Chapter 50 Nursing School Test Banks

 

1.

A patient has GERD and is taking ranitidine (Zantac). She continues to have gastric discomfort and asks whether she can take an antacid. Which of the following is an appropriate response by the nurse?

A)

Sure, you may take an antacid with ranitidine.

B)

No, the two drugs will work against each other.

C)

Yes, but be sure to wait at least 2 hours to take the antacid after you take the ranitidine.

D)

I wouldnt advise it. You may experience severe constipation.

2.

A nurse is planning care for a 59-year-old woman who is on ranitidine therapy. The nurse is concerned for the patients safety. Which of the following would be an appropriate nursing diagnosis?

A)

Diarrhea related to adverse effects of drug therapy

B)

Acute Pain related to adverse drug effects, headache

C)

Risk for Injury related to drug-induced somnolence, dizziness, confusion, or hallucinations

D)

Potential Complication: Electrolyte Imbalance related to hypophosphatemia, secondary to drug therapy

3.

A 42-year-old man is being treated for a peptic ulcer with ranitidine (Zantac) taken PO at bedtime. Even though few adverse effects are associated with this drug, one common adverse effect that can be severe is:

A)

Headache

B)

Irritability

C)

Dry mouth

D)

Heart palpitations

4.

A clinic nurse is planning care for a 68-year-old man who has been on omeprazole (Prilosec) therapy for heartburn for some time. Regarding the patients safety, which of the following would be a priority nursing action?

A)

Teach the patient to take omeprazole 1 hour before meals.

B)

Emphasize that the drug should not be crushed or chewed.

C)

Coordinate bone density testing for the patient.

D)

Monitor the patient for the development of diarrhea.

5.

A 32-year-old female executive comes to the clinic complaining of severe heartburn. The physician prescribes omeprazole (Prilosec). The patient is in tears and asks the nurse when the pain will go away. An appropriate response by the nurse will include which of the following?

A)

Some patients have taken omeprazole therapy as long as 5 years.

B)

Recommended time for therapy is usually between 2 and 8 weeks.

C)

Heartburn pain subsides within a few minutes of the first dose.

D)

Heartburn will decrease within a couple days of therapy.

6.

A patient has been prescribed rabeprazole (Aciphex). It will be important for the nurse to assess the patients drug history to determine if the patient is taking which of the following drugs?

A)

Levodopa

B)

Morphine

C)

Digoxin

D)

Dicyclomine hydrochloride

7.

A patient who takes aluminum hydroxide with magnesium hydroxide (Mylanta) frequently for upset stomach, heartburn, and sour stomach is seen regularly in the clinic. The nurse should assess which of the following?

A)

Blood glucose level

B)

Serum phosphate level

C)

Urine specific gravity

D)

Aspartate transaminase levels

8.

A 48- year-old woman who works as an office manager is prescribed metoclopramide (Reglan) for diabetic gastroparesis. The nurse will be sure to assess the patient for:

A)

Tachycardia

B)

Depression

C)

Hypotension

D)

Anemia

9.

A 52-year-old man is suffering from a deficiency of exocrine pancreatic secretions and is prescribed pancrelipase (Pancrease MT). Before the medication therapy begins, the nurse will assess for allergies related to:

A)

Ragweed

B)

Pollen

C)

Pork

D)

Shellfish

10.

A 29-year-old female patient has been prescribed orlistat (Xenical) for morbid obesity. The nurse is providing patient education concerning the drug. An important instruction to the patient would be to:

A)

Omit the dose if the meal does not contain fat.

B)

Take orlistat and multivitamins together.

C)

Take orlistat in one dose at breakfast.

D)

Omit the dose if the meal does not contain protein.

Answer Key

1.

C

2.

C

3.

A

4.

C

5.

B

6.

C

7.

B

8.

B

9.

C

10.

A

Page 1

Leave a Reply