Chapter 7: Caring in Nursing Practice Nursing School Test Banks

Potter & Perry: Fundamentals of Nursing, 6th Edition

MULTIPLE CHOICE

1. A new graduate is best able to demonstrate caring behavior towards the client by:

a.

Seeking assistance before attempting a new procedure

b.

Attempting to do new treatments as quickly as possible

c.

Being honest and informing clients that he or she has never performed the treatments before on an actual client

d.

Avoiding situations with clients that may be uncomfortable

ANS: a

a. Acquiring assistance from a staff member before performing a new procedure demonstrates caring behavior toward a client. If the graduate nurse has the assistance of someone who is skilled in the procedure, the client will be less likely to experience anxiety and the procedure will likely be completed quicker.

b. Performing new treatments as quickly as possible may convey a message that the nurse does not have time for the client, or does not value the client as a person.

c. Being honest is important, but informing clients of a lack of experience may only increase the clients level of anxiety.

d. Avoiding uncomfortable situations does not demonstrate caring behavior toward the client. In contrast, it demonstrates detachment and a lack of commitment on the part of the nurse.

REF: Text Reference: p. 111

2. A number of nursing theorists discuss and describe the concept of caring in nursing practice. According to Benner, caring is defined as a:

a.

Central, unifying, and dominant domain necessary for health and survival

b.

New consciousness and moral idea

c.

Nurturing way of relating to a valued other

d.

Person, event, project, or thing that matters to a person

ANS: d

d. According to Benner, caring means that persons, events, projects, and things matter to people.

a. According to Leininger, caring is the central, unifying, and dominant domain distinguishing nursing from other health disciplines and is necessary for the health and survival of all individuals.

b. Watson defines caring as a new consciousness and moral idea.

c. Swanson defines caring as a nurturing way of relating to a valued other, toward whom one feels a personal sense of commitment and responsibility.

REF: Text Reference: p. 108

3. The nurse has elected to apply Swansons concepts of caring. Which one of the following nursing activities is an example of Swansons enabling in the caring process?

a.

Staying with the client before surgery

b.

Performing a catheterization skillfully

c.

Assessing the clients health history

d.

Teaching the client how to do self-injection of insulin

ANS: d

d. According to Swanson, enabling is defined as facilitating the others passage through life transitions (e.g., birth, death) and unfamiliar events (e.g., self-injection of insulin).

a. Staying with the client before surgery would be an example of Swansons being with in the caring process.

b. Performing a catheterization skillfully would be an example of Swansons doing for in the caring process.

c. Assessing the clients health history would be an example of Swansons knowing in the caring process.

REF: Text Reference: p. 110

4. Research has been conducted on caring within nursing practice. Riemens study of nurses caring behaviors (1986) found which one of the following as a similarity between male and female clients perceptions of nursing caring behaviors?

a.

Physical presence

b.

Promotion of autonomy

c.

Knowledge of injection technique

d.

Speed of treatment completion

ANS: a

a. According to Riemen, the nurse being physically present with the client provides a perception of caring, which is shared by both female and male clients.

b. Promotion of autonomy was not found to be a perception of caring behavior by female and male clients in Riemens study. Mayer found promotion of autonomy to be identified as nursing caring behavior as perceived by families of clients with cancer.

c. Mayer found knowledge of injection technique to be perceived as a nursing caring behavior by cancer clients.

d. Speed of treatment completion was not perceived as a nursing caring behavior.

REF: Text Reference: p. 111

5. In relation to caring, the most important aspect for a student nurse to learn in relation to knowing the client is:

a.

Establishing a relationship

b.

Gathering assessment data

c.

Treating discomforts quickly

d.

Assuming emotional needs

ANS: a

a. Nurses must focus on building a relationship that allows them to learn what is important to their clients.

b. Gathering assessment data is not the most important aspect of knowing a client in relation to caring. Data gathering does not ensure that the nurse will be able to determine the clients perceptions and unique expectations. Success in knowing a client lies in the relationship that is established.

c. Treating discomforts quickly is not the most important aspect of knowing a client.

d. If a nurse is assuming the emotional needs of a client, then the nurse most likely lacks knowing of the client. It is more important to have a relationship in which the nurse can verify what emotional needs the client is experiencing. Knowing who clients are helps the nurse to select those caring approaches that are most appropriate to the clients needs.

REF: Text Reference: p. 111

6. Caring is evident in many ways in nursing practice. A caring behavior is best demonstrated when the nurse:

a.

Tells the family about the clients problems

b.

Calls the client by his or her first name during the admission interview

c.

Closes the door and covers the client during a bath

d.

Shares personal information about the client with the roommate

ANS: c

c. When the nurse closes the door and covers the client during a bath, the nurse is displaying behaviors that make the client feel valued as a human being. The nurse is attending to the client and is preserving the clients dignity.

a. Keeping family members informed is perceived as a caring behavior by family; however, the nurse must first have the clients permission to do so.

b. Calling the client by his or her first name during an admission interview may not demonstrate caring behavior because a caring relationship has not yet been established. The nurse would be assuming that it is acceptable to the client to call him or her by first name. The nurse should enter the relationship with respect for the client and avoid making assumptions.

d. Sharing personal information about the client with the roommate would be a breach of confidentiality.

REF: Text Reference: p. 110, Text Reference: p. 112

7. The nurse manager is not satisfied with the hygienic care that is provided by a particular staff member on the unit. To improve the care provided to the older adult clients on the unit by this staff member, the nurse manager should:

a.

Tell the staff member how to correctly give baths to the clients

b.

Provide the staff member with good resources to read on bathing older clients

c.

Ask another staff member to provide special skin care in the afternoon

d.

Bring the staff member into a clients room and demonstrate a gentle bath

ANS: d

d. Persons who do not experience care in their lives often find it difficult to act in caring ways. The nurse manager who demonstrates a gentle bath acts as a role model and conveys the value of caring. The staff member also may feel more valued because the nurse manager took the time to be with the staff member individually.

a. Telling the staff member how to give baths is less apt to change behavior. The staff member must see why it is important before he or she is likely to be motivated to change the behavior.

b. Providing the staff member with resources to read does not ensure that the staff member will read them or change the behavior.

c. Asking another staff member to provide special skin care does not address the problem of poor hygienic care by the staff member.

REF: Text Reference: p. 112

8. A nurse is reading about different theories of caring and wants to adopt Leiningers theory as an approach for his clients. A key element in this theory is that it includes:

a.

Five categories or processes of caring

b.

Connectedness with others

c.

Spiritual dimensions and healing

d.

Transcultural perspectives

ANS: d

d. A key element of Leiningers theory is transcultural perspectives. Leininger stresses that even though human caring is a universal phenomenon, the expressions, processes, and patterns of caring vary among cultures.

a. Swansons theory describes caring as consisting of five categories or processes.

b. Being connected with others is a key element of Benner and Wrubels theory.

c. A key element in Watsons theory is spiritual dimensions and healing.

REF: Text Reference: p. 108

Copyright 2005 by Mosby, Inc. All rights reserved.

Leave a Reply