Chapter 46: Public Health Nursing at Local, State, and National Levels Nursing School Test Banks

Stanhope: Public Health Nursing, 8th Edition

Chapter 46: Public Health Nursing at Local, State, and National Levels

Test Bank

MULTIPLE CHOICE

1. What is the goal of local public health departments?
a. To monitor communicable diseases
b. To improve the health status of communities
c. To offer services for the uninsured
d. To enforce environmental codes and laws
ANS: B
The goal of local public health departments is to safeguard the publics health and improve the health status of communities.

DIF: COG: Understanding REF: 992 OBJ: 1

2. Which agency delegates the authority of the local health department?
a. The federal government
b. The state
c. Local authorities
d. Regional governing boards
ANS: B
The authority of the local health department is delegated by the state.

DIF: COG: Understanding REF: 992 OBJ: 1

3. A nurse working in public health focuses on:
a. Home visiting and hospice care
b. Care communicable diseases
c. Health maintenance and health promotion
d. Illness prevention
ANS: C
Public health nurses employed in local, state, and federal agencies work together to identify, develop, and implement interventions that will improve and maintain the nations health.

DIF: COG: Applying REF: 990 OBJ: 1

4. Which event has the potential to weaken existing public health programs?
a. The shift in funding to support bioterrorism response efforts
b. The outbreaks of H1N1 influenza
c. The number of citizens with human immunodeficiency virus
d. The lack of public health nurses
ANS: A
The events of the twenty-first century have shifted funding to bioterrorism programs. This shift of funding has the potential to weaken existing important public health programs.

DIF: COG: Understanding REF: 993 OBJ: 2

5. When a public health nurse discusses with a client which services are appropriate to meet her needs, the public health nurse is functioning as a(n):
a. Case manager
b. Advocate
c. Counselor
d. Role model
ANS: B
A public health nurse discusses with a client which services are appropriate to meet her needs. In this case, the nurses the public health function is that of an advocate.

DIF: COG: Applying REF: 999 OBJ: 3

6. Which role of the nurse is being used when a public health nurse assists a client in identifying the services needed the most at the least cost?
a. Role model
b. Primary caregiver
c. Outreach worker
d. Case manager
ANS: D
The public health function of a nurse who assists a client in identifying the services needed the most at the least cost is a case manager.

DIF: COG: Applying REF: 1000 OBJ: 3

7. The public health nurse who aims to change behaviors such as poor hand washing skills and unsafe sex practices is acting in the role of a(n):
a. Case manager
b. Advocate
c. Educator
d. Role model
ANS: C
The public health nurse who aims to change behaviors, such as poor hand washing skills and unsafe sex practices, is acting in the role of educator.

DIF: COG: Applying REF: 1000 OBJ: 3

8. A nurse providing services for uninsured women is performing the function of:
a. Role model
b. Primary caregiver
c. Outreach worker
d. Case manager
ANS: B
A nurse providing services for uninsured women is acting in the role of primary caregiver.

DIF: COG: Applying REF: 1000 OBJ: 3

9. Providing information about safe-sex practices is an example of which level of prevention?
a. Primary prevention
b. Secondary prevention
c. Tertiary prevention
d. Assessment
ANS: A
Primary prevention refers to those interventions aimed at preventing the occurrence of disease, injury, or disability.

DIF: COG: Applying REF: 1002 OBJ: 3

10. An example of secondary prevention is:
a. Screening children for lead poisoning
b. Working with communities on emergency preparedness plans
c. Developing social networking interventions to modify community norms
d. Educating patients with strokes at rehab centers to help optimize their functioning
ANS: A
Screenings are secondary prevention activities.

DIF: COG: Analyzing REF: 1002 OBJ: 3

11. Which activity demonstrates the use of a tertiary prevention strategy?
a. Providing immunizations
b. Conducting lead screening activities for children
c. Providing case management services for clients with chronic illness
d. Identifying and treating clients in a TB clinic
ANS: C
Providing immunizations is a primary prevention, and conducting lead screening activities and identifying and treating clients in a TB clinic are at the secondary level of prevention. Tertiary prevention refers to activities aimed at rehabilitation of the disease process and return to the highest possible functioning.

DIF: COG: Analyzing REF: 1003 OBJ: 3

12. Which action is the most appropriate for the public health nurse to take when working with uninsured individuals?
a. Providing direct care for this population in times of acute illness
b. Advocating for federal policy changes for this population
c. Assisting this population to access necessary health care services
d. Encouraging lifestyle changes for this population
ANS: C
Public health nurses serve vulnerable populations by acting as a bridge between these populations and the resource needs for this at-risk group by approaching health care providers on behalf of individuals seeking medical/health services and keeping the needs of this population on the political agenda.

DIF: COG: Evaluating REF: 996 OBJ: 3

13. After reviewing the objectives of Healthy People 2020, the public health nurse determines that programming for communicable diseases in the community should focus on:
a. Encouraging community members to engage in healthy behaviors
b. Identifying high-risk sexual behaviors among community members
c. Monitoring the sexual activity of adolescents
d. Providing information about the hazards of multiple sexual partners
ANS: D
Healthy People 2020 lists communicable disease as an area of focus including levels of human immunodeficiency virus (HIV), acquired immunodeficiency syndrome (AIDS), and sexually transmitted infections. One method to reduce the risk of acquiring a communicable disease is by the public health nurse providing information on the hazards of multiple sexual partners and street drug use.

DIF: COG: Analyzing REF: 999 OBJ: 4

14. Which is a principle of good practice for community partnerships?
a. Partnerships are easily formed among those working in public health.
b. Partnerships use their own roles to accomplish tasks.
c. Partnerships are built on identified strengths and assets.
d. Partnerships are loose associations among people.
ANS: C
Partnerships are built up on identified strengths and assets including areas that need improvement. This is one of the principles of good practice.

DIF: COG: Understanding REF: 990 OBJ: 6

15. A nurse considering working as a public health nurse should recognize that the American Public Health Association Public Health Nursing Section has recommended which level of educational preparation?
a. Associate degree
b. Baccalaureate degree
c. Masters degree
d. Certification
ANS: B
This is because all public health nurses should have a background in the social and behavioral sciences, epidemiology, environmental health, current treatment modalities, and health care delivery options in order to fully understand health policy, research, and treatment choices and to translate this knowledge into the promotion of healthy populations.

DIF: COG: Applying REF: 999 OBJ: 7

16. Why is it important that the public health nurse be included in disaster planning?
a. To be most effective as a disaster responder
b. To anticipate the potential disasters that may occur
c. To educate the public about their responsibilities if a disaster occurs
d. To demonstrate the importance of community partnerships
ANS: A
To be most effective as a disaster responder, the public health nurse needs to be part of the team before an emergency occurs.

DIF: COG: Applying REF: 1001 OBJ: 8

MULTIPLE RESPONSE

1. Which is an example of a federal agency? Select all that apply.
a. The U.S. Department of Health and Human Services
b. The Centers for Disease Control and Prevention (CDC)
c. The Health Resources and Services Administration
d. The Pentagon
ANS: A, B, C
The United States Department of Health and Human Services, the CDC, and the Health Resources and Services Administration are all federal agencies.

DIF: COG: Applying REF: 991 OBJ: 1

2. Which principles are included in the Scope and Standards of Public Health Nursing Practice? Select all that apply.
a. The client or unit of care is the population.
b. Primary prevention is given priority.
c. All processes must include partnering with representatives of the people.
d. Government agencies mandate requirements for public health.
ANS: B, C
The eight tenets of public health nursing distinguish public health nursing from other nursing specialties. Primary prevention is given priority and all processes must include partnering with representatives of the people are part of these established principles.

DIF: COG: Understanding REF: 994 OBJ: 3

3. A public health nurse collaborates with agencies to address the problem of obesity in the community. Who would be the most appropriate people to include in this collaborative partnership? Select all that apply.
a. Local health department staff members
b. Restaurant owners
c. Parks and recreation department staff members
d. Church representatives
ANS: A, B, C, D
Public health nurses practice in partnership with each other at the local, state, and federal levels and with other public health staff, other governmental agencies and the community to safeguard the publics health and to improve the communitys health status. All of these people would provide valuable insight into the problem of obesity in the community.

DIF: COG: Evaluating REF: 992 OBJ: 5

Leave a Reply