Chapter 48 Nursing School Test Banks

 

1.

A 25-year-old woman comes to the clinic because of a chronic, nonproductive cough. The nurses assessment reveals that she has a history of asthma. Dextromethorphan, (Robitussin) is prescribed for her. The nurse will question this order because:

A)

Serotonin syndrome may result.

B)

Persistent coughing may develop.

C)

Respiratory secretions may be thickened.

D)

Secretions may be retained.

2.

A 20-year-old woman calls the clinic at 5:00 PM and reports to the nurse that she forgot to take her morning dose of fexofenadine (Allegra). She usually takes her evening dose at 8:00 PM. She wants to know what she should do. The nurse will instruct her to:

A)

Double her evening dose.

B)

Skip the evening dose and start back in the morning.

C)

Forget about the morning dose and take the evening dose.

D)

Take the morning dose now and the evening dose at the regular time.

3.

A 16-year-old boy is prescribed cromolyn sodium nasal spray to treat nasal allergy. To maximize the therapeutic effects of the drug, which of the following will the nurse include in her instructions to the patient?

A)

Take the drug on a full stomach.

B)

Avoid high noise levels.

C)

Take the drug for 1 full week before coming in contact with allergens.

D)

Drink plenty of fluids.

4.

A 68-year-old man complains of a chronic, nonproductive cough. He states that he has to have relief, that he has been coughing every 2 to 3 minutes, and he is worn out. Dextromethorphan is prescribed for him. Before he leaves the clinic he asks how long it will take for the medicine to work. The nurse will advise him that he should experience therapeutic effects in:

A)

5 minutes

B)

10 minutes

C)

1530 minutes

D)

60 minutes

5.

A patient is in the clinic for seasonal allergic rhinitis. Loratadine (Claritin) is prescribed. Which of the following statements will the nurse include when providing patient education concerning this drug?

A)

Be sure to take this medication on a full stomach.

B)

Determine if the drug is going to make you drowsy before you drive.

C)

You should take the medication twice a day.

D)

This drug has to be taken every 46 hours.

6.

A 43-year-old man is taking pseudoephedrine (Sudafed) for sinusitis. He calls the clinic to report that it feels like his heart is racing and that he can feel his heart beating fast. The nurse will instruct him to:

A)

Continue taking the drug and the sensations will go away.

B)

Decrease the dosage by one half.

C)

Stop taking the medication and come to the clinic as ordered per physician.

D)

Lie down after each dose.

7.

Which of the following will a nurse inform the patient is one of the most common adverse effects of guaifenesin (Robitussin)?

A)

Gastrointestinal distress

B)

Increased blood pressure

C)

Increased blood glucose

D)

Urinary retention

8.

A 24-year-old factory worker has been prescribed guaifenesin for the first time. Which of the following will be a priority assessment by the nurse before the patients first dose?

A)

The amount of salt intake

B)

The amount of alcohol consumption

C)

The amount of fatty foods eaten daily

D)

The number of cigarettes smoked per day

9.

A female patient calls the clinic and reports that since she has been taking dextromethorphan (Robitussin), she has been extremely drowsy and dizzy. The nurse will question the patient about which of the following?

A)

The amount of tea or soft drinks she has during the day

B)

The amount of grapefruit or orange juice she has during the day

C)

The number of cups of coffee she has during the day

D)

The amount of water she drinks every day

10.

A nurse is providing patient education to a 42-year-old man who has been prescribed dextromethorphan (Robitussin). The patient is a crane operator for a local construction company. The nurses assessment reveals that the patient is a smoker and has diabetes. The most important safety consideration while the nurse is designing a plan of care for this patient would be the fact that he is:

A)

A smoker

B)

42 years of age

C)

A diabetic

D)

A crane operator

Answer Key

1.

D

2.

C

3.

C

4.

C

5.

B

6.

C

7.

A

8.

B

9.

B

10.

D

Page 1

Leave a Reply