Chapter 50: Drugs for Dermatologic Disorders Nursing School Test Banks

Kee: Pharmacology, 7th Edition

Chapter 50: Drugs for Dermatologic Disorders

Test Bank

MULTIPLE CHOICE

1.A client is diagnosed with acne. The client expresses concern to the nurse that he has not yet been placed on medication. The nurse explains to the client that the initial nonpharmacologic approach for treating acne vulgaris includes:

a.

application of large doses of vitamin A.

b.

application of large doses of vitamin C.

c.

cleansing of the skin gently several times a day.

d.

vigorously scrubbing skin in the morning and at bedtime.

ANS: C

Gentle cleansing is one of the chief nonpharmacologic treatments of acne.

DIF:Cognitive Level: ApplicationREF:p. 748

TOP:Nursing Process: Intervention

MSC:CONTENT CATEGORY: Health Promotion and Maintenance

2.The client has been placed on tetracycline (Sumycin) for acne control. In planning a dosage schedule, the nurse anticipates that the client will be taking:

a.

low doses over a period of months.

b.

low doses for 3 to 4 weeks.

c.

high doses for 10 days to 2 weeks.

d.

high doses for at least 1 year.

ANS: A

The most effective course of tetracycline dosage is low doses of the drug over a period of months.

DIF:Cognitive Level: ApplicationREF:pp. 748-749

TOP:Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

3.Photosensitivity is a major complication of tetracycline (Sumycin). In providing client teaching, the nurse should suggest that the client ________ while on the medication.

a.

avoid direct sunlight

b.

wear a hat and long sleeves in the sun

c.

use a tanning bed only with supervision

d.

use a suntan lotion with a high SPF

ANS: A

To avoid photosensitivity, the client should avoid direct sunlight while she is taking the medication.

DIF:Cognitive Level: ApplicationREF:pp. 748-749

TOP:Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

4.The client is being treated extensively with silver nitrate cream. The nurse plans to closely monitor the clients level of:

a.

calcium.

b.

sodium.

c.

potassium.

d.

magnesium.

ANS: C

Extensive use of silver nitrate can lead to hypokalemia.

DIF:Cognitive Level: ApplicationREF:p. 757

TOP:Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

5.Upon assessment of the burned client, the nurse notes that the client is exhibiting mottled, blistered skin and is complaining of intense pain. These findings are congruent with which degree of burn injury?

a.

First

b.

Second

c.

Third

d.

Fourth

ANS: B

Second-degree burns are characterized by mottled, blistered skin, and the client is typically in intense pain.

DIF:Cognitive Level: ApplicationREF:p. 756

TOP:Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

6.Methoxsalen (Oxsoralen) is a drug used for the treatment of psoriasis. Clients using this agent should not be in direct sunlight for which reason?

a.

Skin could become lightened or blanched.

b.

Psoriasis would spread.

c.

Exposed skin would burn or blister.

d.

Skin would become sensitive to light.

ANS: C

Methoxsalen (Oxsoralen) will produce burning or blistering of the skin if the area is exposed to direct sunlight.

DIF:Cognitive Level: ApplicationREF:pp. 750-752

TOP:Nursing Process: Planning

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

7.A client enters the healthcare providers office with complaints of verruca vulgaris (warts). What is the most accurate instructional point to include in a client teaching session?

a.

Warts can become malignant after 1 to 2 years and thus must be monitored closely.

b.

The only effective means of wart removal is by surgical excision.

c.

Drug therapy to remove a common wart may include systemic side effects.

d.

Electrodesiccation can be used to eradicate the common warts.

ANS: D

Electrodesiccation, along with freezing and surgical excision, can be used to treat the common wart.

DIF:Cognitive Level: ApplicationREF:pp. 752-753

TOP:Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pathophysiology

8.Contact dermatitis may be caused by chemical or plant irritation. What nonpharmacologic measure may aid in alleviating the problem?

a.

Determining causative agent

b.

Cleansing the skin area immediately

c.

Wearing protective gloves or clothing

d.

Applying a sterile dressing over the involved area

ANS: B

Cleansing is one of the chief methods to decrease the irritation that has been caused by contact dermatitis.

DIF:Cognitive Level: ApplicationREF:p. 754

TOP:Nursing Process: Analysis

MSC:CONTENT CATEGORY: Health Promotion and Maintenance

9.The client is being treated with clobetasol propionate (Clobex). In scheduling the clients next appointment with the primary care provider, the nurse recognizes that the clients lesions need to be reassessed in _____ weeks.

a.

2

b.

4

c.

6

d.

8

ANS: A

The lesions should be reassessed after 2 weeks of treatment with the medication.

DIF:Cognitive Level: ApplicationREF:pp. 750-752

TOP:Nursing Process: Planning

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

10.The client is being treated with etretinate (Tegison, Soriatane). She has been using the medication for 6 weeks and is concerned because she has not seen an improvement in her symptoms. The most accurate response from the nurse is that it may be _____ months for the client to notice an improvement in her symptoms.

a.

2

b.

8

c.

4

d.

6

ANS: D

Treatment with etretinate may take up to 6 months to produce a change in the clients symptoms.

DIF:Cognitive Level: ApplicationREF:pp. 750-752

TOP:Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

11.The nurse plans to monitor a client with second-degree burns for which adverse reaction to mafenide acetate (Sulfamylon)?

a.

Increased intraocular pressure

b.

Urinary retention

c.

Fluid retention

d.

Superinfection

ANS: D

Adverse reactions to mafenide acetate (Sulfamylon) include superinfection, respiratory alkalosis, blistering, and metabolic acidosis.

DIF:Cognitive Level: ApplicationREF:p. 757

TOP:Nursing Process: Planning

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

12.Silver sulfadiazine (Silvadene) is used for the treatment of second- and third-degree burns. The highest priority nursing intervention related to this drug is to monitor for:

a.

crystalluria.

b.

dehydration.

c.

headaches.

d.

hypertension.

ANS: A

Extended use of silver sulfadiazine may lead to crystalluria.

DIF:Cognitive Level: ApplicationREF:p. 757

TOP:Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

13.A client is ordered to receive isotretinoin. What is a priority diagnostic test for the nurse to complete before beginning therapy?

a.

Blood glucose level

b.

Pregnancy test

c.

Serum electrolytes

d.

Complete blood count

ANS: B

Isotretinoin is highly teratogenic and includes strict guidelines related to ensuring safe use. Female clients who are sexually active will be asked to take a pregnancy test.

DIF:Cognitive Level: ComprehensionREF:pp. 748-749

TOP:Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

Leave a Reply