Chapter 51 Nursing School Test Banks

 

1.

A 33-year-old woman has irritable bowel syndrome (IBS). The physician has prescribed simethicone (Mylicon) for her discomfort. Which of the following will the nurse monitor during the patients drug therapy?

A)

Drug toxicity

B)

Passing gas and belching

C)

Increased abdominal pain and vomiting

D)

Increased urine output

2.

A nurse is assessing a female patient who is taking diphenoxylate HCl with atropine sulfate. Which of the following would lead the nurse to suspect that she is experiencing an allergic reaction?

A)

Numbness of extremities

B)

Headache and lethargy

C)

Toxic megacolon

D)

Urticaria

3.

A 75-year-old woman is prescribed magnesium hydroxide for constipation. The nurses assessment reveals that the patient is being treated for rheumatoid arthritis and hypertension. The patient lives in assisted living and is on a low-sodium diet. Before the magnesium hydroxide therapy begins, it will be most important for the nurse to assess the patients:

A)

Home environment

B)

Diet

C)

Activity level

D)

Medication history

4.

It is determined that a patient, who is in a hepatic coma, needs a laxative. Lactulose is prescribed. Which of the following should the nurse monitor to assess the efficacy of the lactulose therapy?

A)

Water levels in the colon

B)

Oncotic pressure in the colon

C)

Blood ammonia levels

D)

Relief from symptoms

5.

A nurse is providing patient education for a patient who has been prescribed diphenoxylate HCl with atropine sulfate. Which of the following instructions would be important for self-administration of this drug?

A)

Take the drug with a meal.

B)

Take the drug with fruit juice.

C)

Decrease the dosage when the number of stools decreases.

D)

Continue therapy until the physician discontinues the drug.

6.

A 29-year-old woman has been prescribed alosetron (Lotronex) for irritable bowel syndrome. Before starting the drug therapy, the nurse will advise the patient about which of the following adverse effect(s)?

A)

Constipation

B)

Breathlessness and hypotension

C)

Hyperthyroidism

D)

Impaired cardiac function

7.

A 58-year-old man is prescribed dicyclomine (Bentyl) for irritable bowel syndrome. In which of the following conditions is dicyclomine therapy contraindicated?

A)

Hypertension

B)

Diabetes mellitus

C)

Glaucoma

D)

Rheumatoid arthritis

8.

Mesalamine (Asacol) is prescribed for a 22-year-old woman with Crohn disease. The nurse will discuss with the patient the possibility for which of the following adverse effects related to the new drug therapy?

A)

Hair loss

B)

Metallic taste

C)

Fatigue

D)

Increased appetite

9.

A patient develops diarrhea secondary to antibiotic therapy. He is to receive two tablets of diphenoxylate HCl with atropine sulfate (Lomotil) orally as needed for each loose stool. The nurse should inform him that he may experience:

A)

Dizziness

B)

Bradycardia

C)

Muscle aches

D)

Increase in appetite

10.

To maximize the therapeutic effect of HCl with atropine sulfate, the nurse will instruct the patient to take the medication:

A)

Once a day

B)

Twice a day

C)

Every 2 hours

D)

Four times a day

Answer Key

1.

C

2.

D

3.

D

4.

C

5.

C

6.

A

7.

C

8.

A

9.

A

10.

D

Page 1

Leave a Reply