Chapter 48: Assessment and Care of Patients with Ear and Hearing Problems Nursing School Test Banks

Chapter 48: Assessment and Care of Patients with Ear and Hearing Problems
Ignatavicius: Medical-Surgical Nursing, 8th Edition

MULTIPLE CHOICE

1. A nurse is teaching a client about ear hygiene and health. What client statement indicates a need for further teaching?
a. A soft cotton swab is alright to clean my ears with.
b. I make sure my ears are dry after I go swimming.
c. I use good earplugs when I practice with the band.
d. Keeping my diabetes under control helps my ears.
ANS: A
Clients should be taught not to put anything larger than their fingertip into their ears. Using a cotton swab, although soft, can cause damage to the ears and cerumen buildup. The other statements are accurate.

DIF: Evaluating/Synthesis REF: 1005
KEY: Auditory system| auditory assessment
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Evaluation
NOT: Client Needs Category: Health Promotion and Maintenance

2. The student nurse is performing a Weber tuning fork test. What technique is most appropriate?
a. Holding the vibrating tuning fork 10 to 12 inches from the clients ear
b. Placing the vibrating fork in the middle of the clients head
c. Starting by placing the vibrating fork on the mastoid process
d. Tapping the vibrating tuning fork against the bridge of the nose
ANS: B
The Weber tuning fork test includes placing the vibrating tuning fork in the middle of the clients head and asking in which ear the client hears the vibrations louder. The other techniques are incorrect.

DIF: Applying/Application REF: 1001
KEY: Auditory system| auditory assessment
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Assessment
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Reduction of Risk Potential

3. The clients chart indicates a sensorineural hearing loss. What assessment question does the nurse ask to determine the possible cause?
a. Do you feel like something is in your ear?
b. Do you have frequent ear infections?
c. Have you been exposed to loud noises?
d. Have you been told your ear bones dont move?
ANS: C
Sensorineural hearing loss can occur from damage to the cochlea, the eighth cranial nerve, or the brain. Exposure to loud music is one etiology. The other questions relate to conductive hearing loss.

DIF: Remembering/Knowledge REF: 1001
KEY: Auditory system| auditory assessment| auditory disorders
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Assessment
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Reduction of Risk Potential

4. The nurse works with clients who have hearing problems. Which action by a client best indicates goals for an important diagnosis have been met?
a. Babysitting the grandchildren several times a week
b. Having an adaptive hearing device for the television
c. Being active in community events and volunteer work
d. Responding agreeably to suggestions for adaptive devices
ANS: C
Clients with hearing problems can become frustrated and withdrawn. The client who is actively engaged in the community shows the best evidence of psychosocial adjustment to hearing loss. Babysitting the grandchildren is a positive sign but does not indicate involvement outside the home. Having an adaptive device is not the same as using it, and watching TV without evidence of other activities can also indicate social isolation. Responding agreeably does not indicate the client will actually follow through.

DIF: Evaluating/Synthesis REF: 1002
KEY: Auditory system| auditory disorders| psychosocial response| coping
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Evaluation
NOT: Client Needs Category: Psychosocial Integrity

5. A client has external otitis. On what comfort measure does the nurse instruct the client?
a. Applying ice four times a day
b. Instilling vinegar-and-water drops
c. Use of a heating pad to the ear
d. Using a home humidifier
ANS: C
A heating pad on low or a warm moist pack can provide comfort to the client with otitis externa. The other options are not warranted.

DIF: Remembering/Knowledge REF: 1004
KEY: Auditory system| auditory disorders| comfort measures
MSC: Integrated Process: Teaching/Learning
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Basic Care and Comfort

6. An older adult in the family practice clinic reports a decrease in hearing over a week. What action by the nurse is most appropriate?
a. Assess for cerumen buildup.
b. Facilitate audiological testing.
c. Perform tuning fork tests.
d. Review the medication list.
ANS: A
All options are possible actions for the client with hearing loss. The first action the nurse should take is to look for cerumen buildup, which can decrease hearing in the older adult. If this is normal, medications should be assessed for ototoxicity. Further auditory testing may be needed for this client.

DIF: Applying/Application REF: 1004
KEY: Auditory system| auditory assessment| auditory disorders| nursing assessment
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Assessment
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Reduction of Risk Potential

7. A client had a myringotomy. The nurse provides which discharge teaching?
a. Buy dry shampoo to use for a week.
b. Drink liquids through a straw.
c. Flying is not allowed for 1 month.
d. Hot water showers will help the pain.
ANS: A
The client cannot shower or get the head wet for 1 week after surgery, so using dry shampoo is a good suggestion. The other instructions are incorrect: straws are not allowed for 2 to 3 weeks, flying is not allowed for 2 to 3 weeks, and the client should not shower.

DIF: Applying/Application REF: 1007
KEY: Auditory system| auditory disorders| patient education
MSC: Integrated Process: Teaching/Learning
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Physiological Adaptation

8. A client is going on a cruise but has had motion sickness in the past. What suggestion does the nurse make to this client?
a. Avoid alcohol on the cruise ship.
b. Change positions slowly on the ship.
c. Change your travel plans.
d. Try scopolamine (Transderm Scop).
ANS: D
Scopolamine can successfully treat the vertigo and dizziness associated with motion sickness. Avoiding alcohol and changing positions slowly are not effective. Telling the client to change travel plans is not a caring suggestion.

DIF: Applying/Application REF: 1008
KEY: Auditory system| auditory disorders
MSC: Integrated Process: Teaching/Learning
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

9. A nurse is teaching a community group about noise-induced hearing loss. Which client who does not use ear protection should the nurse refer to an audiologist as the priority?
a. Client with an hour car commute on the freeway each day
b. Client who rides a motorcycle to work 20 minutes each way
c. Client who sat in the back row at a rock concert recently
d. Client who is a tree-trimmer and uses a chainsaw 6 to 7 hours a day
ANS: D
A chainsaw becomes dangerous to hearing after 2 hours of exposure without hearing protection. This client needs to be referred as the priority. Normal car traffic is safe for more than 8 hours. Motorcycle noise is safe for about 8 hours. The safe exposure time for a front-row rock concert seat is 3 minutes, but this client was in the back, and so had less exposure. In addition, a one-time exposure is less damaging than chronic exposure.

DIF: Remembering/Knowledge REF: 1002
KEY: Auditory system| auditory disorders| referrals
MSC: Integrated Process: Communication and Documentation
NOT: Client Needs Category: Safe and Effective Care Environment: Management of Care

10. A nursing student is instructed to remove a clients ear packing and instill eardrops. What action by the student requires intervention by the registered nurse?
a. Assessing the eardrum with an otoscope
b. Inserting a cotton ball in the ear after the drops
c. Warming the eardrops in water for 5 minutes
d. Washing the hands and removing the packing
ANS: D
The student should wash his or her hands, don gloves, and then remove the packing. The other actions are correct.

DIF: Applying/Application REF: 1004
KEY: Auditory system| auditory disorders
MSC: Integrated Process: Communication and Documentation
NOT: Client Needs Category: Safe and Effective Care Environment: Safety and Infection Control

11. A nurse is irrigating a clients ear when the client becomes nauseated. What action by the nurse is most appropriate for client comfort?
a. Have the client tilt the head back.
b. Re-position the client on the other side.
c. Slow the rate of the irrigation.
d. Stop the irrigation immediately.
ANS: D
During ear irrigation, if the client becomes nauseated, stop the procedure. The other options are not helpful.

DIF: Remembering/Knowledge REF: 1005
KEY: Auditory system| auditory disorders
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Implementation
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Basic Care and Comfort

12. A client hospitalized for a wound infection has a blood urea nitrogen of 45 mg/dL and creatinine of 4.2 mg/dL. What action by the nurse is best?
a. Assess the ordered antibiotics for ototoxicity.
b. Explain how kidney damage causes hearing loss.
c. Use ibuprofen (Motrin) for pain control.
d. Teach that hearing loss is temporary.
ANS: A
Some medications are known to be ototoxic. Diminished kidney function slows the excretion of drugs from the body, worsening the ototoxic effects. The nurse should assess the antibiotics the client is receiving for ototoxicity. The other options are not warranted.

DIF: Analyzing/Analysis REF: 1000
KEY: Auditory system| auditory disorders| adverse effects
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Assessment
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

13. A nurse is teaching a community group about preventing hearing loss. What instruction is best?
a. Always wear a bicycle helmet.
b. Avoid swimming in ponds or lakes.
c. Dont go to fireworks displays.
d. Use a soft cotton swab to clean ears.
ANS: A
Avoiding head trauma is a practical way to help prevent hearing loss. Swimming can lead to hearing loss if the client has repeated infections. Fireworks displays are loud, but usually brief and only occasional. Nothing smaller than the clients fingertip should be placed in the ear canal.

DIF: Applying/Application REF: 1007
KEY: Auditory system| auditory disorders| patient education
MSC: Integrated Process: Teaching/Learning
NOT: Client Needs Category: Health Promotion and Maintenance

14. A client has severe tinnitus that cannot be treated adequately. What action by the nurse is best?
a. Advise the client to take antianxiety medication.
b. Educate the client on nerve cutting procedures.
c. Refer the client to online or local support groups.
d. Teach the client side effects of furosemide (Lasix).
ANS: C
If the clients tinnitus cannot be treated, he or she will have to learn to cope with it. Referring the client to tinnitus support groups can be helpful. The other options are not warranted.

DIF: Applying/Application REF: 1008
KEY: Auditory system| auditory disorders| referrals| coping
MSC: Integrated Process: Communication and Documentation
NOT: Client Needs Category: Safe and Effective Care Environment: Management of Care

15. A client has labyrinthitis and is prescribed antibiotics. What instruction by the nurse is most important for this client?
a. Immediately report headache or stiff neck.
b. Keep all follow-up appointments.
c. Take the antibiotics with a full glass of water.
d. Take the antibiotic on an empty stomach.
ANS: A
Meningitis is a complication of labyrinthitis. The client should be taught to take all antibiotics as prescribed and to report manifestations of meningitis such as fever, headache, or stiff neck. Keeping follow-up appointments is important for all clients. Without knowing what antibiotic was prescribed, the nurse cannot instruct the client on how to take it.

DIF: Applying/Application REF: 1008
KEY: Auditory system| auditory disorders| patient education| infection control
MSC: Integrated Process: Teaching/Learning
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Physiological Adaptation

16. A client with Mnires disease is in the hospital when the client has an attack of this disorder. What action by the nurse takes priority?
a. Assess vital signs every 15 minutes.
b. Dim or turn off lights in the clients room.
c. Place the client in bed with the upper siderails up.
d. Provide a cool, wet cloth for the clients face.
ANS: C
Clients with Mnires disease can have vertigo so severe that they can fall. The nurse should assist the client into bed and put the siderails up to keep the client from falling out of bed due to the intense whirling feeling. The other actions are not warranted for clients with Mnires disease.

DIF: Applying/Application REF: 1008
KEY: Auditory system| auditory disorders| patient safety
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Implementation
NOT: Client Needs Category: Safe and Effective Care Environment: Safety and Infection Control

17. A client is scheduled to have a tumor of the middle ear removed. What teaching topic is most important for the nurse to cover?
a. Expecting hearing loss in the affected ear
b. Managing postoperative pain
c. Maintaining NPO status prior to surgery
d. Understanding which medications are allowed the day of surgery
ANS: A
Removal of an inner ear tumor will likely destroy hearing in the affected ear. The other teaching topics are appropriate for any surgical client.

DIF: Remembering/Knowledge REF: 1007
KEY: Auditory disorders| patient education
MSC: Integrated Process: Teaching/Learning
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Physiological Adaptation

MULTIPLE RESPONSE

1. A nursing student studying the auditory system learns about the structures of the inner ear. What structures does this include? (Select all that apply.)
a. Cochlea
b. Epitympanum
c. Organ of Corti
d. Semicircular canals
e. Vestibule
ANS: A, C, D, E
The cochlea, organ of Corti, semicircular canals, and vestibule are all part of the inner ear. The epitympanum is in the middle ear.

DIF: Remembering/Knowledge REF: 997
KEY: Auditory system| auditory assessment
MSC: Integrated Process: Teaching/Learning
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Physiological Adaptation

2. A client has Mnires disease with frequent attacks. About what drugs does the nurse plan to teach the client? (Select all that apply.)
a. Broad-spectrum antibiotics
b. Chlorpromazine hydrochloride (Thorazine)
c. Diphenhydramine (Benadryl)
d. Meclizine (Antivert)
e. Nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs)
ANS: B, C, D
Drugs such as chlorpromazine, diphenhydramine, and meclizine can all be used to treat Mnires disease. Antibiotics and NSAIDs are not used.

DIF: Remembering/Knowledge REF: 1008
KEY: Auditory system| auditory disorders| patient education
MSC: Integrated Process: Teaching/Learning
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

3. A client is scheduled for a tympanoplasty. What actions by the nurse are most appropriate? (Select all that apply.)
a. Administer preoperative antibiotics.
b. Assess for allergies to local anesthetics.
c. Ensure that informed consent is on the chart.
d. Give ordered antivertigo medications.
e. Teach that hearing improves immediately.
ANS: A, C
Preoperatively, the nurse administers antibiotics and ensures that informed consent is on the chart. Local anesthetics can be used, but general anesthesia is used more often. Antivertigo medications are not used. Hearing will be decreased immediately after the operation until the ear packing is removed.

DIF: Applying/Application REF: 1012
KEY: Auditory system| auditory disorders| preoperative nursing| informed consent
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Implementation
NOT: Client Needs Category: Safe and Effective Care Environment: Management of Care

4. A client has a hearing aid. What care instructions does the nurse provide the unlicensed assistive personnel (UAP) in the care of this client? (Select all that apply.)
a. Be careful not to drop the hearing aid when handling.
b. Soak the hearing aid in hot water for 20 minutes.
c. Turn the hearing aid off when the client goes to bed.
d. Use a toothpick to clean debris from the device.
e. Wash the device with soap and a small amount of warm water.
ANS: A, C, D, E
All these actions except soaking the hearing aid are proper instructions for the nurse to give to the UAP. While some water is used to clean the hearing aid, excessive wetting should be avoided.

DIF: Remembering/Knowledge REF: 1011
KEY: Auditory system| auditory disorders| assistive devices| unlicensed assistive personnel (UAP) MSC: Integrated Process: Communication and Documentation
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Basic Care and Comfort

5. A hospitalized client has Mnires disease. What menu selections demonstrate good knowledge of the recommended diet for this disorder? (Select all that apply.)
a. Chinese stir fry with vegetables
b. Broiled chicken breast
c. Chocolate espresso cookies
d. Deli turkey sandwich and chips
e. Green herbal tea with meals
ANS: B, E
The diet recommendations for Mnires disease include low-sodium, caffeine-free foods and fluids distributed evenly throughout the day. Plenty of water is also needed. The broiled chicken breast and herbal tea are the best selections. The stir fry is high in sodium and possibly monosodium glutamate (MSG, also not recommended). The cookies have caffeine, and the sandwich and chips are high in sodium.

DIF: Evaluating/Synthesis REF: 1011
KEY: Auditory system| auditory disorders| nursing evaluation
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Evaluation
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Physiological Adaptation

6. A client is scheduled for a stapedectomy in 2 weeks. What teaching instructions are most appropriate? (Select all that apply.)
a. Avoid alcohol use before surgery.
b. Blow the nose gently if needed.
c. Clean the telephone often.
d. Sneeze with the mouth open.
e. Wash the external ear daily.
ANS: B, C, D, E
It is imperative that the client having a stapedectomy is free from ear infection. Teaching includes ways to prevent such infections, such as blowing the nose gently, cleaning objects that come into contact with the ear, sneezing with the mouth open, and washing the external ear daily. Avoiding alcohol will not help prevent ear infections.

DIF: Applying/Application REF: 1008
KEY: Auditory system| auditory disorders| patient education| infection control
MSC: Integrated Process: Teaching/Learning
NOT: Client Needs Category: Safe and Effective Care Environment: Safety and Infection Control

7. A client is admitted to the nursing unit after having a tympanoplasty. What activities does the nurse delegate to the unlicensed assistive personnel (UAP)? (Select all that apply.)
a. Administer prescribed antibiotics.
b. Keep the head of the clients bed flat.
c. Remind the client to lie on the operative side.
d. Remove the iodoform gauze in 8 hours.
e. Take and record postoperative vital signs.
ANS: B, E
The UAP can keep the head of the clients bed flat and take/record vital signs. The nurse administers medications. The client should lie flat with the head turned so the operative side is up. The nurse or surgeon removes the gauze packing.

DIF: Applying/Application REF: 1013
KEY: Auditory system| auditory disorders| delegation| postoperative nursing| unlicensed assistive personnel (UAP)
MSC: Integrated Process: Communication and Documentation
NOT: Client Needs Category: Safe and Effective Care Environment: Management of Care

Leave a Reply