Chapter 8: Culture and Ethnicity Nursing School Test Banks

Potter & Perry: Fundamentals of Nursing, 6th Edition

MULTIPLE CHOICE

1. The nurse recognizes the terminology that applies to culture and ethnicity. Ethnicity differs from race in that ethnicity:

a.

Is a unique factor within a cultural group

b.

Includes more than biologic identification

c.

Refers to subgroups within a race

d.

Is the set of conflicting values between races

ANS: b

b. Ethnicity refers to a shared identity related to social and cultural heritage such as values, language, geographic space, and racial characteristics. Race refers to biologic attributes.

a. A variant cultural pattern is a unique factor within a cultural group.

c. Subcultures refer to subgroups within a race.

d. Ethnocentrism is the root of biases and prejudices comprising beliefs and attitudes associating negative permanent characteristics with people who are perceived to be different from the valued group.

REF: Text Reference: p. 120

2. Within transcultural nursing, sensitivity to social organization is the recognition of the clients:

a.

Language usage

b.

Definition of health and health practices

c.

Status and expected role in the family

d.

Psychological characteristics and coping mechanisms

ANS: c

c. Cultural groups consist of units of social organization delineated by kinship, status hierarchy, and appropriate roles for their members. Sensitivity to social organization is the recognition of the clients status and role in the family.

a. Sensitivity to communication patterns would be the recognition of the clients language usage.

b. Culture is the framework used in defining social phenomena, such as when a person is considered to be healthy or in need of intervention. The way an individual defines health and health practices must be understood by the nurse to best meet the needs of the client. Sensitivity to social organization is not met by recognizing the definition of health for an individual.

d. Psychological characteristics and coping mechanisms may be expressed in a variety of ways across cultures. Sensitivity to social organization is not demonstrated by the recognition of psychological characteristics and coping mechanisms of a particular culture.

REF: Text Reference: p. 132

3. Traditional Western medicine, in contrast to alternative therapy, uses:

a.

Medication administration

b.

Spiritual advising

c.

Acupuncture

d.

Herbal therapy

ANS: a

a. Traditional Western medicine uses medication administration as a method of treatment.

b. Spiritual advising is not used in traditional Western medicine, but may be seen in the African-American cultural group.

c. Acupuncture is an alternative therapy often used in non-Western cultures such as the Chinese and Southeast Asians.

d. Herbal therapy is an alternative therapy often used in non-Western cultures, but not in traditional Western medicine.

REF: Text Reference: p. 123

4. The nurse is completing an assessment of an Asian-American client. Recognizing the commonly seen problems in individuals from this background, the nurse observes for particular signs and symptoms of:

a.

Hypertension

b.

Lactose intolerance

c.

Tuberculosis

d.

Diabetes mellitus

ANS: b

b. Lactose intolerance is frequently observed among Asians, Africans, and Hispanics.

a. Hypertension is commonly seen in African Americans.

c. Aboriginal Canadians descended from Native North American Indians, and those living on reservations have a higher incidence of tuberculosis.

d. Diabetes mellitus is commonly seen among Utes, Pimas, and Papago Indians.

REF: Text Reference: p. 132

5. In working with clients from other cultural backgrounds, the nurse may find that the client and family are not fluent in English. The nurse recognizes the following as an appropriate strategy for communicating with clients who are not fluent in English:

a.

Speaking in a louder tone of voice

b.

Responding to the client using his or her first name

c.

Interacting with an interpreter for all communication

d.

Incorporating hand gestures and pictures

ANS: d

d. An appropriate strategy for communicating with clients who are not fluent in English is to incorporate hand gestures and pictures.

a. Speaking in a louder tone of voice will not help the client understand the English language.

b. Responding to the client by his or her first name may demonstrate a lack of respect. The nurse should introduce him or herself and then request the client to introduce him or herself.

c. An interpreter is not necessary for all communication. However, an interpreter must be used for communicating to the client information about his or her medical condition. It is not acceptable for family members to translate health care information, but they can assist with ongoing interaction during the clients care.

REF: Text Reference: p. 129

6. The nurse wants to develop an awareness of the practices of different cultures within the community. One aspect of culture is invisible, or less observable to others. An example of this component of culture is:

a.

Using cotton garments for clothing

b.

Wearing an amulet or charm

c.

Using prayer beads or candles

d.

Believing in supernatural influences

ANS: d

d. An example of an invisible (less observable) component of a culture is having a belief in supernatural influences.

a. Using cotton undergarments for clothing is a visible (easily seen) component of culture.

b. An example of a visible (easily seen) component of culture is the wearing of an amulet or charm.

c. An example of a visible (easily seen) component of culture is using prayer beads or candles.

REF: Text Reference: p. 120

7. Time takes on different meanings from one culture to another. To explore the relation of time to nursing interventions, the nurse should:

a.

Avoid using set times to do procedures, if possible.

b.

Maintain a flexible attitude and not become emotionally upset when the client requests procedures to be done at different times.

c.

Encourage clients to set their own times when they would like the nurse to perform nursing care activities, regardless of the schedule.

d.

Maintain the set times for treatments and inform the client of the schedule.

ANS: b

b. Because time takes on different meanings from one culture to another, the nurse should maintain a flexible attitude and not become emotionally upset when the client requests procedures to be done at different times. When making appointments and referrals, anticipated barriers to time adherence should be explored and managed with the client.

a. For organizational purposes, nurses should seek clients input, and together the nurse and client may set a time to do procedures.

c. Although the clients input should be sought, it is not realistic to have the clients set their own times for nursing care activities regardless of the schedule. Some procedures may be required more frequently than the client would set, or the nurse may be unable to meet the needs of several clients on the unit at the same time.

d. Maintaining set times for treatments and informing the client of the schedule does not take into consideration the clients time orientation.

REF: Text Reference: p. 133

8. The nurse recognizes that changes in demographics have an influence on health care delivery. One of the expectations in the United States by the year 2020 is:

a.

Growth of the European American population

b.

Reduction of the African-American population by 50%

c.

Equal growth in the Hispanic, Asian, and African-American populations

d.

Increases in the Hispanic and Latino populations

ANS: d

d. By 2020, the population of Hispanic and Latino populations is predicted to triple.

a. Population projections beyond 2000 show the growth of Hispanics/Latinos, Asian Americans, and African Americans outpacing the growth of white, European-descended groups.

b. This is not a true statement. The African-American group is projected to double by 2020.

c. This is not a true statement. By 2020, the population of African Americans is predicted to double, and that of Asian Americans and Hispanics/Latinos, to triple.

REF: Text Reference: p. 119

9. The nurse recognizes the terminology that applies to culture and ethnicity and its correct application. A client who goes through the process of acculturation will be:

a.

Identifying with two or more cultures

b.

Giving up his or her own identity in favor of the dominant culture

c.

Socializing within his or her primary cultural group

d.

Adapting to and adopting a new culture

ANS: d

d. Acculturation is the process of adapting to and adopting a new culture.

a. Biculturalism occurs when an individual identifies equally with two or more cultures.

b. Assimilation occurs when an individual gives up his or her ethnic identity in favor of the dominant culture.

c. Socialization into ones primary culture as a child is known as enculturation.

REF: Text Reference: p. 120

10. The nurse may work with clients from many different cultural backgrounds. Nurses, unfortunately and inadvertently, may impose their own cultural beliefs on clients. An example of a cultural imposition on a client is evident in which of the following examples?

a.

Adaptation of the clients room to accommodate extra family members who are visiting.

b.

Seeking information on gender-congruent care for an Egyptian client.

c.

Holding back more potent pain medication for a client who had a minor procedure.

d.

Encouraging family to assist with the clients care.

ANS: c

c. Holding back more potent pain medication for a client who had a minor procedure is an example of a cultural imposition of the nurse on a client.

a. Adaptation of the clients room to accommodate extra family members is not an example of cultural imposition on a client, but rather is meeting the clients need by providing culturally congruent care.

b. Seeking information on gender-congruent care for an Egyptian client is an example of the desire to provide culturally congruent care.

d. Encouraging family to assist with the clients care is not an example of cultural imposition on a client. Western culture tends to follow a pattern of caring that focuses on self-care and self-determination, whereas non-Western cultures typically have care provided by others.

REF: Text Reference: p. 127

11. An older Chinese woman refuses to perform the range-of-motion and breathing exercises after a surgical procedure. She also is hesitant to complete her hygienic care and grooming. The nurse who is culturally aware recognizes that this may most likely be related to:

a.

Dependence on health care providers

b.

Reliance upon family members to assist with care

c.

Lack of motivation to participate in self-care

d.

Denial of traditional medical treatment

ANS: b

b. Non-Western cultures rely on family members to provide care.

a. This is unlikely, as non-Western cultures depend on family members.

c. Self-care is a caring pattern of Western cultures. The clients behavior is more likely a result of her cultural background rather than of a lack of motivation.

d. The clients behavior is not indicative of denial of traditional treatment, but rather it is indicative of her culture.

REF: Text Reference: p. 123

12. The nurse believes that a client from another cultural background is using herbal remedies along with the prescribed medication to treat her arthritis. The nurses first action should be to:

a.

Tell the client that herbs will interfere with the prescribed medication.

b.

Ask the client why additional remedies are being used.

c.

Determine what herbs are being used and their effectiveness.

d.

Contact the physician to alert him or her about the herbal remedies.

ANS: c

c. Rather than dismissing the practice as dangerous and incompatible with Western medicine, practitioners should investigate further whether the practice needs changing.

a. The nurse may be making a false statement. Consultation and collaboration with herbalists can prevent unwarranted distress for the client and nurse.

b. Asking the client why additional remedies are being used may make the client feel defensive. The nurse must first determine what herbs are being used.

d. Contacting the physician is not the first action to be taken by the nurse. The nurse should initially determine what herbs are being used and their effectiveness.

REF: Text Reference: p. 123, Text Reference: p. 124

13. Gender-appropriate care is an important factor in nursing practice. The nurse recognizes that clients of different cultures may react differently to health care professionals of the opposite sex. Modesty is an especially important issue for women from the following background:

a.

African American

b.

Native American

c.

Afghan

d.

Filipino

ANS: c

c. Modesty is a strong value among Afghan and Arab women.

a. Modesty is not an especially important issue for African American women.

b. Modesty is not an especially important issue for Native American women.

d. Modesty is not an especially important issue for Filipino women.

REF: Text Reference: p. 125

14. The father is invited into the delivery room as the mother is ready to push. The nurse may find that some men from particular religious or cultural backgrounds will regularly decline the offer to observe the birth. An example is a male individual who is:

a.

Hindu

b.

Hispanic

c.

Korean

d.

Catholic

ANS: a

a. Religious beliefs may prohibit the presence of males including husbands, from the delivery room. This may be observed among devout Muslims, Hindus, and Orthodox Jews.

b. Hispanic men typically do not have religious or cultural beliefs that would prohibit them from the delivery room.

c. Korean men typically do not have religious or cultural beliefs that would prohibit them from the delivery room.

d. Catholic men typically do not have religious or cultural beliefs that would prohibit them from the delivery room.

REF: Text Reference: p. 125

15. The client is being prepared for surgery later in the afternoon. The nurse observes that the client is wearing a religious charm on a small fabric ribbon around her right wrist. When asked, the client says that she would like it to stay. The nurses best initial approach is to:

a.

Remove the bracelet.

b.

Tape the bracelet in place.

c.

Ask the client to remove the item and leave it with family members.

d.

Determine if the item may remain in place during the procedure.

ANS: d

d. The nurse should first determine if it is permissible for the item to remain in place during the procedure.

a. Removing the bracelet may create unnecessary stress for the client.

b. Taping the bracelet in place may be appropriate after the nurse determines that the item may remain in place during the procedure.

c. Asking the client to remove the item may create unnecessary stress for the client.

REF: Text Reference: p. 124

16. The nurse has been working with a client and family of the Buddhist faith. The client, who was extremely ill, died a few minutes ago. The nurse recognizes that clients from this cultural background will:

a.

Bury the individual before sundown

b.

Refuse to see the individual

c.

Select cremation rather than burial

d.

Not move the body until all warmth is lost

ANS: d

d. Some Buddhists may refuse to move the dead body after death because of their belief that the spirit of the dead takes some time to leave the body. They define death as the absence of consciousness and loss of body warmth.

a. Among Orthodox Jews, the dead person is generally buried before sundown.

b. Some Asian Indians regard seeing the deceased as adding to the suffering of the family. Hindus and Buddhists believe that the soul lives on and that the dead body without the soul is but an empty shell, and therefore, may not want to see the body.

c. Muslims prefer burial rather than cremation.

REF: Text Reference: p. 127

17. A community health screening is being held for residents at the local town hall. The nurse is alert to the biocultural history of clients and aware that individuals with a greater potential for and incidence of hypertension are:

a.

Native Americans

b.

African Americans

c.

Hispanics

d.

Asians

ANS: b

b. Malignant hypertension is found more frequently in African Americans.

a. Native Americans have a higher incidence of tuberculosis and diabetes mellitus.

c. Hispanics have a higher incidence of lactose intolerance.

d. Lactose intolerance also is frequently observed among Asians.

REF: Text Reference: p. 132

18. In Western vs. non-Western cultures, differences are noted in the cultural contexts of health and illness. The nurse is aware that the overall treatment in Western culture is:

a.

Naturalistic

b.

Herbal

c.

Holistic

d.

Specialty-specific

ANS: d

d. The overall treatment in Western culture is specialty specific.

a. Some non-Western cultures use a naturalistic approach for the method of diagnosis.

b. The treatment in some non-Western cultures is herbal.

c. The treatment in non-Western cultures is holistic in nature.

REF: Text Reference: p. 123

19. In working with individuals from diverse cultural backgrounds, the nurse attempts to anticipate their particular nutritional needs. For a client who is an Orthodox Jew and maintains a kosher diet, the nurse will make sure that the following is not included in the menu:

a.

Beef

b.

Eggs

c.

Milk

d.

Shellfish

ANS: d

d. Jewish clients who follow a kosher diet will avoid meat from carnivores, pork products, and fish without scales or fins. Therefore, shellfish should not be included in the menu of a client who is an Orthodox Jew and maintains a kosher diet.

a. Beef may be included in a kosher diet.

b. Eggs may be included in a kosher diet.

c. Milk may be included in a kosher diet.

REF: Text Reference: p. 133

20. In working with individuals from diverse cultural backgrounds, the nurse attempts to anticipate their particular nutritional needs. For a client who is a Buddhist and maintains a traditional diet, the nurse will make sure that a sufficient quantity of the following is included in the menu:

a.

Beef

b.

Milk

c.

Fish

d.

Vegetables

ANS: d

d. Many Buddhists are vegetarians. The nurse should ensure that a sufficient quantity of vegetables is included in the menu when caring for a Buddhist who maintains a traditional diet.

a. Beef is not a traditional component of a Buddhists diet.

b. A sufficient quantity of milk is not necessary for the traditional Buddhists diet.

c. A sufficient quantity of fish is not necessary for the traditional Buddhists diet.

REF: Text Reference: p. 132

Copyright 2005 by Mosby, Inc. All rights reserved.

Leave a Reply