Chapter 5 Nursing School Test Banks

 

1.

Talwin given in combination with Vistaril diminishes the adverse effects of nausea caused by the Talwin. This drug interaction affecting the pharmacodynamics of the Talwin is:

A)

An additive effect

B)

A synergistic effect

C)

A potentiated effect

D)

An antagonistic effect

2.

On the 1 AM rounds, the nurse finds a patient awake and frustrated that she cannot go to sleep. The nurse administers an ordered hypnotic to help the patient sleep. Two hours later, the nurse finds the patient out of bed, full of energy, cleaning her room, and singing. The nurse evaluates the patients response to the hypnotic as:

A)

An allergic reaction

B)

An idiosyncratic response

C)

A synergistic effect

D)

A teratogenic effect

3.

The nurse is caring for a patient receiving an aminoglycoside (antibiotic) which can be nephrotoxic. Which of the following will alert the nurse that the patient may be experiencing nephrotoxicity?

A)

Visual disturbances

B)

Yellowing of the skin

C)

A decrease in urine output

D)

Ringing noise in the ears

4.

A nurse is caring for a patient who has recently moved from Vermont to south Florida. The patient has been on the same antihypertensive drug for 6 years and has had stable blood pressures and no adverse effects. Since her move, however, she reports dizzy spells and weakness and feels that the drug is no longer effective. The nurse suspects that the change in the effectiveness of the drug is related to:

A)

The impact of the placebo effect on the patients response

B)

The accumulative effect of the drug if it has been taken for many years

C)

The impact of the warmer climate on the patients physical state

D)

Problems with patient compliance with the drug regimen due to the move

5.

A nurse is instructing a patient concerning a newly prescribed drug. Which of the following should be included to help improve patient compliance and safety?

A)

A list of pharmacies where the drug can be obtained

B)

Measures to alleviate any discomfort associated with adverse effects

C)

The cost of the brand drug compared with the generic form

D)

Statistics related to phase III of testing for the prescribed drug

6.

A nurse is caring for a patient who is experiencing nausea and vomiting from chemotherapy. Which of the following would be an appropriate nursing diagnosis for this patient?

A)

Infection, Risk for related to drug-induced bone marrow suppression

B)

Nutrition, Imbalanced: Less Than Body Requirement related to adverse effects of drug

C)

Poisoning, Risk for related to use of a drug with a narrow therapeutic index

D)

Nutrition, Imbalanced: More Than Body Requirement related to adverse effects of drug

7.

A nurse has administered a medication to a patient with hypertension. The prescribed drug is supposed to decrease cardiac output. A decrease in cardiac output would most likely:

A)

Increase the serum creatinine level

B)

Decrease drug absorption in the blood

C)

Decrease the amount of circulating blood sent through the kidneys

D)

Increase the synergistic effect of the drug

8.

A home health nurse notes that there have been changes to a patients oral drug regimen. The nurse will closely monitor the new drug regimen to:

A)

Track the exact route of metabolism as a research project

B)

Identify any changes in drug absorption that would change the drug effect

C)

Monitor only for the adverse effect of immunotoxicity

D)

Determine the speed of chelation

9.

Which of the following affects drug distribution throughout the body?

A)

Presence of food in the gastrointestinal tract

B)

Increase in hepatic enzymes

C)

Protein binding

D)

High blood levels

10.

A patient is being seen in the emergency department for a sprained ankle and is given a drug to relieve pain. When a second dose of the pain medication is given, the patient develops redness of the skin, itching, and swelling at the site of injection of the drug. The most likely cause of this response is:

A)

A hepatotoxic response

B)

An idiosyncratic response

C)

A paradoxical response

D)

An allergic response

Answer Key

1.

D

2.

B

3.

C

4.

C

5.

B

6.

B

7.

C

8.

B

9.

C

10.

D

Page 1

Leave a Reply