ: 1

3. Which statement about faith community nurses is true? Faith community nurses:
a. Create caring congregations which support the holistic health of its members.
b. Work with clergymen to foster deeper spiritual beliefs.
c. Take care of a congregation of people in case of illness.
d. Provide holistic care and make decisions about congregational policies.
ANS: A
Faith community nurses use all the knowledge and skills of this specialty to provide effective services. The outcome is a truly caring congregation that supports healthy, spiritually fulfilling lives.

DIF: COG: Understanding REF: 972 OBJ: 1

4. A congregational community who gathers in a church and has common faith traditions is an example of:
a. Health ministry
b. Faith community nursing
c. Faith community
d. Holistic care center
ANS: C
Congregational communities that gather in churches, cathedrals, synagogues, or mosques and acknowledge common faith traditions are faith communities.

DIF: COG: Applying REF: 970 OBJ: 1

5. A nurse would like to engage in the role of a faith community nurse. According to the Faith Community Nursing: Scope and Standards of Practice, which is the preferred minimum educational preparation for a nurse in this setting?
a. An associates degree
b. A baccalaureate degree
c. A masters degree
d. Certification
ANS: B
The preferred educational level for faith community nurses is a baccalaureate degree.

DIF: COG: Applying REF: 978 OBJ: 1

6. A faith community nursing program is created in an individual community of faith. The nurse is accountable to the congregation and its governing body. Which model of faith community nursing is being used?
a. Congregational
b. Institutional
c. Pastoral care
d. Holistic care
ANS: A
In the congregational model, the development of a faith community nurse/health ministry program arises from the individual community of faith. The nurse is accountable to the faith community and its governing body.

DIF: COG: Applying REF: 972 OBJ: 2

7. A faith community nurse develops a contractual relationship with a hospital and medical center. Which model of faith community nursing is being used?
a. Congregational
b. Institutional
c. Pastoral care
d. Holistic care
ANS: B
In the institutional model, the nurse may be in a contractual relationship with hospitals, medical centers, long-term care establishments, or educational institutions.

DIF: COG: Applying REF: 972 OBJ: 2

8. Which activity would most likely be performed by a health ministry?
a. Conducting worship services in occupational areas
b. Visiting the homebound
c. Providing nursing care to congregation members who are acutely ill
d. Participating in mission trips
ANS: B
Health ministry services may be provided by a professional or layperson. These services include visiting the homebound, providing meals for families in crisis or when a family member returns home after hospitalization, participating in prayer circles, serving healthy heart meals, or holding regular grief support groups.

DIF: COG: Evaluating REF: 971 OBJ: 2

9. Which dimension is central to the practice of parish nursing?
a. Physical
b. Psychological
c. Spiritual
d. Social
ANS: C
Parish nursing includes all four, but focuses on intentional and compassionate care that stems from the spiritual dimension of all humankind.

DIF: COG: Understanding REF: 976 OBJ: 3

10. A nurse who is concerned with the body, mind, and spirit relationship in a constantly changing environment is practicing:
a. Faith community nursing
b. Community health nursing
c. Primary care
d. Holistic care
ANS: D
A nurse concerned with the body, mind, and spirit relationship in a constantly changing environment is practicing holistic care.

DIF: COG: Applying REF: 972 OBJ: 3

11. A faith community consults with a nurse to spearhead a committee to investigate the feasibility of starting a faith community nursing program in their church. The nurse contacts which organization for information, consultation, and reference packets about faith community nursing?
a. Parish Nurse Coordinator Center
b. International Parish Nurse Resource Center
c. American Nurses Association
d. National Center for Wellness
ANS: B
Its mission has been the promotion and development of quality faith community nurse programs through research, education, and consultation.

DIF: COG: Applying REF: 975 OBJ: 3

12. The faith community nurse who holds discussions for targeted groups is functioning as a:
a. Counselor
b. Liaison
c. Health educator
d. Facilitator
ANS: C
The faith community nurse who holds discussions for targeted groups is functioning as a health educator.

DIF: COG: Applying REF: 980 OBJ: 3

13. The faith community nurse who encourages participation in political activities which impact the health and well-being of the faith community is functioning as a(n):
a. Counselor
b. Facilitator
c. Liaison
d. Advocate
ANS: D
The faith community nurse who encourages participation in political activities which impact the health and well-being of the faith community is functioning as an advocate.

DIF: COG: Applying REF: 980 OBJ: 3

14. The faith community nurse who makes arrangements for Meals on Wheels for the homebound is functioning as a(n):
a. Counselor
b. Facilitator
c. Liaison
d. Advocate
ANS: B
The faith community nurse who makes arrangements for Meals on Wheels for the homebound is functioning as a facilitator.

DIF: COG: Applying REF: 980 OBJ: 3

15. What is the goal of a nurse practicing in faith community nursing?
a. To enhance spirituality of communities
b. To initiate primary prevention activities
c. To develop and sustain health ministries
d. To act as a health referral source for churches
ANS: C
The goal of faith community nursing is to develop and sustain health ministries within faith communities.

DIF: COG: Applying REF: 976 OBJ: 3

16. A nurse wanting to know the functions of a faith community nurse would look to the:
a. Board of Nursing
b. Scope and Standards
c. Health Cabinet
d. Individual faith community
ANS: B
A nurse wanting to know the function of a faith community nurse would look to the Scopes and Standards.

DIF: COG: Analyzing REF: 974 OBJ: 3

17. Which element of practice should the faith community nurse consider at all times?
a. Confidentiality
b. Personal faith
c. Health care needs
d. Fellowship
ANS: A
Confidentiality is of the utmost importance in faith community nursing practice. The faith community nurse values client confidentiality but at the same time delicately assists the client and clients family at the appropriate time to share concerns with pastoral staff or fellow congregants.

DIF: COG: Analyzing REF: 983 OBJ: 3

18. A nurse is developing a faith community nurse program. Which activity is most likely to occur during the recognizing phase?
a. Seeking information and affirmation
b. Assessing community needs, market ideas, and setting goals
c. Describing a calling and desire to have a holistic practice
d. Evaluating record keeping and outcome summaries
ANS: C
During the first phase of recognizing, nurses describe a calling and desire to have a holistic practice.

DIF: COG: Evaluating REF: 975 OBJ: 3

19. Which action would the faith community nurse most likely take when acting as a health advocate?
a. Encourage individuals to implement healthy lifestyles.
b. Provide referrals to healthcare and social services.
c. Provide opportunities for others to learn about health care issues.
d. Assist clients to connect to faith-based services.
ANS: A
As a health advocate, the faith community nurse encourages individuals to implement healthy lifestyles and provides outreach services for less-mobile members, non-members, and vulnerable populations.

DIF: COG: Evaluating REF: 980 OBJ: 3

20. The faith community nurse who is available for health counseling with teens before and after youth activities is practicing which level of prevention?
a. Primary prevention
b. Secondary prevention
c. Tertiary prevention
d. Assessment
ANS: B
Secondary prevention focuses on early detection and prompt treatment of disease, injury, or disability.

DIF: COG: Applying REF: 985 OBJ: 4

21. Which activity would be classified as the implementation of a primary prevention strategy by the faith community nurse?
a. Providing health assessments and counseling during a home visit for a person who just had surgery
b. Writing house of worship newsletter articles about healthy food choices
c. Assisting in making behavior changes for a person who is abusing alcohol
d. Doing blood pressure screenings after church one Sunday
ANS: B
Writing house of worship newsletter articles informing the faith community about healthy food choices would classify as primary prevention.

DIF: COG: Analyzing REF: 985 OBJ: 4

22. A faith community nurse would like to be certified in this specialty. After contacting the International Parish Nurse Resource Center, the nurse learns that specialty certification is not available for faith community nursing practice. Why does certification not exist for this specialty?
a. Faith community nurses do not follow the American Nurses Association guidelines for practice.
b. Faith community nurses use complementary and alternative therapies in their work that do not require certification.
c. There is a question about the need for certification since faith community nurses do not work in health care facilities.
d. Receiving certification in this specialty would detract from the primary focus of holistic care provided by the nurses.
ANS: C
Faith community nurses work in churches, synagogues, temples, mosques, and other faith community settings and not health care facilities; consequently, certification has little bearing on the decision of a committee or board in the community.

DIF: COG: Analyzing REF: 976|979 OBJ: 5

23. A nurse practicing in a faith community must be knowledgeable about which aspect of the faith community?
a. How clergy are trained and their areas of expertise
b. The economic status of the parishioners and their ability to pay the nurse
c. The policies and procedures of the religious order in which they practice
d. Lines of authority and channels of communication in the faith community
ANS: D
Faith community nurses must be knowledgeable about lines of authority and channels of communication as well as personnel decisions and how these are made in the congregation.

DIF: COG: Analyzing REF: 982 OBJ: 5

MULTIPLE RESPONSE

1. Which functions are the faith community nurse most likely to perform? Select all that apply.
a. Personal health counselor
b. Facilitator
c. Referral agent
d. Case manager
ANS: A, B, C
The seven functions of the faith community nurse include: personal health counseling, health education, referral or liaison activities, facilitating groups, integrating faith and health, health advocacy, and coordinating volunteer services.

DIF: COG: Analyzing REF: 979 OBJ: 3

2. Considering the goals of Healthy People 2020, which programs would a faith community nurse most likely implement? Select all that apply.
a. Regular blood pressure screenings
b. Healthy nutrition counseling
c. Lead screening program
d. Grief support group
ANS: A, B
Specific national objectives found in Healthy People 2020 that relate to the role of the faith community nurse include implementing programs to address nutrition; physical activity; use of tobacco, alcohol, and other drugs; immunization status; environmental health; and injury and violence. Examples of appropriate programming to meet these objectives include regular blood pressure screenings and healthy nutrition counseling.

DIF: COG: Evaluating REF: 984 OBJ: 4

Leave a Reply