Chapter 6: The Drug Approval Process Nursing School Test Banks

Kee: Pharmacology, 7th Edition

Chapter 6: The Drug Approval Process

Test Bank

MULTIPLE CHOICE

1. The term for the universally accepted, official name of a drug is the _____ name.

a.

brand

b.

trade

c.

proprietary

d.

generic

ANS: D

The generic name is the universally accepted, official name of a drug.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 112

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

2. What is the current authoritative source for drug standards in the United States?

a.

International Pharmacopeia

b.

United States Pharmacopeia

c.

Food, Drug, and Cosmetic Act

d.

Comprehensive Drug Abuse Prevention and Control Act

ANS: B

The United States Pharmacopeia provides drug information for the healthcare provider as well as the client.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 113

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

3. Each state has laws regarding drug administration by nurses. What is this legislation part of?

a.

National League for Nurses

b.

American Nurses Association

c.

Nurse practice acts

d.

Drug standards

ANS: C

Each state legislates the practice of nursing, including medication administration. These are the nurse practice acts.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 111

TOP: Nursing Process: Intervention/Implementation

MSC: CONTENT CATEGORY: Management of Client Care

4. A nurse is administering a cough syrup that contains codeine. The nurse recognizes that the syrup would be classified as which of the controlled substance schedules?

a.

I

b.

II

c.

III

d.

V

ANS: D

Schedule V drugs are medically accepted with a very limited potential for dependence.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 110

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

5. A client has been prescribed an expensive drug. If available, what drug group may be suggested to decrease drug cost with the healthcare providers approval?

a.

Generic

b.

Trade

c.

Brand name

d.

Chemical

ANS: A

Generic drugs are chemically similar to brand name medications and may be cheaper because manufacturers do not have to do extensive testing.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 112

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

6. A nurse is learning safe administration of controlled substances. Which would be the highest priority action on the part of the nurse when administering controlled substances?

a.

Maintain special written records for certain categories of controlled substances.

b.

Discard wasted controlled substance and countersign with another nurse.

c.

Ensure that only the charge nurse carries the narcotic keys.

d.

Ensure that drugs on hand and documentation match at least once weekly.

ANS: B

All wasted controlled substances must be witnessed during the wasting process and countersigned in order to ensure proper control.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 110

TOP: Nursing Process: Intervention/Implementation

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

7. The nurse inadvertently gives the wrong dose of a drug, resulting in the clients death. This would be classified legally as:

a.

misfeasance.

b.

nonfeasance.

c.

malfeasance.

d.

malpractice.

ANS: A

Misfeasance occurs when the nurse gives the wrong dose of a drug, causing the death of the client.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 111

TOP: Nursing Process: Intervention/Implementation

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

8. The client is due to receive codeine in combination with acetaminophen. The nurse recognizes that the dosage will be on which controlled substance schedule?

a.

II

b.

III

c.

IV

d.

V

ANS: B

Once acetaminophen is added to codeine, it becomes a Schedule III drug.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 110

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

9. The clients treatment regimen is changed, and he is placed on oxycodone. The nurse recognizes that the drug will be on which controlled substance schedule?

a.

II

b.

III

c.

IV

d.

V

ANS: A

Oxycodone is classified as a Schedule II drug.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 110

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

10. A client refuses to take a medication. What nursing action is warranted in this case according to the Code of Ethics for nurses?

a.

Force the client to take the medication.

b.

Contact the physician to get an order for restraints to ensure medication administration.

c.

Attempt to convince the client to take the medication.

d.

Determine the clients rationales for refusing the medication.

ANS: D

Clients have the right to refuse drugs even after a thorough explanation of the drugs and desired effects are given.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 114

TOP: Nursing Process: Assessment

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

11. A nurse working at a nursing home is administering medications. The nurse misreads the medication orders and administers a medication via the intravenous line, rather than via an intramuscular injection. The client sustains permanent injuries and eventually dies. This nurse charged with:

a.

misfeasance.

b.

nonfeasance.

c.

malfeasance.

d.

malpractice.

ANS: C

Malfeasance consists of giving the correct drug by the wrong route, resulting in the clients death.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 111

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

12. Which is an example of primary prevention in avoiding ingestions and poisoning in children?

a.

Provide billboards with poison control center phone numbers.

b.

Lavage the stomach to remove poisons from the stomach.

c.

Provide antidotes for poisonings specific to the agent.

d.

Administer CPR to clients who have ingested poisonous agents.

ANS: A

Primary prevention is aimed at preventing a disease/injury through public awareness of all the population. Advertising via billboards is directed toward the entire population. The other options are related to secondary and tertiary preventive efforts.

DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 113-114

TOP: Nursing Process: Planning

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

MULTIPLE RESPONSE

1. A nurse is preparing to administer a Schedule II medication to a client. Which actions are part of this process? (Select all that apply.)

a.

Cosign the medication with a physician.

b.

Witness any wasted medication with another registered nurse.

c.

Access the medication from a single locked cabinet.

d.

Ensure that two nurses check the dosage.

e.

Ensure that two nurses sign the medication record.

f.

Assess the clients response to the medication.

ANS: B, D, E, F

These are the correct options in the administration of Schedule II medications. Physician involvement is not necessary. The cabinet should be double locked.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 110

TOP: Nursing Process: Intervention

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

Copyright 2012, 2009, 2006, 2003 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.

Leave a Reply