Chapter 46 Nursing School Test Banks

 

1.

A 22-year-old patient is HIV-positive. She is 8 months pregnant and did not receive antiretroviral therapy during her pregnancy. The nurse explains to the women that the best way to reduce the risk of transmitting the HIV virus to her baby is by receiving:

A)

Intravenous zidovudine during delivery

B)

Zidovudine the last 4 weeks of pregnancy

C)

Intravenous zidovudine during labor

D)

Zidovudine 1 week before the baby is born

2.

A nurse is assessing a 66-year-old man who is HIV-positive. The patient has been prescribed didanosine (Videx). It would be most important to question the patient about which of the following?

A)

High-calorie diet

B)

Alcohol use

C)

Activity level

D)

Fluid intake

3.

A 38-year-old man is being treated for HIV-1 with nevirapine (Viramune). Signs of liver dysfunction are noted by the physician, and a change in the drug therapy is necessary. The nurse explains to the patient that:

A)

The therapy will be discontinued permanently.

B)

The drug will be administered three times daily in divided doses.

C)

The therapy should be reinitiated at half the previous dosage.

D)

The dose should be escalated over a 2-week period.

4.

A nurse provides medication teaching related to the importance of adhering to the saquinavir drug regimen. In order to best minimize the risk of increased fatty-like tissue, the nurse will instruct the patient to:

A)

Take the drug within 2 hours after a high-fat meal.

B)

Engage in regular exercise.

C)

Take the drug within 2 hours after a low-fat meal.

D)

Follow a low-fat diet.

5.

A female patient is prescribed ritonavir (RTV) in oral capsule form as part of polytherapy for HIV. She will self-administer the drug. The nurse will instruct her to:

A)

Keep the capsules in the refrigerator.

B)

Store the capsules in a container other than the bottle they came in.

C)

Store the capsules at room temperature.

D)

Keep the capsules away from light.

6.

A male patient is taking indinavir (Crixivan) for HIV. To decrease the risk of kidney stones, the nurses teaching plan will include which of the following?

A)

Increase physical activity.

B)

Drink 1 to 2 L of water a day.

C)

Avoid taking acetaminophen.

D)

Decrease fatty foods in his diet.

7.

The nurse is to administer enfuvirtide (Fuzeon) to a 27-year-old man. After the medication has been reconstituted with sterile water, the nurse will:

A)

Allow the solution to sit for 10 minutes.

B)

Discard any remaining solution.

C)

Refrigerate the remaining dose in a syringe.

D)

Administer the drug at 8-hour intervals.

8.

A female patient is experiencing diarrhea as an adverse effect of nelfinavir (Viracept). The nurse will instruct the patient to do which of the following?

A)

Eat small, frequent meals.

B)

Eat large snacks or meals.

C)

Take soluble fiber supplements.

D)

Exercise regularly.

9.

It will be most important for the nurse to monitor nevirapine therapy for a male patient during the first 12 to 16 weeks of therapy in order to:

A)

Determine CD4+ T-cell counts

B)

Assess for potentially life-threatening hepatotoxicity or skin reactions

C)

Assess the drug serum level

D)

Evaluate for thrombocytopenia

10.

A male patient has been prescribed nevirapine as monotherapy for HIV. On follow-up visits to the clinic, it will be most important for the nurse to assess for which of the following?

A)

Cutaneous eruptions

B)

Erythema

C)

Cholestatic hepatitis

D)

Antimicrobial resistance

Answer Key

1.

C

2.

B

3.

C

4.

B

5.

A

6.

B

7.

A

8.

C

9.

B

10.

D

Page 1

Leave a Reply