Chapter 58: Drugs for Disorders in Womens Health, Infertility, and Sexually Transmitted Infections Nursing School Test Banks

Kee: Pharmacology, 7th Edition

Chapter 58: Drugs for Disorders in Womens Health, Infertility, and Sexually Transmitted Infections

Test Bank

MULTIPLE CHOICE

1. The client elects to receive Gardasil. The client chooses to begin the drug series in January. The nurse plans the clients schedule of administration, recognizing that which would be the correct time and route for the client to receive the medication?

a.

Subcutaneous injections given in January, February, and March

b.

Intramuscular injections given in January, March, and June

c.

Tablets given in January, March, and May

d.

Tablets given in January, February, and March

ANS: B

Gardasil should be administered in three separate intramuscular injections in the upper arm over a 6-month period, with the first dose at an elected date, the second dose 2 months after the first dose, and the third dose 6 months after the first dose.

DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 917, 921

TOP: Nursing Process: Planning

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

2. The client has been diagnosed with syphilis. The infective process for this client is known to be greater than 1 year. Because of the type and length of the infectious process, the nurse anticipates that the type of drug to administer and the time of administration will be:

a.

spectinomycin IM once in the early stage of the disease.

b.

doxycycline IM once weekly for 3 weeks.

c.

probenecid IM once in the early stage of the disease.

d.

benzathine penicillin G IM once weekly for 3 weeks.

ANS: D

The drug of choice for syphilis is benzathine penicillin G 2.4 million units given IM once in the early stage of syphilis. If the infective process is known to be greater than 1 year, benzathine penicillin G 2.4 million units is given IM once weekly for 3 weeks.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 917

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

3. The client has been started on clomiphene citrate (Clomid). She has been taking 50 mg/d of the medication and has not started to ovulate. The nurse plans to discuss with the client the next step in the course of treatment. The highest priority instruction that the nurse should give the client is to expect the physician to:

a.

most likely decrease the dosage.

b.

discontinue the medication.

c.

most likely increase the dosage.

d.

most likely start the client on a second drug.

ANS: C

If ovulation does not occur with 50 mg/d, increase next course to 100 mg/d.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 912

TOP: Nursing Process: Planning

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

4. The client is scheduled to begin treatment with clomiphene citrate (Clomid). Which aspect of the clients medical history would cause the nurse to contact the primary care provider?

a.

Cardiac arrhythmia

b.

Fibroid tumors

c.

Hypertension

d.

Underweight

ANS: B

Clomid is contraindicated when the client has experienced fibroids.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 912

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

5. A client has been receiving treatment with clomiphene citrate (Clomid). She complains to the nurse of experiencing hair loss. What is the highest priority action on the part of the nurse?

a.

Explain to the client that this is an expected side effect of the medication.

b.

Call the pharmacist; this is indicative of an error in the preparation of the medication.

c.

Call the physician; the client is experiencing an anaphylactic reaction to the medication.

d.

Call the physician; the client is experiencing an adverse reaction to the medication.

ANS: D

Hair loss would be indicative of an adverse reaction to the medication.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 912

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

6. The client is 3 months pregnant and has just been diagnosed with trichomoniasis at the health clinic. She asks the nurse if she should ask her personal physician for a prescription for metronidazole. What is the nurses response?

a.

Metronidazole can be used to treat a pregnant woman after the second trimester.

b.

Metronidazole can be used to treat a pregnant woman if she has no complications.

c.

Metronidazole can be used to treat a pregnant woman after the first trimester.

d.

Metronidazole should never be used to treat a pregnant woman.

ANS: C

The medication can be used with pregnant women after the first trimester.

DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 918-920

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

7. The client has been diagnosed with chancrous lesions. In instructing the client about caring for the lesions, what is the nurses highest priority instruction?

a.

Use compresses to remove the necrotic material.

b.

Apply azithromycin ointment to the lesions daily.

c.

Do not remove the crust over the lesions.

d.

Report any sign of necrosis to the physician.

ANS: A

Compresses should be used to remove the necrotic material, and ulcerative lesions should be cleaned three times daily.

DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 918-920

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

8. The client reports experiencing recurrent bouts of candidiasis. The highest priority action on the part of the nurse is to:

a.

refer the client to the primary care provider for a medication change.

b.

explain to the client that the condition may be difficult to eradicate.

c.

determine whether the client is compliant with taking medication.

d.

refer the client to the primary care provider for further testing.

ANS: D

Recurrent bouts of candidiasis may be indicative of diabetes or HIV infection.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 910

TOP: Nursing Process: Intervention

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

9. The client is being treated with metronidazole. The nurse is preparing an instructional session on dietary restrictions with this drug. What is the highest priority instruction regarding diet?

a.

Consume a high-potassium diet during treatment and for 1 month afterward.

b.

Consume a low-sodium diet during treatment and for 1 month afterward.

c.

Avoid all products containing alcohol during treatment and for 3 days afterward.

d.

Avoid all products containing vitamin C during treatment and for 3 days afterward.

ANS: C

All products containing alcohol should be avoided during treatment and for 3 days after use when taking oral metronidazole and tinidazole.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 910

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

10. The client is being treated with recombinant hCG (Ovidrel) as an ovulatory stimulant. She is concerned about risks that are associated with the drug. The nurse should verify that the client has been instructed by her primary care provider regarding the possibility that:

a.

the drug is teratogenic.

b.

multiple gestation could occur.

c.

the drug is carcinogenic.

d.

pregnancy loss could occur.

ANS: B

Multiple gestation is known to be a risk with this recombinant hCG (Ovidrel).

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 913

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

11. The client is a devout Catholic and has expressed great anxiety regarding the use of treatment for her infertility. The nurse should plan the clients care with the knowledge that the Catholic church:

a.

supports of the use of reproductive technologies.

b.

does not support the use of treatment for anxiety.

c.

supports use of reproductive technology for procreation.

d.

does not support the use of reproductive technologies.

ANS: D

The Catholic church does not support the use of reproductive technologies; thus, the client may suffer anxiety or guilt if she opts to use them.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 916

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

MULTIPLE RESPONSE

1. Many sexually transmitted infections (STIs) are treated pharmacologically. Which STIs are eradicated using medication therapies? (Select all that apply.)

a.

Chlamydia

b.

Syphilis

c.

HIV/AIDS

d.

Herpes simplex virus

e.

Gonorrhea

f.

Candidiasis

g.

Genital warts

ANS: A, B, E, F

These illnesses can be eradicated with medications. Genital warts are caused by human papillomavirus, and no medication eradicates this.

DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 918-920

TOP: Nursing Process: Planning

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

Copyright 2012, 2009, 2006, 2003 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.

Leave a Reply