Chapter 48: Antiulcer Drugs Nursing School Test Banks

Kee: Pharmacology, 7th Edition

Chapter 48: Antiulcer Drugs

Test Bank

MULTIPLE CHOICE

1. The client asks the nurse if she needs to change her diet now that she is being treated with antacids. The nurse instructs her that because of her treatment regimen she should avoid drinking:

a.

apple juice.

b.

grape juice.

c.

milk.

d.

orange juice.

ANS: C

Milk or foods high in vitamin D interfere with the absorption of antacids.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 720

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Pharmacological and Parenteral Therapies

2. A client is ordered to receive Mylanta II. The nurse is aware that the ideal timing for taking this medication is:

a.

with each meal.

b.

1 half-hour before meals.

c.

1 to 3 hours after meals.

d.

upon arising and at bedtime.

ANS: C

Antacids are best absorbed when the stomach is empty.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 720

TOP: Nursing Process: Planning

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

3. The client has been ordered treatment with Sucralfate. The nurse recognizes that what is the most optimal dosage schedule for the drug?

a.

7:00 AM, 11:00 AM, 4:00 PM, and 9:00 PM

b.

8:00 AM, 12:00 noon, 5:00 PM, and 10:00 PM

c.

9:00 AM, 1:00 PM, 6:00 PM, and 11:00 PM

d.

10:00 AM, 2:00 PM, 7:00 PM, and 12:00 midnight

ANS: A

Sucralfate should be given before meals and at bedtime.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 725

TOP: Nursing Process: Planning

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

4. A client took Amphojel (aluminum hydroxide). The nurse will instruct the client to monitor for what type of GI disturbance?

a.

Nausea and vomiting

b.

Anorexia

c.

Diarrhea

d.

Constipation

ANS: D

Aluminum causes constipation.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 719

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

5. The client has been ordered treatment with lansoprazole. The client is being treated for a duodenal ulcer. Because the drug is being used to treat this condition, the nurse anticipates that the client will be ordered:

a.

15 mg daily as maintenance.

b.

30 mg daily for 8 weeks.

c.

15 mg daily for 4 weeks.

d.

30 mg twice daily for 2 weeks.

ANS: C

When used to treat duodenal ulcer, 15 mg of lansoprazole should be given for 4 weeks.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 723

TOP: Nursing Process: Planning

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

6. The client has been ordered treatment with lansoprazole. He is also being treated with theophylline. The combination of the two drugs will result in a(n) _____ in the level of _____.

a.

increase; theophylline

b.

decrease; theophylline

c.

increase; lansoprazole

d.

decrease; lansoprazole

ANS: B

The combination of lansoprazole and theophylline will result in a decrease in the level of theophylline.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 723

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

7. When administering Mylanta II and ranitidine (Zantac), when does the most optimal administration of both drugs take place?

a.

At regular intervals

b.

1 to 2 hours apart

c.

At the same time

d.

12 hours apart

ANS: B

This is the classic dosing of these medications, such that the antacids do not interfere with the absorption of the ranitidine.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 721

TOP: Nursing Process: Planning

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

8. Ranitidines (Zantacs) half-life is 8 to 12 hours. The most appropriate dosing schedule is _____ day.

a.

once a

b.

twice a

c.

four times a

d.

every other

ANS: B

Dosing twice a day allows the medication to be maintained at therapeutic levels.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 721

TOP: Nursing Process: Planning

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

9. A client complains of flatulence, belching, and abdominal distention. What is the most appropriate drug to use to treat these symptoms?

a.

Promethazine (Phenergan)

b.

Ondansetron (Zofran)

c.

Ranitidine (Zantac)

d.

Simethicone (Mylicon)

ANS: D

Simethicone is used to reduce the gastric symptoms of flatulence, belching, and abdominal distention.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 719

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

10. The client has been started on a regimen that includes ranitidine. She complains to the nurse of experiencing depression. The highest priority nursing intervention is to call the physician because this is _______ the medication.

a.

an adverse reaction to

b.

indicative of a toxic dose of

c.

indicative of an anaphylactic reaction to

d.

an expected side effect of

ANS: D

Depression is an expected side effect of ranitidine that should be treated if it occurs.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 721

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

11. A client is ordered to receive a magnesium-based antacid. The nurse should monitor most closely for:

a.

diarrhea.

b.

constipation.

c.

flatulence.

d.

belching.

ANS: A

Magnesium may cause diarrhea.

DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 717-718

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

12. The client has been started on a treatment regimen that includes Amphojel as an antacid. The nurse plans what dosage schedule?

a.

7:00 AM, 11:00 AM, 4:00 PM, and 9:00 PM

b.

8:00 AM, 12:00 noon, 5:00 PM, and 10:00 PM

c.

9:00 AM, 1:00 PM, 6:00 PM, and 9:00 PM

d.

10:00 AM, 2:00 PM, 7:00 PM, and 12:00 midnight

ANS: C

When used as an antacid, Amphojel should be given after each meal and at bedtime.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 719

TOP: Nursing Process: Planning

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

13. The client has been started on a treatment regimen that includes Amphojel to treat hyperphosphatemia. The nurse plans a dosage schedule of ________ meals.

a.

2 to 3 times daily between

b.

2 to 3 times daily with

c.

3 to 4 daily between

d.

3 to 4 times daily with

ANS: D

When used to treat hyperphosphatemia, Amphojel should be given 3 to 4 times daily with meals.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 719

TOP: Nursing Process: Planning

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

14. The nurse is preparing to administer a dose of Tagamet IV. The nurse should plan to prepare the drug by diluting it in _____ mL of solution.

a.

25

b.

50

c.

100

d.

250

ANS: B

Tagamet should be administered IV by diluting it in 50 mL of solution.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 722

TOP: Nursing Process: Planning

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

15. The client has been ordered to be treated with belladonna tincture. Which aspect of the clients history would cause the nurse to contact the physician?

a.

Urinary retention

b.

Anxiety

c.

Pancreatitis

d.

Peptic ulcer

ANS: A

Belladonna tincture is contraindicated when the client has urinary retention.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 717

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

16. The client is being treated with a histamine2 blocker medication. In implementing diet planning, the nurse should instruct the client to consume a diet that is rich in vitamin:

a.

A.

b.

B12.

c.

C.

d.

D.

ANS: B

The client may become deficient in vitamin B12 as a result of treatment with a histamine2 blocker medication.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 722

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

17. The client is being treated with cimetidine as well as with Coumadin. The nurse anticipates that the action of the two drugs will produce a(n) _____ in the level of _____.

a.

increase; cimetidine

b.

decrease; cimetidine

c.

increase; Coumadin

d.

decrease; Coumadin

ANS: C

The combination of the two drugs can produce an increase in the level of oral anticoagulants.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 721

TOP: Nursing Process: Planning

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

18. The client is being treated with cimetidine. The nurse anticipates a change in the clients laboratory values of increased:

a.

magnesium and phosphorus.

b.

calcium and sodium.

c.

BUN and creatinine.

d.

glucose and cholesterol.

ANS: C

Cimetidine can cause an increase in the clients BUN and creatinine levels.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 721

TOP: Nursing Process: Planning

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

Copyright 2012, 2009, 2006, 2003 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.

Leave a Reply