Chapter 49 Nursing School Test Banks

 

1.

A nurse is caring for a female patient who has developed atelectasis because of thick mucus secretions. The nurse is monitoring IV administration of acetylcysteine (Mucomyst) and notices that the patients face is flushed. The appropriate nursing action would be to:

A)

Stop the administration of acetylcysteine.

B)

Slow the administration of acetylcysteine and administer diphenhydramine if ordered.

C)

Remove residual drug from the patients face.

D)

Dilute the acetylcysteine solution.

2.

A male patient is to begin treatment for pneumonia with an albuterol (Ventolin) inhaler. The nurse will advise the patient that he will most likely experience which of the following common adverse effects from the drug?

A)

Headache

B)

Dyspepsia

C)

Throat irritation

D)

Muscle cramps

3.

A nurse is providing discharge planning for a 45-year-old woman who has a prescription for oral albuterol. The nurse will question the patient about her intake of which of the following?

A)

Chocolate

B)

Alcohol

C)

Salt

D)

Vitamin C

4.

A female patient, age 36, is prescribed inhaled corticosteroid (ICS) for daily use. Which of the following adverse effects should the nurse closely monitor for in this patient?

A)

Delayed growth

B)

Suppression of the hypothalamic-pituitary-adrenal axis

C)

Hypotension

D)

Dysphonia and oropharyngeal Candida albicans infection

5.

A 72-year-old female patient is prescribed ipratropium aerosol for pulmonary emphysema. The nurse will instruct her to test spray the new metered-dose inhaler (MDI) three times before using it to prevent which of the following?

A)

Anaphylactoid reaction

B)

Asymptomatic elevated hepatic enzymes levels

C)

Paradoxic acute bronchospasm

D)

Symptomatic hepatitis with hyperbilirubinemia

6.

A patient with bronchial asthma is prescribed a sustained-release preparation of theophylline. To help minimize the adverse effects of the drug, which of the following should the nurse suggest?

A)

Take it on an empty stomach, 1 hour before or 2 hours after meals.

B)

Take it with a meal.

C)

Take it with foods containing xanthines, such as caffeine.

D)

Increase the drug dosage up to 50%.

7.

A 72-year-old man is prescribed theophylline for symptomatic relief of bronchial asthma. Which of the following findings would alert the nurse to the need for close monitoring?

A)

Enlarged prostate gland

B)

Need for additional bronchodilation

C)

Signs of an active lung infection

D)

Hypersensitivity to povidone

8.

A nurse is assigned to a patient who is receiving IV aminophylline. The nurse is aware that the IV infusion rate should be:

A)

Not less than 15 mg/minute

B)

No more than 30 mg/minute

C)

No more than 25 mg/minute

D)

Not less than 10 mg/minute

9.

A nurse is providing education to a 56-year-old man who is admitted to the emergency department with an acute asthma attack. The nurses initial assessment reveals that the patient has a history of pneumonia, drinks large quantities of coffee, and eats a high-calorie diet. Albuterol is prescribed for him. The important consideration when the nurse is preparing her teaching plan will be that the patient:

A)

Is a 56-year-old man

B)

Has a history of pneumonia

C)

Prefers a high-calorie diet

D)

Has a high coffee intake

10.

A female patient has been taking zafirlukast for a week and is experiencing diarrhea. The nurse should instruct her to do which of the following?

A)

Take non-narcotic analgesics.

B)

Schedule blood tests.

C)

Drink plenty of fluids.

D)

Take the drug with food.

Answer Key

1.

B

2.

C

3.

A

4.

D

5.

C

6.

A

7.

A

8.

C

9.

D

10.

C

Page 1

Leave a Reply