Chapter 6: Complementary and Alternative Therapies Nursing School Test Banks

Chapter 6: Complementary and Alternative Therapies

Test Bank

MULTIPLE CHOICE

1. Which action by a new staff nurse indicates that further teaching about complementary and alternative therapy may be needed?

a.

The nurse massages the legs of a patient who has a left foot stasis ulcer.

b.

The nurse checks a blood glucose on a patient with diabetes who takes aloe.

c.

The nurse suggests the use of acupressure to a patient with tension headaches.

d.

The nurse shows a family how to use hand massage to calm an agitated patient.

ANS: A

Massage should not be done for a patient with open wounds. The other actions by the new nurse are appropriate.

DIF: Cognitive Level: Apply (application) REF: 84

TOP: Nursing Process: Evaluation MSC: NCLEX: Safe and Effective Care Environment

2. Which is the most appropriate therapy for the nurse to suggest for a patient with chronic low back pain from osteoarthritis?

a.

Acupuncture

b.

Aromatherapy

c.

St. Johns wort

d.

Magnetic therapy

ANS: A

Acupuncture may be useful in the treatment of chronic low back pain from osteoarthritis. The other therapies are not used to treat pain.

DIF: Cognitive Level: Apply (application) REF: 82

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: NCLEX: Physiological Integrity

3. Which complementary and alternative therapy should the nurse suggest to a patient who has elevated triglyceride levels?

a.

Fish oil

b.

Milk thistle

c.

Saw palmetto

d.

Ginkgo biloba

ANS: A

There is scientific evidence that fish oil is helpful in treating hypertriglyceridemia. The other therapies will not be helpful to lower the triglyceride levels in this patient.

DIF: Cognitive Level: Apply (application) REF: 84

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: NCLEX: Physiological Integrity

4. The nurse assesses a patient with fibromyalgia and osteoarthritis. Which finding would indicate a need for patient teaching?

a.

The patient takes glucosamine daily for knee and hip pain.

b.

The patient attends a weekly yoga class to improve flexibility and balance.

c.

The patient states that prayer helps improve the pain and her ability to function.

d.

The patient obtains information about herbs from a salesperson at a health food store.

ANS: D

The sales personnel at a health food store are not necessarily a reliable source of information. The patient may need some teaching about the safe use of herbal remedies. The other information given by the patient indicates appropriate use of complementary and alternative therapies.

DIF: Cognitive Level: Apply (application) REF: 85

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance

5. The nurse teaches a patient about Healing Touch. Which statement by the nurse is the most appropriate?

a.

This therapy will realign your energy flow.

b.

I will start by manipulating your muscles and soft tissues.

c.

Pressure will be applied to body points where energy is obstructed.

d.

The treatment consists of passively moving joints through full range of motion.

ANS: A

Healing Touch involves the use of the practitioners hands to realign the patients energy flow. The other options describe other complementary and alternative therapies (CATs) such as massage, chiropractic therapy, and acupressure.

DIF: Cognitive Level: Understand (comprehension) REF: 85

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: NCLEX: Physiological Integrity

6. A patient undergoing chemotherapy complains of nausea and asks the nurse whether there are any complementary and alternative therapies that may help. Which therapy should the nurse recommend to the patient?

a.

Green tea

b.

Acupuncture

c.

Black cohosh

d.

Chiropractic therapy

ANS: B

Acupuncture may be helpful in decreasing chemotherapy-induced nausea. The other therapies are not used to treat nausea.

DIF: Cognitive Level: Understand (comprehension) REF: 82

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: NCLEX: Physiological Integrity

7. A patient who develops frequent upper respiratory infections (URIs) asks the nurse whether any herbal therapies might help. Which herbal supplement should the nurse recommend?

a.

Ginger

b.

Echinacea

c.

Ginkgo biloba

d.

St. Johns wort

ANS: B

Echinacea may have some benefit in reducing the incidence and duration of the common cold. Ginkgo biloba, ginger, and St. Johns wort are useful for other conditions, but these therapies would not be helpful for this patient.

DIF: Cognitive Level: Understand (comprehension) REF: 83

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: NCLEX: Physiological Integrity

8. Which information should the nurse include when discussing the use of herbal remedies with a patient?

a.

Many herbs are toxic and carcinogenic and should not be used.

b.

Frequent medical evaluation is required when a person uses herbs.

c.

Herbs should be purchased only from manufacturers with a history of quality control.

d.

Herbs are no better than conventional drugs in maintaining health and may be less safe.

ANS: C

The quality of herb preparations can vary, so it is important that patients purchase herbal remedies from reputable manufacturers. When appropriately used, herbs are generally safe and have fewer side effects than conventional medications.

DIF: Cognitive Level: Understand (comprehension) REF: 81

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: NCLEX: Physiological Integrity

9. The nurse performs a preoperative assessment on a patient before surgery. Which finding would require immediate follow-up by the nurse?

a.

The patient uses several herbal remedies routinely.

b.

The patient recently visited a chiropractor for back pain.

c.

The patient has used acupressure to relieve postoperative nausea in the past.

d.

The patient expresses a wish to use acupuncture for postoperative pain control.

ANS: A

Many herbs prolong bleeding time, so further assessment of the types of herbs that are used and how recently they were used is needed before the patient has surgery. The other information given by the patient also requires further assessment, but will not affect the timing of the patients surgery.

DIF: Cognitive Level: Apply (application) REF: 81

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: NCLEX: Physiological Integrity

10. Which action is most appropriate for the nurse to take when a patient with a chronic wound voices the preference of taking herbs to boost immunity rather than prescribed antibiotics?

a.

Instruct the patient about the rationale for antibiotic use to treat infection.

b.

Remind the patient that the infection has not cleared with herbal treatment.

c.

Tell the patient that research shows that herbs are not effective in treating infection.

d.

Determine how the patient feels about using antibiotics in addition to herbal products.

ANS: D

Further assessment of the patients feelings about using conventional and natural therapies is needed before further action is taken. The patient may need instruction about antibiotics if further assessment indicates that the patient is receptive to antibiotic use. Pointing out that herbal therapy has not been successful is disrespectful to the patients belief system. Although herbal therapy alone may not eradicate the infection, some herbal therapies do improve immune function.

DIF: Cognitive Level: Apply (application) REF: 85

OBJ: Special Questions: Prioritization TOP: Nursing Process: Implementation

MSC: NCLEX: Physiological Integrity

11. When admitting a patient who has diabetes and poorly controlled glucose levels, the nurse obtains the information shown in the accompanying figure about the patients use of complementary and alternative therapies. Which information is most important to report to the health care provider?

a.

Takes zinc when cold symptoms occur

b.

Practices relaxation therapies frequently

c.

Takes multivitamin tablet every morning

d.

Uses glucosamine and ginkgo biloba daily

ANS: D

Glucosamine and ginkgo biloba can affect blood glucose levels and may be contributing to the blood glucose instability for the patient. The other complementary and alternative therapies (CATs) will also be reported, but are not as pertinent for this patient.

DIF: Cognitive Level: Apply (application) REF: 83-84

OBJ: Special Questions: Prioritization TOP: Nursing Process: Assessment

MSC: NCLEX: Physiological Integrity

MULTIPLE RESPONSE

1. A patient who uses multiple herbal products is scheduled for knee replacement surgery. Which herbal products should the nurse instruct the patient to discontinue at least 2 to 3 weeks before surgery (select all that apply)?

a.

Garlic

b.

Ginger

c.

Feverfew

d.

Echinacea

e.

Ginkgo biloba

ANS: A, B, C, E

Feverfew, ginger, garlic, and ginkgo biloba all prolong bleeding time and should be discontinued 2 to 3 weeks before surgery. Echinacea is usually safe to continue, but if the patient has an upper respiratory tract infection, he or she probably should not have surgery.

DIF: Cognitive Level: Apply (application) REF: 83

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: NCLEX: Physiological Integrity

2. Which nursing actions can the registered nurse (RN) delegate to a licensed practical/vocational nurse (LPN/LVN)? (select all that apply)?

a.

Ask a newly admitted patient about home use of herbal medications.

b.

Administer prescribed naproxen (Naprosyn) to a patient with osteoarthritis.

c.

Provide a gentle back rub to a patient who is having difficulty falling asleep.

d.

Teach a patient with heart disease about the benefits of fish oil supplements.

e.

Evaluate whether home use of aloe has affected a patients electrolyte levels.

ANS: B, C

LPN/LVN education and scope of practice includes administration of medications and therapies such as massage. Assessment, patient teaching, and evaluation of the effects of medications require more education and should be done by the RN.

DIF: Cognitive Level: Apply (application) REF: 83-84

OBJ: Special Questions: Delegation TOP: Nursing Process: Planning

MSC: NCLEX: Safe and Effective Care Environment

Leave a Reply