Chapter 47: Drugs for Gastrointestinal Tract Disorders Nursing School Test Banks

Kee: Pharmacology, 7th Edition

Chapter 47: Drugs for Gastrointestinal Tract Disorders

Test Bank

MULTIPLE CHOICE

1. The client is planning a lengthy trip by automobile. She plans to leave her home at 8:00 AM. When should she plan to take her dimenhydrinate (Dramamine) to prevent motion sickness?

a.

6:30 AM

b.

7:00 AM

c.

7:30 AM

d.

8:00 AM

ANS: C

Motion sickness medication has its onset in 30 minutes.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: pp. 697-698

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

2. The client has been prescribed an antihistamine anticholinergic medication. The nurse anticipates that the client will need a teaching plan regarding management of:

a.

drowsiness and dry mouth.

b.

bradycardia and fatigue.

c.

tachycardia and dyspnea.

d.

abdominal cramps and nausea.

ANS: A

Antihistamine anticholinergics typically cause drowsiness and dry mouth.

DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 697-698

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

3. A client has been ordered a phenothiazine medication as part of his treatment regimen for a psychiatric disorder. Because he is taking the medication for this purpose, the nurse will prepare a dosage of medication that is:

a.

larger than the dose he would take for vomiting.

b.

smaller than the dose he would take for vomiting.

c.

equal to the amount that he would take for vomiting.

d.

smaller than the dose for vomiting and given by injection.

ANS: A

The client will usually take a dose of the medication that is larger when it is prescribed for treatment of a psychiatric disorder.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 698

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

4. A school nurse is preparing to administer syrup of ipecac after an ingestion of a noncaustic substance. The label instructs the nurse that the ipecac should be mixed in a glass of:

a.

water.

b.

ginger ale.

c.

milk.

d.

juice.

ANS: A

Dilution with water allows for more ready administration of the ipecac.

DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 702-703

TOP: Nursing Process: Intervention

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

5. A nurse is teaching caregivers about syrup of ipecac. Caregiver teaching includes the need to observe for vomiting in response to the ipecac within _____ minutes.

a.

5 to 10

b.

10 to 15

c.

15 to 30

d.

60 to 90

ANS: C

Onset of emesis after ingestion of Ipecac is 15 to 30 minutes.

DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 702-703

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

6. Which child would not be a candidate for treatment with syrup of ipecac?

a.

2-year-old who has swallowed chlorine bleach

b.

4-year-old who has swallowed a poisonous substance and is alert

c.

10-year-old who swallowed cold tablets 45 minutes ago

d.

6-year-old who swallowed acetaminophen tablets 90 minutes ago

ANS: A

Bleach is a caustic substance and should not be reintroduced to the esophagus during emesis.

DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 702-703

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

7. A client has had diarrhea for 36 hours. The healthcare provider orders diphenoxylate with atropine (Lomotil). The nurse should contact the physician if the client has a history of:

a.

heart disease.

b.

diabetes mellitus.

c.

glaucoma.

d.

neuropathy.

ANS: C

The atropine would cause dilation of the pupils, which would further increase the intraocular pressure of glaucoma.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: p. 704

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

8. What is the highest priority health teaching for a client who has taken an antidiarrheal medication?

a.

Instruct the client to avoid taking sedatives or tranquilizers with the antidiarrheal.

b.

Advise the client to consume all food with milk products until diarrhea ceases.

c.

Advise the client that overuse of antidiarrheals may result in continuous diarrhea.

d.

Instruct the client to withhold water and fluids until diarrhea has ceased.

ANS: A

Many of the antidiarrheals cause sedation and therefore require monitoring.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 705

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

9. Clients who are traveling abroad will ask how to avoid travelers diarrhea. What suggestion should be offered?

a.

Pack bottled water and plan to drink only that during the trip.

b.

Take a dose of Pepto-Bismol with each meal for prevention.

c.

Take a dose of Loperamide (Imodium) daily for prevention.

d.

Eat salads and fruits that come from the destination country.

ANS: A

Bacteria is filtered and removed out of bottled water.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 703

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Health Promotion and Maintenance

10. The nurse is concerned about the clients loss of fluids and electrolytes because of diarrhea. The best dietary recommendation that the nurse can give is for the clients diet to include which foods or drinks?

a.

Tea and dry toast

b.

Plain crackers and orange juice

c.

Gatorade or Pedialyte

d.

Ensure liquid supplement

ANS: C

These drinks provide needed electrolytes along with the needed fluid.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 697

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Health Promotion and Maintenance

11. The client has been started on a treatment regimen that includes psyllium. The most important instruction that the nurse can give the client regarding preparation of the dose is to mix the dosage in _____ ounces of water and follow it with _____ ounces of water.

a.

4; 4

b.

8; 8

c.

10; 10

d.

12; 12

ANS: B

The dosage of psyllium consists of 1 to 2 teaspoons in 8 ounces of water, and it should be followed with 8 ounces of water.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 709

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Health Promotion and Maintenance

12. The client has been started on a regimen that includes bisacodyl. The nurse notes that she has developed hypokalemia. The highest priority nursing intervention is to call the physician because this is _____ the medication.

a.

an expected side effect to

b.

indicative of an anaphylactic reaction to

c.

an adverse reaction to

d.

indicative of a toxic dosage of

ANS: C

Hypokalemia is considered an adverse reaction to bisacodyl.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 707

TOP: Nursing Process: Intervention

MSC: CONTENT CATEGORY: Health Promotion and Maintenance

13. The client has been ordered to be treated with Lomotil. He is also being treated with an MAO inhibitor drug. Because of this combination of medications, the nurse must be vigilant in monitoring:

a.

blood pressure.

b.

pulse.

c.

respirations.

d.

temperature.

ANS: A

The combination of Lomotil and an MAO inhibitor drug can enhance the possibility of a hypertensive crisis.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 704

TOP: Nursing Process: Assessment

MSC: CONTENT CATEGORY: Health Promotion and Maintenance

14. The client has been ordered to be treated with Lomotil. She tells the nurse that she takes antihistamines for treatment of seasonal allergies. The best response from the nurse is that the combination of Lomotil and antihistamines can:

a.

enhance the response from the Lomotil.

b.

result in chronic diarrhea.

c.

result in an anaphylactic reaction.

d.

result in CNS depression.

ANS: D

The combination of Lomotil and antihistamines can result CNS depression.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 704

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Health Promotion and Maintenance

15. The client has been ordered to be treated with Phenergan. Which aspect of the clients medical history would cause the nurse to notify the physician?

a.

Allergy to milk products

b.

Hypertension

c.

Cataracts

d.

Mental depression

ANS: B

Phenergan should be administered with caution to a client who has a history of hypertension.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 701

TOP: Nursing Process: Assessment

MSC: CONTENT CATEGORY: Health Promotion and Maintenance

16. The client is taking GoLYTELY in preparation for a GI examination. What is the highest priority instruction that the nurse can give the client in preparing to take the medication?

a.

Have the solution at room temperature when drinking it.

b.

Plan to allow at least 8 hours to drink the solution.

c.

Fasting is not recommended for this examination.

d.

Plan to fast for 3 to 4 hours.

ANS: D

Fasting for 3 to 4 hours is required in preparation for a GI examination and as GoLYTELY is taken.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 711

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Health Promotion and Maintenance

17. The client is being treated with FiberCon. The highest priority instruction that the nurse should give the client regarding administration of the medication is to:

a.

chew the tablet and take nothing else by mouth.

b.

swallow the tablet and follow with a full glass of water.

c.

chew the tablet and follow with a full glass of water.

d.

swallow the tablet and take nothing else by mouth.

ANS: C

FiberCon should be chewed and followed with a full glass of water.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 711

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Health Promotion and Maintenance

18. The client has been ordered Marinol for chemotherapy-induced nausea. In planning the dosage schedule for the drug, the nurse recognizes that the medication will be administered:

a.

before the chemotherapeutic agent is given.

b.

after the chemotherapeutic agent is given.

c.

both before and after the chemotherapeutic agent is given.

d.

24 hours before giving the chemotherapy.

ANS: C

In order to prevent nausea caused by chemotherapy, Marinol should be given both before and after the chemotherapeutic agent is given.

DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 699-700

TOP: Nursing Process: Planning

MSC: CONTENT CATEGORY: Health Promotion and Maintenance

19. The client will be taking scopolamine (Transderm-Scop) in his home setting for prevention of motion sickness. In teaching the client how to properly administer the medication, what is the nurses highest priority instruction?

a.

Two patches can be worn at the same time for overwhelming symptoms.

b.

The patch should be applied behind the ear at least 4 hours before the journey.

c.

The patch can be worn for as long as 10 days and still be effective.

d.

The client should wash his hands before applying the patch.

ANS: B

The patch should be applied behind the ear at least 4 hours before the expected journey. Only one patch should be worn at a time; hands should be washed after application; and the patch maintains effectiveness for only 3 days.

DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 699-700

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Health Promotion and Maintenance

20. The client takes Metamucil at 9:00 PM. She should expect the onset of action of the drug at between ________ the next day.

a.

7 AM and 9 PM

b.

5 AM and 7 PM

c.

9 AM and 12 midnight

d.

5 AM and 10 PM

ANS: A

Onset of action for Metamucil is between 10 and 24 hours.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 709

TOP: Nursing Process: Planning

MSC: CONTENT CATEGORY: Health Promotion and Maintenance

Copyright 2012, 2009, 2006, 2003 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.

Leave a Reply