Chapter 45 Nursing School Test Banks

 

1.

A 70-year-old man is being treated for herpes zoster virus. He has been prescribed acyclovir (Zovirax). The clinic nurse will monitor which of the following?

A)

Neurologic function

B)

Renal function

C)

Cardiac function

D)

Respiratory function

2.

A nurse is instructing a 30-year-old female patient in the use of acyclovir at home for her active lesions. The nurse will instruct the patient to:

A)

Refrigerate the drug solution.

B)

Protect the drug from moisture only.

C)

Store the drug in a heated environment.

D)

Protect the drug from light and moisture.

3.

A nurse is explaining the use of acyclovir therapy to a 72-year-old man. Nephrotoxicity is discussed as a major adverse effect in older patients. To minimize the risk of the patient developing this adverse effect, the nurse will advise him to:

A)

Take the tablets on an empty stomach.

B)

Decrease the drug dosage if initial symptoms of nephrotoxicity appear.

C)

Stay well hydrated by drinking at least eight 8-oz glasses of water daily.

D)

Eat light meals every day.

4.

A 20-year-old man has been diagnosed with herpes genitalis and has been prescribed acyclovir. A priority assessment by the nurse for this patient would be which of the following?

A)

The amount of water he drinks daily

B)

The type of food he eats

C)

His use of nicotine

D)

His use of alcohol

5.

A nurse is caring for a stroke victim in the intensive care unit. The nurse notices a cold sore and requests medication; docosanol (Abreva) is ordered. Before applying the medication, the nurse would first:

A)

Clean the area to be treated and then pat it dry.

B)

Assess the area and make sure that there are no open lesions or abrasions.

C)

Put gloves on to protect herself.

D)

Prepare the applicator for drug administration.

6.

A patient has been taking adefovir (Hepsera) to treat hepatitis B. Which medication would the nurse question if it were ordered for this patient?

A)

Cimetidine (Tagamet)

B)

Diltiazem (Cardizem)

C)

Diphenhydramine (Benadryl)

D)

Tobramycin (Nebcin)

7.

A female patient comes to the clinic with complaints of visual disturbances. A drug history taken by the nurse indicates that the patient is on the medications listed below. Which medication does the nurse suspect could be causing the patients visual disturbances?

A)

Amantadine (Symmetrel)

B)

Aspirin

C)

Hydrochlorothiazide (HydroDIURIL)

D)

Escitalopram oxalate (Lexapro)

8.

A 49-year-old woman comes to the emergency department complaining of flu-like symptoms. A diagnosis of influenza A is made, and the physician prescribes amantadine (Symmetrel). Before the nurse gives the prescription to the patient, she should assess for which of the following?

A)

Diabetes mellitus

B)

Parkinson disease

C)

Fibromyalgia

D)

Rheumatoid arthritis

9.

A nurse is teaching a patient how to administer trifluridine (Viroptic) for keratoconjunctivitis. She will instruct the patient to apply the drops:

A)

Once a day

B)

Twice a day

C)

Every 4 hours around the clock

D)

Every 2 hours during waking hours

10.

A patient is prescribed ganciclovir (CHPG) to treat a CMV infection. An oral dosage is prescribed. To help increase bioavailability of the drug, the nurse will encourage the patient to take the medication:

A)

With high-fat meals

B)

With orange juice

C)

On an empty stomach

D)

With high-protein meals

Answer Key

1.

B

2.

D

3.

C

4.

D

5.

B

6.

D

7.

A

8.

B

9.

D

10.

A

Page 1

Leave a Reply