Chapter 56 Nursing School Test Banks

 

1.

A nurse is caring for a patient who is at 28 weeks gestation and is receiving terbutaline (Brethine) to control preterm labor. Which of the following will the nurse continuously monitor?

A)

Maternal body temperature

B)

Fetal heart rate (FHR)

C)

Correct fetal position

D)

Fetal blood pressure

2.

A nurse is assigned to a patient who is at 32 weeks gestation and is receiving terbutaline (Brethine) IV for 24 hours to control preterm labor. Which of the following nursing actions will the nurse take to decrease the risk of hypotension and promote circulation to the fetus?

A)

Instruct the patient to lie on her back during the infusion.

B)

Instruct the patient to notify the nurse if she experiences palpitations.

C)

Instruct the patient to limit the amount of her fluid intake during the therapy.

D)

Instruct the patient to lie on her left side during the infusion.

3.

A woman who is at 31 weeks gestation comes to the clinic in labor. The physician decides to use terbutaline therapy before transferring the woman to the hospital. The patient is upset and confused and asks the nurse why she cant just have the baby, that its only 5 weeks early. An appropriate response by the nurse should be:

A)

This drug will make your delivery in a few days less painful.

B)

The drug that you are being given will prevent and control postpartum hemorrhage.

C)

The drug provides sufficient time for other medications to be given to improve your babys outcome.

D)

This drug helps induce uterine contractions and milk ejection for breast-feeding.

4.

A pregnant patient who has diabetes has been admitted to the hospital to begin labor. Since the patient has diabetes, the physician has decided to use oxytocin (Pitocin) to initiate labor contractions. When talking to the patient about the adverse effects of the drug, the nurse will inform her that the most severe adverse effect of the drug is:

A)

Reduced ability of the fetus to buffer the by-products of anaerobic metabolism

B)

Water intoxication

C)

Postpartum hemorrhage

D)

Abnormal atrioventricular rhythms

5.

A woman on oxytocin therapy is in the critical second stage of labor. The nurse will assess fetal heart rate and uterine activity every:

A)

1 minute

B)

5 minutes

C)

10 minutes

D)

15 minutes

6.

In a patient receiving oxytocin therapy, the nurse finds hyperstimulation of the uterus. In addition to discontinuing the drug and informing the prescriber, which of the following steps should the nurse take to minimize adverse effects to the mother and the baby?

A)

Decrease the administration of IV fluids.

B)

Administer magnesium sulfate using a tight face mask.

C)

Dilute terbutaline with saline and administer the drug.

D)

Place the patient in a left-lateral position.

7.

A woman who is at 30 weeks gestation has been on terbutaline therapy for 24 hours. The physician prescribes continuation of the therapy for the next 48 hours. Appropriate nursing action would be to:

A)

Encourage the patient to get into the semi-Fowler position.

B)

Hang another IV bag with medication using an IV pump.

C)

Plan to administer oral terbutaline.

D)

Dilute the medication with saline before adding it to the IV bag.

8.

A woman is receiving magnesium sulfate for intrapartum eclampsia. The patient is perspiring and her blood pressure is 88/50. The serum magnesium level is 10 mg/dL. The nurse will interpret these manifestations as:

A)

Common adverse effects of magnesium sulfate

B)

Magnesium sulfate toxicity

C)

A hypersensitivity reaction to magnesium sulfate

D)

An idiosyncratic reaction from the magnesium sulfate

9.

A patient is to start on misoprostol (Cytotec) therapy to produce uterine contractions. Before therapy begins, the nurse will assess which of the following?

A)

History of hypertension

B)

Mental status

C)

History of previous cesarean delivery

D)

Intake and output for the last 24 hours

10.

A nurse administers methylergonovine (Methergine) to a patient immediately after delivery of a normal, healthy baby boy. The nurse will advise her that she may experience which of the following common adverse effects of the drug?

A)

Tingling of the extremities

B)

Numbness

C)

An increase in blood pressure

D)

Diarrhea

Answer Key

1.

B

2.

D

3.

C

4.

B

5.

B

6.

D

7.

C

8.

B

9.

C

10.

C

Page 1

Leave a Reply