Chapter 71: Care of Patients with Gynecologic Problems Nursing School Test Banks

Chapter 71: Care of Patients with Gynecologic Problems
Ignatavicius: Medical-Surgical Nursing, 8th Edition

MULTIPLE CHOICE

1. Which action would the nurse teach to help the client prevent vulvovaginitis?
a. Wipe back to front after urination.
b. Cleanse the inner labial mucosa with soap and water.
c. Use feminine hygiene sprays to avoid odor.
d. Wear loose cotton underwear.
ANS: D
To prevent vulvovaginitis, the client should wear cotton underwear. The client should wipe front to back after urination, not back to front. The client should cleanse the inner labial mucosa with water only, and avoid using feminine hygiene sprays.

DIF: Remembering/Knowledge REF: 1485
KEY: Patient education| hygiene| self-care
MSC: Integrated Process: Teaching/Learning
NOT: Client Needs Category: Health Promotion and Maintenance

2. The nurse is educating a client on the prevention of toxic shock syndrome (TSS). Which statement by the client indicates a lack of understanding?
a. I need to change my tampon every 8 hours during the day.
b. At night, I should use a feminine pad rather than a tampon.
c. If I dont use tampons, I should not get TSS.
d. It is best if I wash my hands before inserting the tampon.
ANS: A
Tampons need to be changed every 3 to 6 hours to avoid infection by such organisms as Staphylococcus aureus. All of the other responses are correct: use of feminine pads at night, not using tampons at all, and washing hands before tampon insertion are all strategies to prevent TSS.

DIF: Applying/Application REF: 1485
KEY: Infection control| patient education| self-care
MSC: Integrated Process: Teaching/Learning
NOT: Client Needs Category: Health Promotion and Maintenance

3. A client is admitted to the emergency department with toxic shock syndrome. Which action by the nurse is the most important?
a. Administer IV fluids to maintain fluid and electrolyte balance.
b. Remove the tampon as the source of infection.
c. Collect a blood specimen for culture and sensitivity.
d. Transfuse the client to manage low blood count.
ANS: B
The source of infection should be removed first. All of the other answers are possible interventions depending on the clients symptoms and vital signs, but removing the tampon is the priority.

DIF: Applying/Application REF: 1485
KEY: Emergency nursing| sepsis| shock
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Implementation
NOT: Client Needs Category: Safe and Effective Care Environment: Safety and Infection Control

4. A 55-year-old post-menopausal woman is assessed by the nurse with a history of dyspareunia, backache, pelvis pressure, urinary tract infections, and a frequent urinary urgency. Which condition does the nurse suspect?
a. Ovarian cyst
b. Rectocele
c. Cystocele
d. Fibroid
ANS: C
Dyspareunia, backache, pelvis pressure, urinary tract infections, and urinary urgency are all symptoms of a cystocelea protrusion of the bladder through the vaginal wall. Ovarian cysts are rare after menopause. A rectocele is associated with constipation, hemorrhoids, and fecal impaction. Fibroids are associated with heavy bleeding.

DIF: Remembering/Knowledge REF: 1486
KEY: Pain| reproductive system
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Assessment
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Physiological Adaptation

5. The nurse is caring for a postoperative client following an anterior colporrhaphy. What action can be delegated to the unlicensed assistive personnel (UAP)?
a. Reviewing the hematocrit and hemoglobin results
b. Teaching the client to avoid lifting her 4-year-old grandson
c. Assessing the level of pain and any drainage
d. Drawing a shallow hot bath for comfort measures
ANS: D
The UAP is able to provide comfort through a bath. The registered nurse should review any laboratory results, complete any teaching, and assess pain and discharge.

DIF: Applying/Application REF: 1487
KEY: Delegation| Unlicensed assistive personnel (UAP)| comfort measures| postoperative nursing MSC: Integrated Process: Nursing Process: Implementation
NOT: Client Needs Category: Safe and Effective Care Environment: Management of Care

6. A nurse is caring for four postoperative clients who each had a total abdominal hysterectomy. Which client should the nurse assess first upon initial rounding?
a. Client who has had two saturated perineal pads in the last 2 hours
b. Client with a temperature of 99 F and blood pressure of 115/73 mm Hg
c. Client who has pain of 4 on a scale of 0 to 10
d. Client with a urinary catheter output of 150 mL in the last 3 hours
ANS: A
Normal vaginal bleeding should be less than one saturated perineal pad in 4 hours. Two saturated pads in such a short time could indicate hemorrhage, which is a priority. The other clients also have needs, but the client with excessive bleeding should be assessed first.

DIF: Applying/Application REF: 1490
KEY: Postoperative nursing| reproductive problems| nursing assessment
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Assessment
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Reduction of Risk Potential

7. A client has undergone a vaginal hysterectomy with a bilateral salpingo-oophorectomy. She is concerned about a loss of libido. What intervention by the nurse would be best?
a. Suggest increasing vitamins and supplements daily.
b. Discuss the value of a balanced diet and exercise.
c. Reinforce that weight gain may be inevitable.
d. Teach that estrogen cream inserted vaginally may help.
ANS: D
Use of vaginal estrogen cream and gentle dilation can help with vaginal changes and loss of libido. Weight gain and masculinization are misperceptions after a vaginal hysterectomy. Vitamins, supplements, a balanced diet, and exercise are helpful for healthy living, but are not necessarily going to increase libido.

DIF: Applying/Application REF: 1489
KEY: Sexuality| postoperative nursing| hormone therapy
MSC: Integrated Process: Teaching/Learning
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

8. A client has a recurrent Bartholin cyst. What is the nurses priority action?
a. Apply an ice pack to the area.
b. Administer a prophylactic antibiotic.
c. Obtain a fluid sample for laboratory analysis.
d. Suggest moist heat such as a sitz bath.
ANS: C
A major cause of an obstructed duct forming a cyst is infection. The laboratory specimen is a priority since a culture is needed in order to prescribe sensitive antibiotics. Comfort measures can then be used, such as ice packs and moist heat.

DIF: Applying/Application REF: 1491
KEY: Infection| skin integrity| comfort measures
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Implementation
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Basic Care and Comfort

9. The nurse is doing preoperative teaching for a client who is scheduled for removal of cervical polyps in the office. Which statement by the client indicates a correct understanding of the procedure?
a. I hope that I do not have cancer of the cervix.
b. There should be little or no discomfort during the procedure.
c. There may be a lot of bleeding after the polyp is removed.
d. This may prevent me from having any more children.
ANS: B
Polyp removal is a simple office procedure with the client feeling no pain. The other responses are incorrect. Cervical polyps are the most common benign growth of the cervix. Cautery is used to stop any bleeding, and there is no evidence that cervical polyps have a relationship to childbearing.

DIF: Applying/Application REF: 1491
KEY: Preoperative nursing| patient education
MSC: Integrated Process: Teaching/Learning
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Reduction of Risk Potential

10. A client has recently been diagnosed with stage III endometrial cancer and asks the nurse for an explanation. What response by the nurse is correct about the staging of the cancer?
a. The cancer has spread to the mucosa of the bowel and bladder.
b. It has reached the vagina or lymph nodes.
c. The cancer now involves the cervix.
d. It is contained in the endometrium of the cervix.
ANS: B
Stage III of endometrial cancer reaches the vagina or lymph nodes. Stage I is confined to the endometrium. Stage II involves the cervix, and stage IV spreads to the bowel or bladder mucosa and/or beyond the pelvis.

DIF: Remembering/Knowledge REF: 1491
KEY: Cancer| pathophysiology| reproductive problems
MSC: Integrated Process: Communication
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Physiological Adaptation

11. The client is emotionally upset about the recent diagnosis of stage IV endometrial cancer. Which action by the nurse is best?
a. Let the client alone for a long period of reflection time.
b. Ask friends and relatives to limit their visits.
c. Tell the client that an emotional response is unacceptable.
d. Create an atmosphere of acceptance and discussion.
ANS: D
Discussion of a clients concerns about the presence of cancer and the potential for recurrence will provide emotional support and allay fears. Coping behaviors are encouraged with the support of friends and relatives. An emotional response should be accepted.

DIF: Applying/Application REF: 1492
KEY: Cancer| caring| coping MSC: Integrated Process: Caring
NOT: Client Needs Category: Psychosocial Integrity

12. A client has scheduled brachytherapy sessions and states that she feels as though she is not safe around her family. What is the best response by the nurse?
a. You are only reactive when the radioactive implant is in place.
b. To be totally safe, it is a good idea to sleep in a separate room.
c. It is best to stay a safe distance from friends or family between treatments.
d. You should use a separate bathroom from the rest of the family.
ANS: A
In brachytherapy, the surgeon inserts an applicator into the uterus. After placement is verified, the radioactive isotope is placed in the applicator for several minutes for a single treatment. There are no restrictions for the woman to stay away from her family or the public between treatments.

DIF: Applying/Application REF: 1493
KEY: Cancer| caring| patient education MSC: Integrated Process: Teaching/Learning
NOT: Client Needs Category: Safe and Effective Care Environment: Safety and Infection Control

13. A client has just returned from a total abdominal hysterectomy and needs postoperative nursing care. What action can the nurse delegate to the unlicensed assistive personnel (UAP)?
a. Assess heart, lung, and bowel sounds.
b. Check the hemoglobin and hematocrit levels.
c. Evaluate the dressing for drainage.
d. Empty the urine from the urinary catheter bag.
ANS: D
The UAP is able to empty the urinary output from the catheter. The nurse would assess the heart, lung, and bowel sounds; check the hemoglobin and hematocrit levels; and evaluate the drainage on the dressing.

DIF: Analyzing/Analysis REF: 1497
KEY: Postoperative care| delegation| reproductive problems| unlicensed assistive personnel (UAP) MSC: Integrated Process: Nursing Process: Implementation
NOT: Client Needs Category: Safe and Effective Care Environment: Management of Care

14. A 20-year-old client is interested in protection from the human papilloma virus (HPV) since she may become sexually active. Which response from the nurse is the most accurate?
a. You are too old to receive an HPV vaccine.
b. Either Gardasil or Cervarix can provide protection.
c. You will need to have three injections over a span of 1 year.
d. The most common side effect of the vaccine is itching at the injection site.
ANS: B
Current HPV vaccines are Gardasil and Cervarix, which should be given before the first sexual contact to protect against the highest risk HPV types associated with cervical cancer. The client is not too old since it is recommended that young women up to 26 years should receive an HPV vaccine. The entire series consists of three injections over 6 months, not 1 year. Local pain and redness surrounding the injection site are very common, but this does not include itching.

DIF: Analyzing/Analysis REF: 1494
KEY: Patient education| infection control| reproductive problems
MSC: Integrated Process: Teaching/Learning
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

MULTIPLE RESPONSE

1. A 28-year-old client is diagnosed with endometriosis and is experiencing severe symptoms. Which actions by the nurse are the most appropriate at this time? (Select all that apply.)
a. Reduce the pain by low-level heat.
b. Discuss the high risk of infertility with this diagnosis.
c. Relieve anxiety by relaxation techniques and education.
d. Discuss in detail the side effects of laparoscopic surgery.
e. Suggest resources such as the Endometriosis Association.
ANS: A, C, E
With endometriosis, pain is the predominant symptom, with anxiety occurring because of the diagnosis. Interventions should be directed to pain and anxiety relief, such as low-level heat, relaxation techniques, and education about the pathophysiology and possible treatment of endometriosis. The nurse could suggest resources to give more information about the diagnosis. Discussion of the possibility of infertility and side effects of laparoscopic surgery is premature and may increase the anxiety.

DIF: Applying/Application REF: 1483
KEY: Pain| caring| nursing intervention
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Implementation
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Basic Care and Comfort

2. The nurse is giving discharge instructions to a client who had a total abdominal hysterectomy. Which statements by the client indicate a need for further teaching? (Select all that apply.)
a. I should not have any problems driving to see my mother, who lives 3 hours away.
b. Now that I have time off from work, I can return to my exercise routine next week.
c. My granddaughter weighs 23 pounds, so I need to refrain from picking her up.
d. I will have to limit the times that I climb our stairs at home to morning and night.
e. For 1 month, I will need to refrain from sexual intercourse.
ANS: A, B
Driving and sitting for extended periods of time should be avoided until the surgeon gives permission. For 2 to 6 weeks, exercise participation should also be avoided. All of the other responses demonstrate adequate knowledge for discharge. The client should not lift anything heavier than 10 pounds, should limit stair climbing, and should refrain from sexual intercourse.

DIF: Applying/Application REF: 1490
KEY: Postoperative nursing| reproductive problems| discharge planning/teaching
MSC: Integrated Process: Teaching/Learning
NOT: Client Needs Category: Health Promotion and Maintenance

3. The nurse is taking the history of a 24-year-old client diagnosed with cervical cancer. What possible risk factors would the nurse assess? (Select all that apply.)
a. Smoking
b. Multiple sexual partners
c. Poor diet
d. Nulliparity
e. Younger than 18 at first intercourse
ANS: A, B, C, E
Smoking, multiple sexual partners, poor diet, and age less than 18 for first intercourse are all risk factors for cervical cancer. Nulliparity is a risk factor for endometrial cancer.

DIF: Remembering/Knowledge REF: 1492
KEY: Cancer| nursing assessment
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Assessment
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Physiological Adaptation

4. A client is scheduled to start external beam radiation therapy (EBRT) for her endometrial cancer. Which teaching by the nurse is accurate? (Select all that apply.)
a. You will need to be hospitalized during this therapy.
b. Your skin needs to be inspected daily for any breakdown.
c. It is not wise to stay out in the sun for long periods of time.
d. The perineal area may become damaged with the radiation.
e. The technician applies new site markings before each treatment.
ANS: B, C, D
EBRT is usually performed in ambulatory care and does not require hospitalization. The client needs to know to evaluate the skin, especially in the perineal area, for any breakdown, and avoid sunbathing. The technician does not apply new site markings, so the client needs to avoid washing off the markings that indicate the treatment site.

DIF: Applying/Application REF: 1493
KEY: Cancer| reproductive problems| radiation
MSC: Integrated Process: Teaching/Learning
NOT: Client Needs Category: Safe and Effective Care Environment: Safety and Infection Control

5. The nurse is teaching a client who is undergoing brachytherapy about what to immediately report to her health care provider. Which signs and symptoms would be included in this teaching? (Select all that apply.)
a. Constipation for 3 days
b. Temperature of 99 F
c. Abdominal pain
d. Visible blood in the urine
e. Heavy vaginal bleeding
ANS: C, D, E
Health teaching for a client having brachytherapy should emphasize reporting abdominal pain, visible blood in the urine, and heavy vaginal bleeding. Severe diarrhea (not constipation), urethral burning, extreme fatigue, and a fever over 100 F should also be reported.

DIF: Remembering/Knowledge REF: 1493
KEY: Cancer| reproductive problems| patient education
MSC: Integrated Process: Teaching/Learning
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Reduction of Risk Potential

6. A postmenopausal client is experiencing low back and pelvic pain, fatigue, and bloody vaginal discharge. What laboratory tests would the nurse expect to see ordered for this client if endometrial cancer is suspected? (Select all that apply.)
a. Cancer antigen-125 (CA-125)
b. White blood cell (WBC) count
c. Hemoglobin and hematocrit (H&H)
d. International normalized ratio (INR)
e. Prothrombin time (PT)
ANS: A, C
Serum tumor markers such as CA-125 assess for metastasis, especially if elevated. H&H would evaluate the possibility of anemia, a common finding with postmenopausal bleeding with endometrial cancer. WBC count is not indicated since there are no signs of infection. The INR and PT are coagulation tests to measure the time it takes for a fibrin clot to form. They are used to evaluate the extrinsic pathway of coagulation in clients receiving oral warfarin.

DIF: Analyzing/Analysis REF: 1496
KEY: Cancer| nursing assessment
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Assessment
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Reduction of Risk Potential

SHORT ANSWER

1. A client who had a hysterectomy has a 200-mg dose of ciprofloxacin (Cipro) ordered to infuse in 30 minutes. At what rate should the nurse infuse the medication if the pharmacy provides 200 mg in a 100-mL bag of normal saline? (Record your answer using a whole number.) ___ mL/hr

ANS:
200 mL/hr
100 mL 2 = 200 mL/hr.

DIF: Analyzing/Analysis REF: 1497
KEY: Reproductive problems| postoperative nursing| drug calculation| antibiotics
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Analysis
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

Leave a Reply