Chapter 56: Drugs for Womens Reproductive Health and Menopause Nursing School Test Banks

Kee: Pharmacology, 7th Edition

Chapter 56: Drugs for Womens Reproductive Health and Menopause

Test Bank

MULTIPLE CHOICE

1. The client with _____ would not be a candidate for treatment with oral contraceptives.

a.

thromboembolic disease

b.

asthma

c.

gallbladder disease

d.

epilepsy

ANS: A

Thromboembolic disease is a contraindication for the pill.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 883

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

2. The client is being treated with conjugated estrogen (Prempro). She tells the nurse that she is also taking a tricyclic antidepressant. The nurse anticipates that the interaction of the two drugs may result in a(n):

a.

decreased amount of conjugated estrogen.

b.

decreased amount of the tricyclic antidepressant.

c.

anaphylactic reaction to the medication.

d.

toxic level of the medication.

ANS: D

Toxicity may develop when conjugated estrogens are combined with tricyclic antidepressants.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 883

TOP: Nursing Process: Planning

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

3. Which would be the highest priority health teaching about serious side effects of oral contraceptives?

a.

Severe abdominal pain should be reported.

b.

Constipation usually will occur in all clients.

c.

Hearing loss has been reported in some clients.

d.

Blood clots usually occur only if the client is obese.

ANS: A

As an outcome of the discussion about serious side effects, teach the client the acronym ACHES for dangerous side effects that must be reported to a health care provider:

A: Abdominal pain (severe)

C: Chest pain or shortness of breath

H: Headaches that are severe; dizziness, weakness, numbness, speech difficulties

E: Eye disorders including blurring or loss of vision

S: Severe leg pain or swelling in the calf or thigh

DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 877-878

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

4. The client tells the nurse that she has missed a dose of her progestin-only oral contraceptive. What is the most accurate instruction the nurse should provide?

a.

Take one tablet, discard missed tablet, continue schedule, but use secondary form of contraception until menses begin.

b.

Take two tablets daily for the next 2 days and resume regular schedule PLUS use a secondary form of contraception for the rest of the cycle.

c.

Take tablet as soon as realized and follow with next tablet at regular time PLUS use backup method of contraception for 48 hr.

d.

Start a new package of tablets 7 days after the last tablet was taken. Use another form of contraception until tablets have been taken for 7 consecutive days.

ANS: C

With progestin-only oral contraceptives, when the client misses a dose, she should take tablet as soon as realized and follow with next tablet at regular time PLUS use backup method of contraception for 48 hours.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 875

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

5. The client has been started in hormone replacement therapy with Menostar. The nurse is preparing a client instruction session on the medication and plans it with the knowledge that the drug is administered in the form of a:

a.

vaginal ring.

b.

matrix pouch.

c.

matrix patch.

d.

topical emulsion.

ANS: C

Menostar is administered as a once-weekly matrix patch.

DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 885-886

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

6. A client asks about the birth control known as the patch. The nurse plans a client teaching session about this medication with the knowledge that it:

a.

is effective for women of all body weights.

b.

works continuously, and there are no menstrual periods.

c.

is 50% effective in preventing pregnancy.

d.

may cause a localized skin reaction.

ANS: D

Patch-type birth control may cause a localized skin reaction when applied.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 872

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

7. A client makes various statements related to managing menopausal symptoms. Which statement indicates a need for further teaching?

a.

I know swimming will help prevent osteoporosis.

b.

I eat a diet high in calcium.

c.

I try to limit my red meat and sugar.

d.

I drink only occasional alcohol and caffeine.

ANS: A

Swimming is a nonweight-bearing exercise and does not assist in bone strengthening; a more effective choice would be walking or low-impact aerobics.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 888

TOP: Nursing Process: Assessment

MSC: CONTENT CATEGORY: Health Promotion and Maintenance: Aging

8. Which client would be at highest risk to develop osteoporosis?

a.

Average-sized African-American woman with two children

b.

Small-boned Hispanic woman who has had four pregnancies

c.

Small-boned Caucasian woman who has no children

d.

Average-sized Caucasian woman with one child and two pregnancies

ANS: C

Thin, fair, small-boned women are at highest risk to develop osteoporosis.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 881

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

9. The client tells the nurse that she has stopped spontaneous menstruation as part of the process of menopause. Regarding the need for contraception, what should be the nurses highest priority instruction to the client?

a.

Contraception is no longer necessary now that periods have stopped.

b.

Contraception should be used only if breakthrough bleeding occurs.

c.

Contraception should be used for 6 months after cessation of spontaneous menstruation.

d.

Contraception should be used until 1 year after cessation of spontaneous menstruation.

ANS: D

The nurse should stress the need for the client to use a method of contraception until one year after the cessation of spontaneous menstruation.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 888

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

10. The client is scheduled to begin hormone replacement therapy to treat menopausal symptoms. She questions the nurse about the length of time that she should expect to take the medication. The nurse plans a client teaching session with the knowledge that the most effective time period for the client to take the medication will be:

a.

for a lifetime.

b.

no longer than 5 years.

c.

a maximum of 10 years.

d.

no longer than 3 years.

ANS: B

Hormone therapy should be used only for the treatment of menopausal symptoms, at the lowest dose possible, for the shortest duration possible, usually less than 5 years.

DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 881-882

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

Copyright 2012, 2009, 2006, 2003 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.

Leave a Reply