Chapter 53: Female Reproductive Cycle I: Pregnancy and Preterm Labor Drugs Nursing School Test Banks

Kee: Pharmacology, 7th Edition

Chapter 53: Female Reproductive Cycle I: Pregnancy and Preterm Labor Drugs

Test Bank

MULTIPLE CHOICE

1. The client has been prescribed Doxylamine (Unisom) for treatment of nausea and vomiting during pregnancy. What aspect of the clients history will cause the nurse to contact the primary health care provider?

a.

Arthritis

b.

Depression

c.

Asthma

d.

Hyperglycemia

ANS: C

Doxylamine (Unisom) is contraindicated when for the client who has a history of acute asthma.

DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 806-807

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

2. The nurse is teaching a group of pregnant women the importance of adequate nutrition for the fetus. The nurse instructs the clients that folic acid deficiency during preconception and early in pregnancy can result in:

a.

skeletal defects.

b.

neural tube defects.

c.

intrauterine growth retardation.

d.

small-for-gestational-age infants.

ANS: B

Folic acid has been found to deter neural tube defects both preconception and during pregnancy.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: pp. 802, 804

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Health Promotion and Maintenance: Antepartal Care

3. A client is ordered to receive iron and antacids. The nurse teaches the client that iron and antacids should be administered:

a.

at the same time.

b.

2 hours apart.

c.

with the antacid first.

d.

with the iron first.

ANS: B

Antacids impair the absorption of iron, so they should be taken 2 hours apart.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 809

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

4. A client, 10 weeks pregnant, complains of severe nausea of pregnancy. Meclizine (Bonine) is prescribed. The client reports to the nurse that she has begun to experience dizziness. What is the highest priority nursing intervention?

a.

Contact the pharmacist; this indicates an overdosage of the medication.

b.

Contact the physician; this is an expected side effect of the medication.

c.

Contact the pharmacist; this indicates incorrect preparation of the medication.

d.

Contact the physician; this is an adverse reaction to the medication.

ANS: B

Dizziness has been found to be an expected side effect of the medication.

DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 806-807

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

5. A client complains of severe pregnancy-related nausea and is placed on Meclizine (Bonine). The nurse notes in the client history that the client is undergoing treatment for glaucoma. What is the highest priority nursing intervention?

a.

Recognize that one of the off-label uses for the drug is treatment of glaucoma.

b.

Contact the pharmacist; the dosage of the drug should be decreased when glaucoma is present.

c.

Recognize that use of the drug when glaucoma is present may result in a fatal reaction.

d.

Contact the physician; the drug should be used with caution when glaucoma is present.

ANS: D

The drug should be used with caution when the client has a history of glaucoma.

DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 806-807

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

6. Betamethasone (Celestone) is ordered for a client in preterm labor. The client asks the nurse what the medication will do to help her. The nurse explains to the client that the medication will:

a.

help her to breathe more effectively during the labor process.

b.

prevent her infant from developing respiratory distress syndrome.

c.

help her infant to breathe more effectively during the labor process.

d.

prevent her from developing congestive heart failure during labor.

ANS: B

The drug is used to prevent preterm infants from developing respiratory distress syndrome.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 816

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

7. A client is admitted to the labor and delivery unit and is being treated with terbutaline (Brethine). The nurse plans the clients care with the knowledge that this medication is used to:

a.

induce labor.

b.

decrease uterine contractions.

c.

stimulate fetal heart rate.

d.

enhance placental blood flow.

ANS: B

Terbutaline therapy is used to stop preterm labor.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 812

TOP: Nursing Process: Planning

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

8. The client is being treated with hydralazine hydrochloride (Apresoline). What would be a positive outcome for the client as a result of treatment with this medication?

a.

Diastolic BP is maintained between 90 and 110 mm Hg.

b.

Diastolic BP is maintained between 70 and 90 mm Hg.

c.

Systolic BP is maintained between 100 and 120 mm Hg.

d.

Systolic BP is maintained between 90 and 110 mm Hg.

ANS: A

The goal of treatment with this medication is to maintain the diastolic BP between 90 and 110 mm Hg.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 818

TOP: Nursing Process: Planning

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

9. A client diagnosed with pregnancy-induced hypertension (PIH) is treated with magnesium sulfate. The nurse tells the client that the purpose of this treatment is to:

a.

prolong labor.

b.

prevent seizures.

c.

increase blood pressure.

d.

stimulate urination.

ANS: B

The main goal of this medication is CNS depression to prevent seizure activity.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 818

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

10. A prenatal client discloses that she takes high doses of vitamins. Which is the most accurate instruction that the nurse can provide in response to the clients statement?

a.

High levels of vitamins may cause harm to the fetus.

b.

Only water-soluble vitamins may be harmful during pregnancy.

c.

Megadoses of vitamins are associated with positive birth outcomes.

d.

Vitamin supplementation is not needed during pregnancy.

ANS: A

Megadoses of vitamins and minerals during pregnancy will not improve health and may cause harm to the fetus, the pregnant client, or both. Large doses of vitamin A can be teratogenic, and excessive ingestion of vitamins D, E, and K may also be toxic.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 804

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

11. A pregnant woman experiences constipation. The nurse anticipates that which laxative may be used first after activity and dietary methods are unsuccessful?

a.

Mineral oil

b.

Psyllium (Metamucil)

c.

Lactulose

d.

Milk of magnesia

ANS: B

Bulk-forming laxatives, like Metamucil, should be tried first because they are not systemically absorbed.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 808

TOP: Nursing Process: Planning

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

12. The client is scheduled for treatment with betamethasone (Celestone). The nurse anticipates that this medication will be administered via the _____ route.

a.

oral

b.

intravenous

c.

intramuscular

d.

subcutaneous

ANS: C

The medication will be given intramuscularly for two doses.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 816

TOP: Nursing Process: Planning

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

13. The client is scheduled for treatment with betamethasone (Celestone). The nurse anticipates that the medication will be administered to the client during which week _____ or before of her pregnancy.

a.

38

b.

36

c.

35

d.

33

ANS: D

The medication is designed to be administered to the client during week 33 or earlier.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 816

TOP: Nursing Process: Planning

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

MULTIPLE RESPONSE

1. A young women in labor, G1P0, is diagnosed with pregnancy-induced hypertension (PIH). She is ordered to receive magnesium sulfate. What are the other components of her nursing care? (Select all that apply.)

a.

Maintaining a quiet environment

b.

Assessing vital signs and fetal heart tones frequently

c.

Providing large amounts of PO and IV fluids to maintain fluid volume

d.

Allowing the woman to ambulate ad lib

e.

Assessing for clonus and deep tendon reflexes

f.

Monitoring urine hourly for protein

ANS: A, B, E, F

The client would be prescribed bed rest and would receive maintenance fluids. Hypovolemia is not a problem with PIHhypertension is.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 818

TOP: Nursing Process: Planning

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

Copyright 2012, 2009, 2006, 2003 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.

Leave a Reply