Chapter 6: Complementary and Alternative Therapies Nursing School Test Banks

Chapter 6: Complementary and Alternative Therapies
Test Bank

MULTIPLE CHOICE

1. For a client with a sleep disorder, which CAM therapy could be used safely without interference with any allopathic methods of treatment?
a. Progressive relaxation
b. Dietary supplements
c. Herbal supplements
d. Aromatherapy
ANS: A
Progressive relaxation is noninvasive in that it uses deep breathing and conscious muscle relaxation and therefore would not interfere with allopathic methods of treatment. Dietary and herbal supplements can interfere with other medications (allopathic therapy) that may be taken by this client. Aromatherapy could interfere with this clients allopathic treatment if he is being treated for allergies.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 63 OBJ: 8
TOP: CAM Approaches to Mental Health Care
KEY: Nursing Process Step: Intervention MSC: Client Needs: Physiological Integrity

2. A female client would like to use biofield therapy for her addiction to nicotine. Which form of therapy would she most likely choose?
a. Aromatherapy
b. Acupuncture
c. Nicotine patches
d. Group therapy
ANS: B
Acupuncture is a form of biofield therapy, which is a form of energy medicine. Aromatherapy is a CAM that is a biologically based practice. Nicotine patches would be considered allopathic, and group therapy is socioculturally based therapy.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 62 OBJ: 7
TOP: Energy Medicine KEY: Nursing Process Step: Evaluation
MSC: Client Needs: Physiological Integrity

3. A male client experiences a phobia of enclosed spaces (claustrophobia) and is seeking an energy-based therapy that he can practice and initiate on his own when he experiences symptoms. Which therapy will the nurse recommend?
a. Music and sound therapy
b. Relaxation and visualization
c. Hypnosis therapy
d. Spiritual healing
ANS: B
Although all of these therapies are considered energy-based, the one that would be best suited for these circumstances is relaxation and visualization. The other choices would be difficult to initiate in a claustrophobic situation.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 61 OBJ: 6
TOP: Mind-Body Medicine KEY: Nursing Process Step: Planning
MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

4. Which theory best describes energy medicine?
a. There is a harmony within the body, nature, and the world.
b. The body has a natural ability to heal itself.
c. There is a vital, life-force energy that flows through an individuals body.
d. The mind and spirit affect body functions and influence illness.
ANS: C
Energy medicine is best described as the belief that there is a vital energy that flows through an individuals body. The theory that there is harmony within the body, nature, and the world describes holistic care. The theory that the body has a natural ability to heal itself describes body-based CAM therapies, and mind-body medicine followers believe that the mind and spirit affect body functions and influence illness.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 62 OBJ: 7
TOP: Energy Medicine KEY: Nursing Process Step: Assessment
MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

5. A female client is receiving therapy for severe depression that consists of repetitive transcranial magnetic stimulation. This form of therapy is considered to be:
a. Energy medicine
b. Illegal according to FDA regulations
c. A form of expressive therapy
d. A biofield therapy
ANS: A
Repetitive transcranial magnetic stimulation is a form of energy medicine in the category of electromagnetic field therapies. This therapy is not considered to be illegal. Expressive therapy is the use of creative activities such as dance and music to express emotions, and biofield therapy is another form of energy medicine.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 63 OBJ: 7
TOP: Energy Medicine KEY: Nursing Process Step: Intervention
MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

6. A 70-year-old male client tells the nurse that he is using chelation therapy to prevent Alzheimers disease. Which adverse effect is the client most likely to experience?
a. Allergic reactions
b. Low potassium levels
c. Elevated blood glucose levels
d. Interactions with other medications
ANS: B
Although adverse effects of CAM therapy cannot be predicted in any individual, the most likely adverse effect of chelation therapy is a low potassium level because EDTA binds with heavy metals, causing potassium depletion. This therapy is controversial, and its effectiveness has not been proved scientifically.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 64 OBJ: 10
TOP: Adverse Effects KEY: Nursing Process Step: Evaluation
MSC: Client Needs: Physiological Integrity

7. A male client of Indian origin practices meditation and yoga, uses herbs and follows specific diet practices, and practices controlled breathing and exposure to sunlight. Which type of CAM therapy is this individual practicing?
a. Traditional Chinese medicine
b. Homeopathy
c. Ayurveda
d. Reiki
ANS: C
Ayurveda is a body-based CAM therapy that often is practiced by Indian cultures with a central focus on being knowledgeable of how to live. Homeopathy uses natural substances to heal, and traditional Chinese medicine deals with a balance between yin and yang, that is, laying on of hands to promote relaxation and healing.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 58 OBJ: 4
TOP: Whole Medical Systems KEY: Nursing Process Step: Assessment
MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

8. What is the main function of the National Center for Complementary and Alternative Medicine (NCCAM)?
a. To seek scientific validation of CAM and also be a resource for the public for CAM therapies
b. To investigate and develop new CAM therapies
c. To produce a monthly newsletter on new CAM therapies
d. To monitor the production of dietary and herbal supplements used in CAM therapies
ANS: A
The function of the NCCAM is to seek scientific validation of CAM and also be a resource for the public for CAM therapies. The other options are not representative of the functions of NCCAM.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: p. 57 OBJ: 3
TOP: National Center for Complementary and Alternative Medicine
KEY: Nursing Process Step: Assessment MSC: Client Needs: Health Maintenance and Promotion

9. The Food and Drug Administration (FDA) does not impose the same guidelines on __________ as it does on prescription drugs.
a. Chiropractic treatment
b. Dietary supplements
c. Homeopathic treatments
d. Hypnotic therapy
ANS: B
The Dietary Supplement Health and Education Act of 1994 (DSHEA) addresses dietary supplements but does not include the same guidelines that govern prescription drugs. Guidelines are less stringent for dietary supplements; therefore, the safety of use of these products with prescription drugs is one of the concerns associated with such supplements. Dietary supplements include, but are not limited to, vitamins, minerals, and herbs. The FDA does not govern chiropractic treatment, homeopathic treatment, or hypnotic therapy.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: p. 59 OBJ: 5
TOP: Biologically Based Practices KEY: Nursing Process Step: Assessment
MSC: Client Needs: Physiological Integrity

10. A 45-year-old male client uses a treatment method that focuses on the relationship between an individuals body structure and its function. This mode of treatment is:
a. Naturopathic
b. Homeopathic
c. Chiropractic
d. Acupuncture
ANS: C
Chiropractors use manipulation therapy of the spine to improve the relationship of the body structure (spine) to its function, which is thought to aid the body in healing various conditions, such as migraine headache. Naturopathic therapy, homeopathic therapy, and acupuncture do not have this focus.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 60 OBJ: N/A
TOP: Body-Based Practices KEY: Nursing Process Step: Intervention
MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

11. Massage therapy manipulates muscles and connective tissue and has been found to be very successful as a CAM method in the treatment of which disorder(s)?
a. Schizophrenia
b. Bipolar disorder
c. PTSD and OCD
d. Depression and anxiety
ANS: D
Massage therapy has been frequently reported to assist in the relaxation of clients with a diagnosis of depression and anxiety disorder. No documentation of massage therapy for schizophrenia, bipolar disorder, or PTSD and OCD is available.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: p. 60 OBJ: N/A
TOP: Body-Based Practices KEY: Nursing Process Step: Implementation
MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

12. Which type of therapy has yielded positive results for psychological functioning and is considered one of the safest treatment modalities?
a. Mind-body medicine
b. Chiropractic treatment
c. Dietary supplements
d. Herbal therapy
ANS: A
Mind-body medicine (music and dance therapy, expressive therapy, meditation) has been found effective in improving psychological functioning. They are considered safe because they are noninvasive. Chiropractic treatment and herbal and dietary supplements are more invasive and can interfere with medicines and cause alterations in body systems.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: p. 61 OBJ: 6
TOP: Mind-Body Medicine KEY: Nursing Process Step: Assessment
MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

13. A therapy that once was denounced by the scientific community but now is being used to treat successfully victims of the events of 9/11, Hurricane Katrina, and the South Asian tsunami of 2004 and that helps the rational left side of the brain bond with a traumatic memory from the emotional right side of the brain is known as:
a. Hypnosis therapy
b. Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR)
c. Shiatsu
d. Doshas
ANS: B
EMDR is thought to help clients who have experienced a horrific trauma to process the event so they can deal with their emotions. The other therapies are not being used widely for treatment following these events.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: p. 60 OBJ: N/A
TOP: Body-Based Practices KEY: Nursing Process Step: Intervention
MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

14. __________ is a form of therapy that has been used for over 2000 years to successfully treat clients with drug addiction; it is believed to restore the energy balance in the body and to stimulate the release of certain neurotransmitters and hormones.
a. Yoga
b. Meditation
c. Therapeutic touch
d. Acupuncture
ANS: D
Acupuncture is of Asian origin and has been used for over 2000 years. It has been found to be successful as adjunctive therapy for drug addiction. Yoga, meditation, and therapeutic touch are also forms of energy medicine, but they are more focused on relaxation and on understanding of the inner self.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: p. 62 OBJ: 7
TOP: Energy Medicine KEY: Nursing Process Step: Intervention
MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

15. Color therapy has been found to be especially effective in the treatment of:
a. Seasonal affective disorder
b. Bipolar disorder
c. Drug addiction
d. Generalized anxiety disorder
ANS: A
Color therapy involves the use of high-intensity light therapy and is highly effective in improving the symptoms of seasonal affective disorder. Color therapy is not an effective therapy for bipolar disorder, drug addiction, or generalized anxiety disorder.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: p. 63 OBJ: 7
TOP: Energy Medicine KEY: Nursing Process Step: Intervention
MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

16. A client experiencing symptoms of anxiety would benefit from which therapy?
a. Chelation
b. Phototherapy
c. Therapeutic touch
d. Magnetic therapy
ANS: C
Therapeutic touch is effective in stress-related conditions such as migraine headaches and anxiety. Chelation is effective against atherosclerosis, phototherapy is used to treat depression, and magnetic therapy is used for primarily for alleviation of pain.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: p. 60 OBJ: 8
TOP: Energy Medicine: Stress Reduction and Relaxation
KEY: Nursing Process Step: Intervention MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

17. A child who is the victim of domestic violence refuses to talk about the experience. He is doing poorly in school and having trouble sleeping. Which therapy would he benefit from?
a. Massage
b. Biofeedback
c. Aromatherapy
d. Art therapy
ANS: D
Art, or expressive, therapy is indicated to release inner conflicts and repressed emotions. Massage uses manipulation to relax muscles, biofeedback monitors physical responses during relaxation and aromatherapy uses scents to promote well-being. None of these provides for the expression of repressed emotions.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: p. 61 OBJ: 6
TOP: Mind Body Medicine: Expression Therapy
KEY: Nursing Process Step: Intervention MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

18. Which CAM therapy would a nurse be most concerned about if used by a client being treated with antipsychotic medications?
a. Biologically based practices
b. Body-based practices
c. Mind body practices
d. Technology-based practices
ANS: A
Biologically based practices include dietary supplements and herbal therapies that may have adverse or unwanted effects in combination with pharmacotherapy. None of the other practices has the potential to interact with pharmacological agents.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 64 OBJ: 10
TOP: Biologically Based Practices KEY: Nursing Process Step: Intervention
MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

19. An allopathic mental health practitioner would most likely recommend which treatment for a client suffering from anxiety?
a. Expressive therapy
b. Acupuncture
c. Antianxiety agents
d. Dietary supplements
ANS: C
Allopathic practitioners use medical and surgical methods to treat disease and injury. The other therapies are CAM agents.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: p. 56 OBJ: 10
TOP: Biologically Based Practices KEY: Nursing Process Step: Intervention
MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

MULTIPLE RESPONSE

20. Which treatments are used in biologically based practice? (Select all that apply.)
a. Dietary supplements
b. Aromatherapy
c. Herbal supplements
d. EDTA
ANS: A, B, C
Dietary supplements, aromatherapy, and herbal supplements fit the category of biologically based practice. EDTA is a body-based practice that involves moving the body into an improved state of function.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: p. 59 OBJ: 5
TOP: Biologically Based Practices KEY: Nursing Process Step: Implementation
MSC: Client Needs: Physiological Integrity

21. Which of the following principles best describes the beliefs of naturopathic practitioners? (Select all that apply.)
a. Treatment of the whole person should occur.
b. Prevention of diseases/disorders is a key concept.
c. The doctor is the teacher.
d. Use of wavelengths is beneficial for client treatment.
ANS: A, B, C
In naturopathy, treatment of the whole person should occur, prevention of disease is a key concept, and the doctor is the teacher. Some of the treatments used in naturopathic medicine include acupuncture, colonic irrigation, hydrotherapy, and counseling. Use of wavelengths is part of energy-based therapy.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 59 OBJ: 4
TOP: Whole Medical Systems KEY: Nursing Process Step: Assessment
MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

22. Self-help groups provide support to individuals who are dealing with or who have had similar experiences. Which of the following are characteristics of self-help groups? (Select all that apply.)
a. Groups are informal, nonprofit, and free of charge.
b. Membership requires referral from a physician or counselor.
c. Meetings are facilitated by trained counselors.
d. Groups provide support, education, and encouragement to members.
e. Groups benefit individuals who are dealing with life-altering events such as addiction.
ANS: A, D, E
Self-help groups are informal, nonprofit, and free of charge; provide support, education, and encouragement to members; and benefit individuals who are dealing with life-altering events. Membership is voluntary, and meetings usually are facilitated by a survivor or someone with experiences similar to those of the group.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 64 OBJ: 9
TOP: CAM Mental Health Therapies KEY: Nursing Process Step: Assessment
MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

23. Which of the following CAM mental health therapies are indicated for a client with PTSD? (Select all that apply.)
a. Diet
b. Aromatherapy
c. Eye movement desensitization
d. Yoga
e. Biofeedback
ANS: C, D, E
Treatments indicated for posttraumatic stress disorder (PTSD) include eye movement sensitization, yoga, and biofeedback. Aromatherapy and diet are indicated for stress and sleep disorders.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 63 OBJ: 8
TOP: CAM Mental Health Therapies KEY: Nursing Process Step: Assessment
MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

COMPLETION

24. CAM therapy is an acronym for __________.

ANS:
complementary and alternative medicine
This therapy comprises two basic groups: body-based CAM and energy-based CAM. It is important for health care providers to be familiar with CAM therapies so they can incorporate these into the plan of care when appropriate or necessary.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: p. 57 OBJ: 1
TOP: Complementary and Alternative Therapies
KEY: Nursing Process Step: Assessment MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

25. New approaches to mental health care that include telemedicine, telephone counseling, and radio psychiatry are known as _______________ approaches.

ANS:
technology-based
Technology-based approaches are increasing because of factors such as ease of accessibility for a wide range of people, a greater number of people seeking CAM approaches to mental health care, and increased use of the Internet.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: p. 63 OBJ: N/A
TOP: Technology-Based CAM Applications
KEY: Nursing Process Step: Intervention MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

Leave a Reply