Chapter 9: Caring for Families Nursing School Test Banks

Potter & Perry: Fundamentals of Nursing, 6th Edition

MULTIPLE CHOICE

1. Among a number of changes in the way in which individuals live in todays society, which of the following is a current trend in families or family living?

a.

People marrying earlier

b.

Reduction in the divorce rate

c.

People having more children

d.

More people living alone

ANS: d

d. The number of people living alone is expanding rapidly and represents approximately 26% of all households.

a. People are marrying later, not earlier.

b. The rate of divorce appears to have stabilized, with approximately 55% of marriages ending in divorce.

c. Couples are choosing to have fewer children or none at all.

REF: Text Reference: p. 141

2. Certain societal trends or concerns may have an influence on the overall health of families and create a challenge for health care providers. Of the following trends, which represents the greatest current health care challenge to nurses?

a.

Homelessness

b.

Single-parent families

c.

Sandwiched or middle generation

d.

Alternate relationship patterns

ANS: a

a. Homelessness is identified as one of the greatest health care challenges to nurses.

b. The trend of single-parent families is not the greatest current health care challenge to nurses.

c. The trend of a sandwiched or middle generation is not the greatest current health care challenge to nurses.

d. The trend of alternate relationship patterns is not the greatest current health care challenge to nurses.

REF: Text Reference: p. 142

3. When working with families, the nurse may view the family as context or client. Which one of the following examples demonstrates the view of the family as context?

a.

The familys ability to support the clients dietary and recreational needs

b.

The clients ability to understand and manage his or her own dietary needs

c.

The familys demands on the client based on his or her role performance

d.

The adjustment of the client and family to changes in diet and exercise

ANS: b

b. When the nurse views the family as context, the primary focus is on the health and development of an individual member existing within the clients family. The clients ability to understand and manage his or her own dietary needs is an example of viewing the family as context.

a. The familys ability to support the clients dietary and recreational needs is an example of viewing the family as client.

c. The familys demands on the client based on his or her role performance is an example of viewing the family as client.

d. The adjustment of the client and family to changes in diet and exercise is an example of viewing the family as system.

REF: Text Reference: p. 147

4. The nurse is observing for the signs of a healthy family. In an assessment of a healthy family, the nurse expects to find that:

a.

Change is viewed as detrimental to family processes.

b.

A passive response exists to stressors.

c.

The structure is flexible enough to adapt to crises

d.

Minimal influence is exerted on the environment.

ANS: c

c. A healthy family has a flexible structure that allows adaptable performance of tasks and acceptance of help from outside the family system. The structure is flexible enough to allow adaptability but not so flexible that the family lacks cohesiveness and a sense of stability.

a. The healthy family is able to integrate the need for stability with the need for growth and change. It does not view change as detrimental to family processes.

b. The healthy family demonstrates control over the environment and does not passively respond to stressors.

d. The healthy family exerts influence on the immediate environment of home, neighborhood, and school.

REF: Text Reference: p. 146, Text Reference: p. 147

5. The nurse is visiting a client and family in the community for the first time. In completing a clients family assessment, the nurse should begin by:

a.

Gathering the health data from all the family members

b.

Testing the familys ability to cope

c.

Evaluating communication patterns

d.

Determining the familys structure and attitudes

ANS: d

d. The nurse begins the family assessment by determining the clients definition of and attitude toward family and the extent to which the family can be incorporated into nursing care. The nurse also assesses family form and membership.

a. Gathering health data from the family members is not the starting point for a family assessment.

b. Testing a familys ability to cope is not where the nurse should begin a family assessment.

c. Evaluating communication barriers would not be an initial action of the nurse when completing a clients family assessment.

REF: Text Reference: p. 148

6. The nurse is visiting the client and family in the home after the clients discharge from the medical center. The nurse seeks to assist the client to return to the home environment. In implementing family-centered care, the nurse:

a.

Provides his or her own beliefs on how to solve problems

b.

Assists family members to assume dependent roles

c.

Works with clients to help them accept blame for their interactions

d.

Offers information about necessary self-care abilities

ANS: d

d. When implementing family-centered care, the nurse adopts the role of educator and offers information about necessary self-care abilities.

a. In family-centered care, the nurse guides the family in problem solving without providing his or her own beliefs.

b. In family-centered care, the nurse assists clients to assume independent roles by increasing family members abilities in certain areas.

c. In family-centered care, the nurse guides the family in problem solving, not in helping them to accept blame.

REF: Text Reference: p. 150

7. A client with severe arthritis is returning home after having had a colostomy. The client is unable to perform the colostomy care independently. The nurse should first:

a.

Inform the client that management of the colostomy must be learned.

b.

Arrange for a private duty nurse to take care of the client.

c.

Investigate whether someone else in the family or neighborhood will be able to assist with the colostomy care.

d.

Refer the client to a colostomy self-help support group.

ANS: c

c. The nurse should first find out if anyone else in the family or neighborhood would or could assist with the colostomy care.

a. Informing the client that management of the colostomy must be learned will not change the fact that the client has arthritis and needs assistance.

b. The nurse should first determine whether someone else could perform the task. If not, the nurse arranges for a home care service referral.

d. A colostomy self-help support group may provide emotional support but will not meet the clients need for assistance with colostomy care.

REF: Text Reference: p. 150

8. The nurse is observing the interaction of family members during a home visit. The nurse recognizes that the optimal goal of effective communication within the family is:

a.

Problem solving and psychological support

b.

Role development of individual members

c.

Socialization among individual members

d.

Better financial conditions for the family

ANS: a

a. The optimal goal of effective communication within the family is to be able to problem solve and provide psychological support for its members.

b. Role development is not the optimal goal of effective communication within the family.

c. Socialization among individual family members is not the optimal goal of effective communication within the family.

d. Improving financial conditions for the family is not the optimal goal of effective communication within the family.

REF: Text Reference: p. 145, Text Reference: p. 146

9. The nurse has recently been employed in a long-term care facility and must learn gerontologic principles related to families. Which of the following is one of those principles?

a.

Members of later-life families do not have to work on developmental tasks.

b.

The care-givers are often not members of the family.

c.

Role reversal is usually expected and well accepted by the elderly client.

d.

Social support systems are likely to be different from those of clients in younger age groups.

ANS: d

d. It is true that social support systems for the elderly are likely to be different from those for clients in younger age groups.

a. Members of later-life families must be working on developmental tasks.

b. Caregivers for the elderly are usually either spouses or middle-aged children.

c. Accepting shifting of generational roles is often difficult for the elderly client.

REF: Text Reference: p. 142

10. The nurse makes a home visit to a client living in a nuclear family system. In assessing the roles and power structure of the family, the nurse should specifically ask the client:

a.

Who decides where to go on vacation?

b.

What type of health care insurance do you have?

c.

How many people live in your home?

d.

What types of activities do you and your family like?

ANS: a

a. Asking, Who decides where to go on vacation? enables the nurse to determine the power structure and patterning of roles and tasks of the family.

b. This question does not assess the roles and power structure of the family.

c. This question may be used to help determine family form, not the power structure and roles of the family.

d. This question may provide information on the interactive processes of the family and how time is spent, but does not assess the roles and power structure of the family.

REF: Text Reference: p. 148

11. An older adult with two grown children is being discharged home and will need insulin injections and some assistance with activities of daily living. The clients son lives within two miles of the clients home. The daughter tells the nurse that she doesnt know how to handle her parents and her own childrens needs. The nurses initial response is to:

a.

Work with the family on delegating responsibility.

b.

Tell the daughter to look into nursing home placement immediately.

c.

Arrange for the client to remain in the medical center.

d.

Minimal decisions for the family on how to manage the care at home.

ANS: a

a. The nurse must consider caregiver strain and work with the family on delegating responsibility.

b. Nursing home placement should not be the nurses initial response to caregiver strain.

c. Arranging for the client to remain in the medical center is not always feasible and does not address the problem of caregiver strain. It should not be the nurses initial response in this situation.

d. The nurse should not make decisions for the family, but rather work with the family to problem solve.

REF: Text Reference: p. 142

12. After visiting the client in the home, the nurse suspects that physical abuse is present. In recognition of the pattern of family violence, the nurse knows that:

a.

Abuse is present primarily in lower-income families.

b.

Spouses are the most frequent abusers.

c.

Child abuse is declining in frequency.

d.

Mental illness is a major cause of abuse.

ANS: b

b. In recognition of the pattern of family violence, the nurse knows that spouses are the most frequent abusers.

a. Emotional, physical and sexual abuse occurs across all social classes.

c. Child abuse is increasing, not decreasing.

d. Mental illness may increase the incidence of abuse within a family but is not a major cause of abuse.

REF: Text Reference: p. 143

Copyright 2005 by Mosby, Inc. All rights reserved.

Leave a Reply