Chapter 52 Nursing School Test Banks

 

1.

A nurse is caring for a 48-year-old woman who has been hospitalized for uncontrolled diabetes. Which of the following signs of hypoglycemia will the nurse be careful to observe for?

A)

Dry skin

B)

Blurred vision

C)

Fruity breath

D)

Flushing of the face

2.

A nurse is working with a newly diagnosed diabetic patient on understanding hypoglycemia and insulin reactions. Which of the following actions would be most important for the patient to understand concerning an insulin reaction?

A)

Inject a prescribed dose of insulin as soon as you suspect the reaction is occurring.

B)

Stay calm and still until the reaction subsides.

C)

Notify your physician immediately.

D)

Take an oral dose of some form of glucose.

3.

A nurse is providing patient education to a 13-year-old girl who was just diagnosed with type 1 diabetes mellitus. Which of the following statements by the patient will alert the nurse that special instructions regarding insulin are necessary?

A)

I walk two blocks to school every day.

B)

I am on the middle school track team.

C)

We live in a two-story house.

D)

My mother is going to give me my insulin.

4.

To minimize the risk of adverse effects of glucagon when given to an unconscious diabetic patient, as the patient regains consciousness, the nurse should:

A)

Administer calcium supplements.

B)

Position the patient in the side-lying position.

C)

Administer carbohydrates.

D)

Monitor for nausea and vomiting.

5.

A 59-year-old man with type 2 diabetes is prescribed metformin. When the patient returns to the clinic, he reports that he has lost 10 pounds in a month. How should the nurse respond?

A)

We should really report this to your physician. The metformin dosage will need to be decreased.

B)

We should really report this to your physician. He will likely change medications.

C)

Please continue taking the medication and monitoring your weight. This is an expected outcome of this drug therapy.

D)

You should discontinue this medication immediately. I will contact your physician.

6.

The physician has ordered a change of prescription from rapid-acting insulin to an intermediate-acting type. Which of the following adverse effects must the nurse closely monitor for in the patient?

A)

Bradycardia

B)

Lipodystrophy

C)

Hypoglycemia

D)

Hypotension

7.

A nurse is instructing a patient in the administration of regular insulin by the subcutaneous route. Which of the following strategies would the nurse suggest if the goal is to promote absorption of the regular insulin?

A)

Rotate injection sites by using the arm one day, the stomach the next day, and the thigh the day after and then repeating the cycle.

B)

Select one injection site for regular insulin injections and use it exclusively.

C)

Administer the medication 30 to 60 minutes after a meal.

D)

Select one anatomic area for regular insulin injections and then use serial locations within that area.

8.

A patient receives 25 units of NPH insulin at 7 AM. At what time of day should the nurse advise the patient to be alert for a potential hypoglycemic reaction?

A)

After breakfast

B)

Before lunch

C)

Late afternoon

D)

Bedtime

9.

A 37-year-old woman has been diagnosed with type 2 diabetes. She is prescribed metformin and exenatide. What special instructions should the nurse give the patient with regard to taking oral contraceptives along with her drug therapy for type 2 diabetes?

A)

Change your method of birth control.

B)

Take birth control pill 1 hour before taking the medications.

C)

Take birth control pill 1 hour after taking the medications.

D)

Take two birth control pills instead of one each day.

10.

A male patient is to begin glyburide (Diabeta) for type 2 diabetes. Before the drug therapy begins, a priority action by the nurse will be to assess the patients

A)

Blood pressure

B)

Potassium level

C)

Use of alcohol

D)

Use of salt in his diet

Answer Key

1.

B

2.

D

3.

B

4.

C

5.

C

6.

C

7.

D

8.

C

9.

B

10.

C

Page 1

Leave a Reply