Chapter 57: Care of Patients with Inflammatory Intestinal Disorders Nursing School Test Banks

Chapter 57: Care of Patients with Inflammatory Intestinal Disorders
Ignatavicius: Medical-Surgical Nursing, 8th Edition

MULTIPLE CHOICE

1. A nurse assesses a client who has appendicitis. Which clinical manifestation should the nurse expect to find?
a. Severe, steady right lower quadrant pain
b. Abdominal pain associated with nausea and vomiting
c. Marked peristalsis and hyperactive bowel sounds
d. Abdominal pain that increases with knee flexion
ANS: A
Right lower quadrant pain, specifically at McBurneys point, is characteristic of appendicitis. Usually if nausea and vomiting begin first, the client has gastroenteritis. Marked peristalsis and hyperactive bowel sounds are not indicative of appendicitis. Abdominal pain due to appendicitis decreases with knee flexion.

DIF: Remembering/Knowledge REF: 1169
KEY: Inflammatory bowel disorder| assessment/diagnostic examination
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Assessment
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Physiological Adaptation

2. A nurse cares for an older adult client who has Salmonella food poisoning. The clients vital signs are heart rate: 102 beats/min, blood pressure: 98/55 mm Hg, respiratory rate: 22 breaths/min, and oxygen saturation: 92%. Which action should the nurse complete first?
a. Apply oxygen via nasal cannula.
b. Administer intravenous fluids.
c. Provide perineal care with a premedicated wipe.
d. Teach proper food preparation to prevent contamination.
ANS: B
Dehydration caused by diarrhea can occur quickly in older clients with Salmonella food poisoning, so maintenance of fluid balance is a high priority. Monitoring vital signs and providing perineal care are important nursing actions but are of lower priority than fluid replacement. The nurse should teach the client about proper hand hygiene to prevent the spread of infection, and preparation of food and beverages to prevent contamination.

DIF: Applying/Application REF: 1173
KEY: Inflammatory bowel disorder| hydration
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Implementation
NOT: Client Needs Category: Safe and Effective Care Environment: Management of Care

3. A nurse teaches a client who has viral gastroenteritis. Which dietary instruction should the nurse include in this clients teaching?
a. Drink plenty of fluids to prevent dehydration.
b. You should only drink 1 liter of fluids daily.
c. Increase your protein intake by drinking more milk.
d. Sips of cola or tea may help to relieve your nausea.
ANS: A
The client should drink plenty of fluids to prevent dehydration. Milk products may not be tolerated. Caffeinated beverages increase intestinal motility and should be avoided.

DIF: Applying/Application REF: 1173
KEY: Inflammatory bowel disorder| nutritional requirements
MSC: Integrated Process: Teaching/Learning
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Basic Care and Comfort

4. After teaching a client who was hospitalized for Salmonella food poisoning, a nurse assesses the clients understanding. Which statement made by the client indicates a need for additional teaching?
a. I will let my husband do all of the cooking for my family.
b. Ill take the ciprofloxacin until the diarrhea has resolved.
c. I should wash my hands with antibacterial soap before each meal.
d. I must place my dishes into the dishwasher after each meal.
ANS: B
Ciprofloxacin should be taken for 10 to 14 days to treat Salmonella infection, and should not be stopped once the diarrhea has cleared. Clients should be advised to take the entire course of medication. People with Salmonella should not prepare foods for others because the infection may be spread in this way. Hands should be washed with antibacterial soap before and after eating to prevent spread of the bacteria. Dishes and eating utensils should not be shared and should be cleaned thoroughly. Clients can be carriers for up to 1 year.

DIF: Applying/Application REF: 1173
KEY: Inflammatory bowel disorder| medications| antibiotics| medication safety
MSC: Integrated Process: Teaching/Learning
NOT: Client Needs Category: Health Promotion and Maintenance

5. A nurse assesses a client who is hospitalized with an exacerbation of Crohns disease. Which clinical manifestation should the nurse expect to find?
a. Positive Murphys sign with rebound tenderness to palpitation
b. Dull, hypoactive bowel sounds in the lower abdominal quadrants
c. High-pitched, rushing bowel sounds in the right lower quadrant
d. Reports of abdominal cramping that is worse at night
ANS: C
The nurse expects high-pitched, rushing bowel sounds due to narrowing of the bowel lumen in Crohns disease. A positive Murphys sign is indicative of gallbladder disease, and rebound tenderness often indicates peritonitis. Dullness in the lower abdominal quadrants and hypoactive bowel sounds are not commonly found with Crohns disease. Nightly worsening of abdominal cramping is not consistent with Crohns disease.

DIF: Applying/Application REF: 1182
KEY: Crohns disease| assessment/diagnostic examination
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Analysis
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Physiological Adaptation

6. After teaching a client with diverticular disease, a nurse assesses the clients understanding. Which menu selection made by the client indicates the client correctly understood the teaching?
a. Roasted chicken with rice pilaf and a cup of coffee with cream
b. Spaghetti with meat sauce, a fresh fruit cup, and hot tea
c. Garden salad with a cup of bean soup and a glass of low-fat milk
d. Baked fish with steamed carrots and a glass of apple juice
ANS: D
Clients who have diverticular disease are prescribed a low-residue diet. Whole grains (rice pilaf), uncooked fruits and vegetables (salad, fresh fruit cup), and high-fiber foods (cup of bean soup) should be avoided with a low-residue diet. Canned or cooked vegetables are appropriate. Apple juice does not contain fiber and is acceptable for a low-residue diet.

DIF: Applying/Application REF: 1187
KEY: Diverticular disease| nutritional requirements
MSC: Integrated Process: Teaching/Learning
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Basic Care and Comfort

7. A nurse cares for a teenage girl with a new ileostomy. The client states, I cannot go to prom with an ostomy. How should the nurse respond?
a. Sure you can. Purchase a prom dress one size larger to hide the ostomy appliance.
b. The pouch wont be as noticeable if you avoid broccoli and carbonated drinks prior to the prom.
c. Lets talk to the enterostomal therapist about options for ostomy supplies and dress styles.
d. You can remove the pouch from your ostomy appliance when you are at the prom so that it is less noticeable.
ANS: C
The ostomy nurse is a valuable resource for clients, providing suggestions for supplies and methods to manage the ostomy. A larger dress size will not necessarily help hide the ostomy appliance. Avoiding broccoli and carbonated drinks does not offer reassurance for the client. Ileostomies have an almost constant liquid effluent, so pouch removal during the prom is not feasible.

DIF: Applying/Application REF: 1180
KEY: Ostomy care| coping MSC: Integrated Process: Caring
NOT: Client Needs Category: Safe and Effective Care Environment: Management of Care

8. After teaching a client with perineal excoriation caused by diarrhea from acute gastroenteritis, a nurse assesses the clients understanding. Which statement by the client indicates a need for additional teaching?
a. Ill rinse my rectal area with warm water after each stool and apply zinc oxide ointment.
b. I will clean my rectal area thoroughly with toilet paper after each stool and then apply aloe vera gel.
c. I must take a sitz bath three times a day and then pat my rectal area gently but thoroughly to make sure I am dry.
d. I shall clean my rectal area with a soft cotton washcloth and then apply vitamin A and D ointment.
ANS: B
Toilet paper can irritate the sensitive perineal skin, so warm water rinses or soft cotton washcloths should be used instead. Although aloe vera may facilitate healing of superficial abrasions, it is not an effective skin barrier for diarrhea. Skin barriers such as zinc oxide and vitamin A and D ointment help protect the rectal area from the excoriating effects of liquid stools. Patting the skin is recommended instead of rubbing the skin dry.

DIF: Applying/Application REF: 1179
KEY: Bowel care| inflammatory bowel disorder
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Evaluation
NOT: Client Needs Category: Safe and Effective Care Environment: Management of Care

9. After teaching a client who is prescribed adalimumab (Humira) for severe ulcerative colitis, the nurse assesses the clients understanding. Which statement made by the client indicates a need for additional teaching?
a. I will avoid large crowds and people who are sick.
b. I will take this medication with my breakfast each morning.
c. Nausea and vomiting are common side effects of this drug.
d. I must wash my hands after I play with my dog.
ANS: B
Adalimumab (Humira) is an immune modulator that must be given via subcutaneous injection. It does not need to be given with food or milk. Nausea and vomiting are two common side effects. Adalimumab can cause immune suppression, so clients receiving the medication should avoid large crowds and people who are sick, and should practice good handwashing.

DIF: Applying/Application REF: 1183
KEY: Ulcerative colitis| medication safety
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Evaluation
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

10. A nurse cares for a client who is prescribed mesalamine (Asacol) for ulcerative colitis. The client states, I am having trouble swallowing this pill. Which action should the nurse take?
a. Contact the clinical pharmacist and request the medication in suspension form.
b. Empty the contents of the capsule into applesauce or pudding for administration.
c. Ask the health care provider to prescribe the medication as an enema instead.
d. Crush the pill carefully and administer it in applesauce or pudding.
ANS: C
Asacol is the oral formula for mesalamine and is produced as an enteric-coated pill that should not be crushed, chewed, or broken. Asacol is not available as a suspension or elixir. If the client is unable to swallow the Asacol pill, a mesalamine enema (Rowasa) may be administered instead, with a providers order.

DIF: Applying/Application REF: 1176
KEY: Ulcerative colitis| medication safety
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Implementation
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

11. A nurse assesses a client who has ulcerative colitis and severe diarrhea. Which assessment should the nurse complete first?
a. Inspection of oral mucosa
b. Recent dietary intake
c. Heart rate and rhythm
d. Percussion of abdomen
ANS: C
Although the client with severe diarrhea may experience skin irritation and hypovolemia, the client is most at risk for cardiac dysrhythmias secondary to potassium and magnesium loss from severe diarrhea. The client should have her or his electrolyte levels monitored, and electrolyte replacement may be necessary. Oral mucosa inspection, recent dietary intake, and abdominal percussion are important parts of physical assessment but are lower priority for this client than heart rate and rhythm.

DIF: Applying/Application REF: 1172
KEY: Ulcerative colitis| hydration
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Assessment
NOT: Client Needs Category: Safe and Effective Care Environment: Management of Care

12. A nurse assesses a client with Crohns disease and colonic strictures. Which clinical manifestation should alert the nurse to urgently contact the health care provider?
a. Distended abdomen
b. Temperature of 100.0 F (37.8 C)
c. Loose and bloody stool
d. Lower abdominal cramps
ANS: A
The presence of strictures predisposes the client to intestinal obstruction. Abdominal distention may indicate that the client has developed an obstruction of the large bowel, and the clients provider should be notified right away. Low-grade fever, bloody diarrhea, and abdominal cramps are common symptoms of Crohns disease.

DIF: Applying/Application REF: 1179
KEY: Crohns disease| assessment/diagnostic examination
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Analysis
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Reduction of Risk Potential

13. A nurse reviews the chart of a client who has Crohns disease and a draining fistula. Which documentation should alert the nurse to urgently contact the provider for additional prescriptions?
a. Serum potassium of 2.6 mEq/L
b. Client ate 20% of breakfast meal
c. White blood cell count of 8200/mm3
d. Clients weight decreased by 3 pounds
ANS: A
Fistulas place the client with Crohns disease at risk for hypokalemia which can lead to serious dysrhythmias. This potassium level is low and should cause the nurse to intervene. The white blood cell count is normal. The other two findings are abnormal and also warrant intervention, but the potassium level takes priority.

DIF: Applying/Application REF: 1184
KEY: Crohns disease| electrolyte imbalance
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Analysis
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Reduction of Risk Potential

14. After teaching a client who has a new colostomy, the nurse provides feedback based on the clients ability to complete self-care activities. Which statement should the nurse include in this feedback?
a. I realize that you had a tough time today, but it will get easier with practice.
b. You cleaned the stoma well. Now you need to practice putting on the appliance.
c. You seem to understand what I taught you today. What else can I help you with?
d. You seem uncomfortable. Do you want your daughter to care for your ostomy?
ANS: B
The nurse should provide both approval and room for improvement in feedback after a teaching session. Feedback should be objective and constructive, and not evaluative. Reassuring the client that things will improve does not offer anything concrete for the client to work on, nor does it let him or her know what was done well. The nurse should not make the client convey learning needs because the client may not know what else he or she needs to understand. The client needs to become the expert in self-management of the ostomy, and the nurse should not offer to teach the daughter instead of the client.

DIF: Applying/Application REF: 1179
KEY: Ostomy care| psychosocial response| coping
MSC: Integrated Process: Teaching/Learning
NOT: Client Needs Category: Health Promotion and Maintenance

15. A nurse assesses a client who is hospitalized for botulism. The clients vital signs are temperature: 99.8 F (37.6 C), heart rate: 100 beats/min, respiratory rate: 10 breaths/min, and blood pressure: 100/62 mm Hg. Which action should the nurse take?
a. Decrease stimulation and allow the client to rest.
b. Stay with the client while another nurse calls the provider.
c. Increase the clients intravenous fluid replacement rate.
d. Check the clients blood glucose and administer orange juice.
ANS: B
A client with botulism is at risk for respiratory failure. This clients respiratory rate is slow, which could indicate impending respiratory distress or failure. The nurse should remain with the client while another nurse notifies the provider. The nurse should monitor and document the IV infusion per protocol, but this client does not require additional intravenous fluids. Allowing the client to rest or checking the clients blood glucose and administering orange juice are not appropriate actions.

DIF: Applying/Application REF: 1191
KEY: Inflammatory bowel disorder| respiratory distress/failure
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Analysis
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Reduction of Risk Potential

16. After teaching a client who has diverticulitis, a nurse assesses the clients understanding. Which statement made by the client indicates a need for additional teaching?
a. Ill ride my bike or take a long walk at least three times a week.
b. I must try to include at least 25 grams of fiber in my diet every day.
c. I will take a laxative nightly at bedtime to avoid becoming constipated.
d. I should use my legs rather than my back muscles when I lift heavy objects.
ANS: C
Laxatives are not recommended for clients with diverticulitis because they can increase pressure in the bowel, causing additional outpouching of the lumen. Exercise and a high-fiber diet are recommended for clients with diverticulitis because they promote regular bowel function. Using the leg muscles rather than the back for lifting prevents abdominal straining.

DIF: Applying/Application REF: 1187
KEY: Diverticulitis| medication
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Evaluation
NOT: Client Needs Category: Health Promotion and Maintenance

17. A nurse cares for a client who has a Giardia infection. Which medication should the nurse anticipate being prescribed for this client?
a. Metronidazole (Flagyl)
b. Ciprofloxacin (Cipro)
c. Sulfasalazine (Azulfidine)
d. Ceftriaxone (Rocephin)
ANS: A
Metronidazole is the drug of choice for a Giardia infection. Ciprofloxacin and ceftriaxone are antibiotics used for bacterial infections. Sulfasalazine is used for ulcerative colitis and Crohns disease.

DIF: Remembering/Knowledge REF: 1190
KEY: Parasitic infection| medication
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Planning
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

18. A nurse cares for a client who has food poisoning resulting from a Clostridium botulinum infection. Which assessment should the nurse complete first?
a. Heart rate and rhythm
b. Bowel sounds
c. Urinary output
d. Respiratory rate
ANS: D
Severe infection with C. botulinum can lead to respiratory failure, so assessments of oxygen saturation and respiratory rate are of high priority for clients with suspected C. botulinum infection. The other assessments may be completed after the respiratory system has been assessed.

DIF: Applying/Application REF: 1191
KEY: Hydration| inflammatory bowel disorder
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Assessment
NOT: Client Needs Category: Safe and Effective Care Environment: Management of Care

19. A nurse plans care for a client with Crohns disease who has a heavily draining fistula. Which intervention should the nurse indicate as the priority action in this clients plan of care?
a. Low-fiber diet
b. Skin protection
c. Antibiotic administration
d. Intravenous glucocorticoids
ANS: B
Protecting the clients skin is the priority action for a client who has a heavily draining fistula. Intestinal fluid enzymes are caustic and can cause skin breakdown or fungal infections if the skin is not protected. The plan of care for a client who has Crohns disease includes adequate nutrition focused on high-calorie, high-protein, high-vitamin, and low-fiber meals, antibiotic administration, and glucocorticoids.

DIF: Applying/Application REF: 1181
KEY: Crohns disease| bowel care
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Planning
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Reduction of Risk Potential

20. A nurse assesses a client who is recovering from an ileostomy placement. Which clinical manifestation should alert the nurse to urgently contact the health care provider?
a. Pale and bluish stoma
b. Liquid stool
c. Ostomy pouch intact
d. Blood-smeared output
ANS: A
The nurse should assess the stoma for color and contact the health care provider if the stoma is pale, bluish, or dark. The nurse should expect the client to have an intact ostomy pouch with dark green liquid stool that may contain some blood.

DIF: Applying/Application REF: 1177
KEY: Ostomy care| postoperative nursing
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Analysis
NOT: Client Needs Category: Safe and Effective Care Environment: Management of Care

21. A nurse cares for a client with a new ileostomy. The client states, I dont think my friends will accept me with this ostomy. How should the nurse respond?
a. Your friends will be happy that you are alive.
b. Tell me more about your concerns.
c. A therapist can help you resolve your concerns.
d. With time you will accept your new body.
ANS: B
Social anxiety and apprehension are common in clients with a new ileostomy. The nurse should encourage the client to discuss concerns. The nurse should not minimize the clients concerns or provide false reassurance.

DIF: Applying/Application REF: 1180
KEY: Ostomy care| coping| support MSC: Integrated Process: Caring
NOT: Client Needs Category: Psychosocial Integrity

22. A nurse cares for a client with ulcerative colitis. The client states, I feel like I am tied to the toilet. This disease is controlling my life. How should the nurse respond?
a. Lets discuss potential factors that increase your symptoms.
b. If you take the prescribed medications, you will no longer have diarrhea.
c. To decrease distress, do not eat anything before you go out.
d. You must retake control of your life. I will consult a therapist to help.
ANS: A
Clients with ulcerative colitis often express that the disorder is disruptive to their lives. Stress factors can increase symptoms. These factors should be identified so that the client will have more control over his or her condition. Prescription medications and anorexia will not eliminate exacerbations. Although a therapist may assist the client, this is not an appropriate response.

DIF: Applying/Application REF: 1180
KEY: Ulcerative colitis| coping MSC: Integrated Process: Caring
NOT: Client Needs Category: Psychosocial Integrity

MULTIPLE RESPONSE

1. After teaching a client with a parasitic gastrointestinal infection, a nurse assesses the clients understanding. Which statements made by the client indicate that the client correctly understands the teaching? (Select all that apply.)
a. Ill have my housekeeper keep my toilet clean.
b. I must take a shower or bathe every day.
c. I should have my well water tested.
d. I will ask my sexual partner to have a stool test.
e. I must only eat raw vegetables from my own garden.
ANS: B, C, D
Parasitic infections can be transmitted to other people. The client himself or herself should keep the toilet area clean instead of possibly exposing another person to the disease. Parasites are transmitted via unclean water sources and sexual practices with rectal contact. The client should test his or her well water and ask sexual partners to have their stool examined for parasites. Raw vegetables are not associated with parasitic gastrointestinal infections. The client can eat vegetables from the store or a home garden as long as the water source is clean.

DIF: Applying/Application REF: 1190
KEY: Parasitic infection| infection control
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Evaluation
NOT: Client Needs Category: Safe and Effective Care Environment: Safety and Infection Control

2. A nurse teaches a client how to avoid becoming ill with Salmonella infection again. Which statements should the nurse include in this clients teaching? (Select all that apply.)
a. Wash leafy vegetables carefully before eating or cooking them.
b. Do not ingest water from the garden hose or the pool.
c. Wash your hands before and after using the bathroom.
d. Be sure meat is cooked to the proper temperature.
e. Avoid eating eggs that are sunny side up or undercooked.
ANS: A, C, D, E
Salmonella is usually contracted via contaminated eggs, beef, poultry, and green leafy vegetables. It is not transmitted through water in garden hoses or pools. Clients should wash leafy vegetables well, wash hands before and after using the restroom, make sure meat and eggs are cooked properly, and, because it can be transmitted by flies, keep flies off of food.

DIF: Applying/Application REF: 1191
KEY: Inflammatory bowel disorder| infection control
MSC: Integrated Process: Teaching/Learning
NOT: Client Needs Category: Safe and Effective Care Environment: Safety and Infection Control

3. A nurse teaches a community group ways to prevent Escherichia coli infection. Which statements should the nurse include in this groups teaching? (Select all that apply.)
a. Wash your hands after any contact with animals.
b. It is not necessary to buy a meat thermometer.
c. Stay away from people who are ill with diarrhea.
d. Use separate cutting boards for meat and vegetables.
e. Avoid swimming in backyard pools and using hot tubs.
ANS: A, D
Washing hands after contact with animals and using separate cutting boards for meat and other foods will help prevent E. coli infection. The other statements are not related to preventing E. coli infection.

DIF: Applying/Application REF: 1172
KEY: Inflammatory bowel disorder| infection control
MSC: Integrated Process: Teaching/Learning
NOT: Client Needs Category: Safe and Effective Care Environment: Safety and Infection Control

4. A nurse teaches a community group about food poisoning and gastroenteritis. Which statements should the nurse include in this groups teaching? (Select all that apply.)
a. Rotavirus is more common among infants and younger children.
b. Escherichia coli diarrhea is transmitted by contact with infected animals.
c. To prevent E. coli infection, dont drink water when swimming.
d. Clients who have botulism should be quarantined within their home.
e. Parasitic diseases may not show up for 1 to 2 weeks after infection.
ANS: A, C, E
Rotavirus is more common among the youngest of clients. Not drinking water while swimming can help prevent E. coli infection. Parasitic diseases may take up to 2 weeks to become symptomatic. People with botulism need to be hospitalized to monitor for respiratory failure and paralysis. Escherichia coli is not transmitted by contact with infected animals.

DIF: Applying/Application REF: 1172
KEY: Inflammatory bowel disorder| infection control
MSC: Integrated Process: Teaching/Learning
NOT: Client Needs Category: Health Promotion and Maintenance

5. After teaching a client with an anal fissure, a nurse assesses the clients understanding. Which client actions indicate that the client correctly understands the teaching? (Select all that apply.)
a. Taking a warm sitz bath several times each day
b. Utilizing a daily enema to prevent constipation
c. Using bulk-producing agents to aid elimination
d. Self-administering anti-inflammatory suppositories
e. Taking a laxative each morning
ANS: A, C, D
Taking warm sitz baths each day, using bulk-producing agents, and administering anti-inflammatory suppositories are all appropriate actions for the client with an anal fissure. The client should not use enemas or laxatives to promote elimination, but rather should rely on bulk-producing agents such as psyllium hydrophilic mucilloid (Metamucil).

DIF: Applying/Application REF: 1189
KEY: Skin lesions/wounds| bowel care
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Evaluation
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Basic Care and Comfort

6. A nurse assesses a client with peritonitis. Which clinical manifestations should the nurse expect to find? (Select all that apply.)
a. Distended abdomen
b. Inability to pass flatus
c. Bradycardia
d. Hyperactive bowel sounds
e. Decreased urine output
ANS: A, B, E
A client with peritonitis may present with a distended abdomen, diminished bowel sounds, inability to pass flatus or feces, tachycardia, and decreased urine output secondary to dehydration. Bradycardia and hyperactive bowel sounds are not associated with peritonitis.

DIF: Remembering/Knowledge REF: 1170
KEY: Inflammatory bowel disorder| assessment/diagnostic examination
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Assessment
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Physiological Adaptation

7. A nurse assesses a client with ulcerative colitis. Which complications are paired correctly with their physiologic processes? (Select all that apply.)
a. Lower gastrointestinal bleeding Erosion of the bowel wall
b. Abscess formation Localized pockets of infection develop in the ulcerated bowel lining
c. Toxic megacolon Transmural inflammation resulting in pyuria and fecaluria
d. Nonmechanical bowel obstruction Paralysis of colon resulting from colorectal cancer
e. Fistula Dilation and colonic ileus caused by paralysis of the colon
ANS: A, B, D
Lower GI bleeding can lead to erosion of the bowel wall. Abscesses are localized pockets of infection that develop in the ulcerated bowel lining. Nonmechanical bowel obstruction is paralysis of the colon that results from colorectal cancer. When the inflammation is transmural, fistulas can occur between the bowel and bladder resulting in pyuria and fecaluria. Paralysis of the colon causing dilation and subsequent colonic ileus is known as a toxic megacolon.

DIF: Understanding/Comprehension REF: 1181 KEY: Ulcerative colitis
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Analysis
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Physiological Adaptation

SHORT ANSWER

1. A nurse cares for a client who is prescribed 5 mg/kg of infliximab (Remicade) intravenously. The client weighs 110 lbs and the pharmacy supplies infliximab 100 mg/10 mL solution. How many milliliters should the nurse administer to this client? (Record your answer using a whole number.) ____ mL

ANS:
25 mL
100 lb = 50 kg.
50 kg 5 mg/kg = 250 mg.

DIF: Applying/Application REF: 1176 KEY: Medication safety
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Implementation
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

Leave a Reply